hirdetés

Sötét világot jósol a világgazdasági fórum

Sötét képet fest a világ helyzetéről a davosi Világgazdasági Fórum idei „Kockázat-jelentése”. Első helyre az éghajlatváltozás következményeit teszik az elemzők a jövő heti svájci fórum előtt.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Nőnek a globális kockázatok, az éghajlatváltozás, a geopolitikai válságok, az internetes bűnözés és a világgazdasági feszültségek párhuzamosan növelik a kockázatokat”, mutat rá a jelentés. „Egyidejűleg csökken a közös akarat, hogy küzdjünk e jelenségek ellen és növekszik a megosztottság.”

Forrás: WEF

A WEF szakértői idén először teszik az éghajlatváltozást a világot fenyegető háron legnagyobb kockázat közé, sorolva az időjárási szélsőségeket, a természeti katasztrófákat és azt, hogy kudarcot vallanak a törekvések az üvegházgázok kibocsátásának csökkentésére. „A környezet helyzetét vizsgálva látható a legjobban, hogy katasztrófa felé tartunk”, olvashatjuk.

A jelentés nyomatékosan együttműködésre hív fel, hiszen soha nem volt ekkora szükség globális összefogásra a veszélyes

Még korai kongatni a vészharangot?
Az év vége látványosan megrázta a piacokat, ami egyelőre óvatosságra inti a befektetőket. A K&H befektetési szakembereinek előrejelzése alapján azonban a kép nem olyan borús, amennyire elsőre látszik, hiszen a kereskedelmi háború, a Brexit és a kínai lassulás jelentette kockázatok mellett is masszív globális növekedés várható idén, hazai szinten a gazdaság növekedése és a csökkenő államadósság akár felminősítést is hozhat.
kockázatok ellen.A WEF álláspontja szerint ennek ellenére nehezül a közös célok elérése, hiszen erősödnek az önző, nacionalista indulatok és a belőlük fakadó politikai és gazdaság konfliktusok. „A gazdaságpolitika, amint az Egyesült Államok és Kína, illetve az USA és az EU közötti viszályok mutatják, napjainkban egyre inkább a stratégiai vetélkedés eszköze lett”, írják. A WEF felmérése azt mutatta, hogy a megkérdezett gazdasági szakértők 91 százaléka a világgazdaság fő szereplői közötti konfrontációkkal számol, míg 85 százalékuk élesebb politikai feszültségeket vár.

Gyengülnek a társadalmakat összetartó szövedékek, növekvő szerepet játszik a gazdasági növekedés dinamikájának lassulása. Ehhez járul, hogy egyre nehezebb előre látni a pénzpiacok alakulását, miközben növekszik az eladósodás: az immár a globális bruttó termék 25 százalékát teszi ki – többet, mint a legutóbbi pénzügyi válság előtt. „Korunk a példátlan lehetőségek, a gyors technológiai haladás kora, de ugyanakkor sok ember számára ijesztő, mert a bizonytalanság világa is”.

A jelentés szerkesztői figyelmeztetnek lehetséges sokkokra a jövőben. Így például lehetnek „időjárási háborúk”, amelyekben az egyik fél manipulálja az időjárást, hogy gyengítse ellenfelét, vagy azt hogy elzárják a élelmiszerellátást, egy nagyváros vízellátását. Elképzelhető az is, hogy a világűrben csapnak össsze a felek.

Az idei fórumról hiányzik majd nem egy vezető politikus, mint Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök. Ott lesz viszont Angela Merkel német kancellár. Kínát csak alelnöke képviseli és megjelenik Davosban Jair Bolsanaro, az új brazil elnök.

(Forrás: Der Spiegel)

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo