Világgazdaság cikkek


A szankciók miatt 3,1 százalékos lesz az orosz gazdaság visszaesése az idén

A szankciók miatt 3,1 százalékos lesz az orosz gazdaság visszaesése az idén 

Moody's: szigorodó finanszírozási kondíciók lassítják az idén a világgazdaság növekedését.
Az ukrajnai háború az egész világgazdaságot sújtja

Az ukrajnai háború az egész világgazdaságot sújtja 

Fitch: a világgazdasági növekedés meredek ívű lassulását okozza az inflációs hullám és az energiaválság.
Milyen hatásai lesznek az Ukrajna elleni háborúnak? Íme a lehetséges forgatókönyvek

Milyen hatásai lesznek az Ukrajna elleni háborúnak? Íme a lehetséges forgatókönyvek 

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalációja jelentős gazdasági és pénzügyi következményekkel jár, amely három fő területen, az energiaárakban és ellátásban, a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban érezteti majd leginkább a hatását. A helyzet értékelésének kulcsa, hogy Oroszország ma sokkal erősebb pozícióban van akarata érvényesítéséhez, mint 2014-ben a Krím elfoglalásakor – állítják az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzői az ukrajnai konfliktus gazdasági hatásait vizsgáló elemzésükben.
Csak lassan fog magára találni a gazdaság?

Csak lassan fog magára találni a gazdaság? 

A tavalyi év történelmi gazdasági zuhanását követően a politikusok és az elemzők is világszerte óriási GDP-növekedéssel számolnak. A Világbank azonban korántsem ilyen derűlátó, szerintük ehhez gyors vakcinázásra lenne szükség. Érdekesség, hogy az elmúlt napokban az oltóanyagok lassabb ütemű érkezése miatt a magyar politikusok is panaszkodtak.
2020 letarolta a világgazdaságot, de nyertesei is lettek

2020 letarolta a világgazdaságot, de nyertesei is lettek 

Kik a koronavírus – járvány nyertesei? És a befektetőket miben segíti egy magyar fejlesztésű, mesterséges intelligenciát alkalmazó eszköz a nyertes oldalon maradni? 
Nagyon félti a világgazdaság növekedését az IMF

Nagyon félti a világgazdaság növekedését az IMF 

A gazdasági növekedést támogató fiskális és monetáris politika folytatására szólította fel a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport döntéshozóit a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, arra figyelmeztetve, hogy jelentős kockázatok fenyegetik a világgazdaság törékeny fellendülését.
Mi vár a világgazdaságra idén? Jött egy jóslat

Mi vár a világgazdaságra idén? Jött egy jóslat 

2020 a világgazdaság lassulásának éve lesz, miközben a kereskedelmi feszültségek továbbra is kihívást jelentenek majd a globális ellátási láncok és a világgazdaság további integrációja számára.
Billió dolláros hiányt hozott a Trumponomics – Paul Krugman szerint

Billió dolláros hiányt hozott a Trumponomics – Paul Krugman szerint 

A tény, hogy az amerikai jegybank csökkentette az alapkamatot, más szóval azt jelenti, hogy a Trumponomics kudarcot vallott. Trump elnök lázas erőfeszítései pedig, hogy még nagyobb csökkentésre kényszerítse a FED-et, ugyanennek a közvetett beismerése, írja a The New York Timesban a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman.
Az USA és Kína csörtéje foghatja vissza a világkereskedelmet

Az USA és Kína csörtéje foghatja vissza a világkereskedelmet 

A világkereskedelem visszaesésére számít a következő időszakban a DHL Global Trade Barometer. A forgalom csökkenése tapasztalható a légi és tengeri kereskedelemben is.
Lejtmenetben a high-tech termékek

Lejtmenetben a high-tech termékek 

Az Apple eladásai Kínában és a környező térségben 25 százalékkal estek, a Samsung is veszteségekkel számol a csökkenő csip- és képernyőárak miatt. A közelgő gazdasági visszaeséstől tartva világszerte ritkábban cserélnek telefont és egyéb elektronikus készüléket a vásárlók.

Mindenki nagy örömére meglepőt húzott a Fed 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meglepetésre változtatott korábbi politikáján és jelezte: nem kívánja folytatni az irányadó kamat emelését.

A gazdaság összedől, a piacok meg csak nézik 

Az amerikai küldöttség nélkül kezdődött meg a davosi Világgazdasági Fórum – egy amerikai nagyberuházó súlyos figyelmeztetéseivel. Seth Klarman szerint a befektetők nem törődnek Trump elnök twitteres kifakadásaival, és azzal, hogyan szorult vissza az Egyesült Államok szerepe az elmúlt évben a világban.

Nincs minden veszve, de nem árt az óvatosság 

Az üzleti vezetők közel 30%-a úgy véli, hogy a globális gazdasági növekedés a következő 12 hónapban csökken, ami hatszorosa az előző évi 5%-nak – ez a pesszimizmus rekord mértékű növekedését mutatja. Ez az egyik fő megállapítása a PwC több mint 1 300 vezérigazgató bevonásával készített 22. globális felmérésének, melynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatták be.

Keletről jöhet a következő válság 

Idén 325 forint körüli átlagos euróárfolyamra, az év második felétől pedig emelkedő rövid távú hazai kamatokra számíthatunk. A külföldi piacokon azonban viharos év jöhet: az európai színtéren több tényező fokozza a kiszámíthatatlanságot.

Sötét világot jósol a világgazdasági fórum 

Sötét képet fest a világ helyzetéről a davosi Világgazdasági Fórum idei „Kockázat-jelentése”. Első helyre az éghajlatváltozás következményeit teszik az elemzők a jövő heti svájci fórum előtt.

Vége a fellendülésnek, India előzheti a mezőnyt 

A PwC Global Economy Watch előrejelzése szerint a világgazdaság egésze lassulni fog 2019-ben azáltal, hogy a G7 országokban hosszú távon visszaáll az átlagos növekedési ütem. Várhatóan mérséklődik Amerika és Kína növekedése, a fejlett gazdaságok munkaerőpiacai továbbra is szűkülnek, India pedig a következő évtizedekben tovább javíthatja helyezését a globális GDP-tabellán.

Komoly kockázatokat rejt Trump kiszámíthatatlansága 

Az elemzői konszenzus szerint idén a világgazdasági növekedés lassulni fog, azonban a mindennapokban ez még nem válik érezhetővé. Ugyanakkor több olyan kockázati tényező van, amelyek közül bármelyik okozhat a vártnál nagyobb mozgást a pénzpiacokon.

Erre a tíz dologra érdemes figyelni a befektetőknek 

A K&H befektetési szakembereinek összeállításából kiderül, melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése ugyan meglepetésként érné a piacokat, mégsem zárhatók ki teljesen. Ha pedig mégis megtörténnek, igen komoly hatásuk lehet, így érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.

Folyamatosan romlik a világgazdasági hangulat 

A negyedik negyedévben is folytatódott a müncheni ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexének az év eleje óta tartó romlása.

A befektetők tanultak az összeomlásból 

Teljes évtized telt el azóta, hogy a Lehman Brothers összeomlása megindította az eszközök áresését, mely nemcsak a globális részvénypiacokat rázta meg, hanem – és ez volt a súlyosabb probléma – a lakáspiacokat és a reálgazdaságot is.

Idén eljöhet az igazság pillanata 

Trendfordulóhoz érkezett az elmúlt időszak árfolyamemelkedési hulláma, egyre nyomasztóbb a fejlődő piacokkal szembeni bizalmatlanság, Donald Trump kereskedelmi háborújának valamelyik lépése pedig könnyen lehet az utolsó csepp a pohárban.

Itt a világvége? Óvatosságra int a pénzmágnás 

Az, hogy az eurózóna egy sor országa potenciálisan igen súlyosan eladósodik, mind politikai, mind gazdasági szempontból is nagyon aggályos. Ezt állapítja meg a nemzetközi pénzvilág egyik vezető alakja, Jacob Rotschild azzal, hogy a világgazdaság 10 éve tartó, páratlan fellendülése láthatóan végéhez ér.

Túlbecsülik a kockázatokat a befektetők 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a világgazdasági növekedés kilátásait terhelő kockázatok kétségtelenül növekedtek az idén, a piacok azonban túlárazzák az olyan kockázati forgatókönyvek valószínűségét, mint például a kereskedelmi háború globális eszkalációja vagy Olaszország törlesztésképtelenné válása.

Ez nem hiányzott – mit hoz a világnak a vámháború? 

A befektetők kezdik komolyan venni a vámháború veszélyét. Egyre több jel mutat arra, hogy az USA-n kívül más országok is bekapcsolódnak a történetbe, ami negatívan érinti az egész világgazdaságot – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.

Ha te vámolsz, akkor én is – a világgazdaság meg beledöglik 

A Trump amerikai elnök által elindított vámháború 6.25 százalékkal vetheti vissza a világgazdaság fejlődését és különösen a kisebb, a külkereskedelemre utalt országoknak hozhat nagy veszteségeket, mutatnak rá vezető közgazdászok.

Itt sem Magyarország vezeti a listát 

Az Egyesült Államok a világ leginkább versenyképes állama, utána Hong Kong, Szingapur, Hollandia és Svájc következik. Magyarország 63 állam rangsorában versenyképesség szempontjából a 47. helyen áll.

Fenyegető veszélyek a világgazdaságban 

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint növekvő veszélyek fenyegetik a világgazdaságot, a „sötét felhők” mögött többek között a Donald Trump amerikai elnök által szított kereskedelmi háború áll.

Minden tizedik ember a turizmusból él 

A világ által megtermelt össztermék (GDP) 10,4 százaléka származott tavaly a turizmusból, és az idegenforgalom biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését – derült ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) kutatásából, amelyet a Biztosítási Szemle tett közzé.

A világ kisvállalkozóinak harmada nő 

Ha a nők mindenütt egyenlő esélyeket kapnának a gazdaságba való bekapcsolódásra, 2025-ig 28 trillió dollárral nőhetne a világgazdaság teljesítménye. A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a női vállalkozók jelentős szerepet játszanak a szegénység csökkentésében, de még sokhelyütt elzártak előttük a lehetőségek.

Évek óta nem voltak ilyen jó hangulatban a vezetők 

A világ legnagyobb vállalatai vezetőségének hangulata 2014 óta nem látott szintre javult, vagyis a tavalyi negatívból 2017-re pozitívra váltott. A hangulat legnagyobb mértékben az EEMEA/Latin-Amerika régióban és Kínában javult – erről árulkodik a Fidelity International új elemzői felmérésének eredménye.

Nagyot fog szívni a világgazdaság a klímaváltozás miatt 

A hőség árt a termelésnek. Romlik tőle a terméshozam, és csökkennek a szabadban munkával tölthető órák. Márpedig a szélsőségesen meleg napok számának növekedése biztosra vehető.

CETA: Időt kellene nyerni, de már megszavazták 

Miközben az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény lefulladni látszik, „kisöccse”, az EU–Kanada megállapodás már túljutott az első fontosabb akadályokon. Ám még a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, ami évekbe telhet. Szükség is van időre ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalatok felkészüljenek a paktummal járó kihívásokra.

2030: Amerika még mindig a csúcson 

A következő másfél évtizedben tovább nő a globális össztermék, de tágul a szegény és gazdag országok közötti szakadék is. Bár sokan jósolták Amerika hanyatlását, megmarad világelső gazdasági nagyhatalomnak.

2016: határtalan kihívások 

Mi sem mutatja jobban, hogy milyen kihívások előtt áll a világ, mint a minden év elején a davosi Világgazdasági Csúcson felmerülő témák. Idén a mintegy 2500 döntéshozó – politikusok és vezető üzletemberek – négy fő globális kihívásról tanácskozott. A világgazdasági növekedésről és az alacsony nyersanyagárakról, a klímaváltozásról, a migrációról – és ennek kapcsán a biztonság kérdéséről –, valamint a negyedik ipari forradalomról és a hatására a társadalomban végbemenő változásokról. Hosszabb távon a világnak számos társadalmi és gazdasági kihívásra kell megtalálnia a választ.

Nem mindenhol érezhető a bizonytalanság 

A világgazdaságot kisebb sokként érte a kínai gazdaság lassulása, azonban a fejlett régiókban ezzel együtt is a növekedés a meghatározó. Ebben a recessziót követő kilábalási ciklusban jellemzően a fogyasztás erősödése, a nagyobb kiadást igénylő vásárlások dominálnak, ezért most azokra a szektorokra és befektetési lehetőségekre érdemes figyelni, amelyek ezekből profitálnak - mondták el a K&H befektetői klub budapesti rendezvényén a befektetési szakemberek.

Hazavágja a nyersanyagpiacot Kína? 

Kína gazdaságának lassulása nem új keletű trend, hiszen évek óta tartó folyamat, az elmúlt hetekben azonban igazán aggasztóvá vált, hogy jelenleg az egész globális tőkepiacot leginkább meghatározó erő nemcsak a részvénypiacokat rengette meg, de mélybe taszította a nyersanyagárakat is.

Baljós árnyak a világgazdaság felett 

Lefulladóban van a világgazdaság kilábalási folyamata a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint. Elemzők szerint ez azt is jelzi, hogy a világgazdasági növekedés túlzott mértékben függővé vált az amerikai gazdaság teljesítményétől.

IMF: Erős kihívások előtt a világgazdaság 

Tovább romlott a világgazdaság állapota 2012 júliusa óta, és a felerősödő kockázatok miatt lassabb növekedés várható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tokiói idő szerint kedd reggel nyilvánosságra hozott Világgazdasági Kilátások kiadványa szerint. Az idén a friss prognózis szerint a világgazdaság egésze 3,3, jövőre 3,6 százalékos éves GDP-növekedést mutathat fel. Az IMF az euróövezetben erre az évre 0,4 százalékos visszaeséssel, 2013-ra 0,2 százalékos, az Egyesült Államokban 2,2, illetve 2,1 százalékkal bővüléssel számol.

Európa alul marad Afrikával szemben? 

A Dél-afrikai Köztársaság gazdasági és technológiai színvonalát tekintve fejlett, első világbeli ország az afrikai kontinensen. Legfőbb kereskedelmi partnere Európa, most mégis a szegényebb, de gyorsan növekvő szomszédos országokkal kell szorosabbra húznia a kereskedelmi kapcsolatait.

Barátságosan fogadták a tüntetőket 

A kapitalizmus jelenlegi formáját ellenző mozgalom megérkezett Davosba is. Két tucat tüntető szállásolta el magát a milliárdosok és államfők közvetlen szomszédságában. Gesztusértékű látogatást tett az újonnan jötteknél az alpesi szanatóriumáról híres svájci városka polgármestere és a konferencia igazgatója is. Utóbbi besegített bungalóik építésébe.

A davosi csúcs is zöldül: vízenergia és öko-limuzinok 

No persze nem azért zöldül, mert rügybe borulnak a svájci síparadicsom fái. Hanem mert igyekeznek környezetbarát limuzinokba beülni a világ-elit tekintélyes figurái. De vajon a Világgazdasági Fórum képes-e tenni valamit, hogy elősegítse a globális klímaegyezmény létrejöttét? Elvégre a konferencia főtémája a "nagy átalakulás." A G20-ak elnöki tisztjét betöltő Felipe Calderón mexikói elnök külön tanácskozáson terjeszt elő új gyakorlati javaslatokat a klímapolitika hatékonyabbá tételére.

Növekvő kockázatokkal számol az IMF  

A világgazdaság növekedése 2012-ben 3,75 százalékos lesz, az eurózóna pedig "enyhe recesszióba" kerül - derült ki a Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott előrejelzéséből.

Kína megosztja és uralkodik Európán? 

Kína kötvényvásárlással és stratégiai befektetésekkel „átveszi Európát", kihasználva annak a belső megosztottságából eredő pénzügyi válságát, állítja egy befolyásos think-tank.

Ilyen gyenge sosem volt még a forint! 

A svájci frank a forinttal szemben 23-án délután áttörve az eddig ellenállásnak számító 225 forintos szintet soha nem látott magasságokba ugrott. A forintgyengülés háttérében egyértelműen a svájci frank euróval szembeni erősödése áll. A jelenlegi piaci félelmek azonban már túlmutatnak a Görögországgal kapcsolatos aggodalmakon, a piaci egy újabb globális gazdasági lassulást kezdett el beárazni. - írja Orosz Dániel az AXA csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója jelentésében.

Infláció: Tartós vagy átmeneti? 

A világ legtöbb országának gazdasága valamelyest nő, a munkavállalók helyzete némileg javul, de felbukkant az infláció. Vannak, akik szerint a korábban nyújtott, és sok esetben még vissza sem vont gazdaságpolitikai ösztönzők a régen látott magas infláció korszakába vezetik vissza a nagy gazdaságokat, míg mások csupán egy globális átalakuláshoz köthető átmeneti jelenségről beszélnek. A tartós infláció ellen tenni kell, ha viszont valóban csak időszakos az áremelkedés, kár lenne befékezni az épphogy megindult növekedést akár Amerikában, akár az Európai Unió országaiban.

Rekordot döntött tavaly a széndioxid kibocsátás 

Rekordot döntött 2010-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás - derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). Tavaly már 30,6 gigatonna széndioxidot bocsátottak a Föld légkörébe, ami csaknem 5 %-kal több, mint az előző rekordévnek számító 2008-ban tapasztalt 29,3 gigatonna és a 2009. évi 29 gigatonna.

Amerika a falnak rohant? 

A váratlanul rossz pénteki amerikai foglalkoztatási adatok nyomán most már meglehetősen egyértelmű, hogy az elmúlt hetekben "falnak ment" az amerikai gazdaság, és ez a monetáris enyhítés folytatásának lehetőségét veti fel - vélekedtek az új munkapiaci adatsort kommentálva londoni pénzügyi elemzők.

A dráguló olaj betesz Magyarországnak 

Erőteljesen emelték idei és jövő évi nyersolajár-előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, csökkentve egyben a világgazdasági növekedésre adott prognózisukat. Kiemelték azt a véleményüket, hogy ez a kombináció várhatóan nem tesz jót a közép-kelet-európai térség kis, nyitott, energiaimportőr gazdaságainak, főleg akkor, ha a növekedési és inflációs mutatók még az új előrejelzésnél is kedvezőtlenebbül alakulnak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Mozgolódik az ingatlanpiac

Mozgolódik az ingatlanpiac  

A csok plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Gazdaság

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez  

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró finanszírozást hagyott jóvá.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo