Keletről jöhet a következő válság

Idén 325 forint körüli átlagos euróárfolyamra, az év második felétől pedig emelkedő rövid távú hazai kamatokra számíthatunk. A külföldi piacokon azonban viharos év jöhet: az európai színtéren több tényező fokozza a kiszámíthatatlanságot.

A tavalyi év a forint esetében a gyengülésé, a dollár esetében az erősödésé, a feltörekvő országok esetében pedig a felfordulásé volt – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. Idén idehaza nyugodtabb, kiszámíthatóbb viszonyokra számítunk, külföldön azonban emlékezetes esztendőként vonulhat be az évkönyvekbe 2019, teszi hozzá a szakértő.

Kép: Pixabay

Aki euróba fektetne, annak hasznos információ, hogy a valuta az év nagy részét várhatóan a 320-330 forint közötti sávban tölti, de van rá esély, hogy az árfolyam újabb mélypontokat is letesztel majd az év során. A biztonságosabb hazai hozamok hívői számára lehet érdekes, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden bizonnyal a végletekig próbálja majd tartani a lehető leglazább hazai monetáris környezetet. Ennek ellenére az év második felében a rövid távú, három hónapos és egyéves futamidejű eszközök kamatai is elindulhatnak felfelé – ha talán nem is akkora mértékben, mint amilyet a hosszú távúak esetében tapasztalhattunk meg 2018-ban.

Ami a külföldi piacokat illeti, az uniós gazdaságokra jelentős hatást gyakorol majd az Európai Központi

Sötét világot jósol a világgazdasági fórum
Sötét képet fest a világ helyzetéről a davosi Világgazdasági Fórum idei „Kockázat-jelentése”. Első helyre az éghajlatváltozás következményeit teszik az elemzők a jövő heti svájci fórum előtt.
Bank (EKB) monetáris politikája, amely azonban 2019-ben maga is számtalan kiszámíthatatlan tényező függvénye lehet. Az EKB már előre bejelentette a piaci lazítás kivezetését, és noha az elmúlt években a piacra öntött pénz mennyiségét nem csökkenti, vélhetően az év vége felé mégis belekezd valamiféle szigorításba. A döntéseit óriási kockázatok övezik, lévén egyrészt tavasszal az Európa Parlamenti választás átrendezheti a tagállami befolyást, másrészt a brit kilépés a maga kuszaságával is egyedülálló mértékű kiszámíthatatlansággal bír. Nem beszélve arról, hogy hamarosan lejár az EKB elnökének mandátuma, ami újabb pozícióharchoz és akár ideig-óráig döntésképtelenséghez vezethet a szervezetben, mondja Horváth István.

Keletről jöhet a következő válság

Aki dollárba fektetne, számítson rá, hogy a valuta várhatóan gyengülni fog az év során, mivel már nem

Kriptovalutára áll át Latin-Amerika unortodox diktátora
Venezuela frissen megválasztott régi-új elnöke új alapokra helyezné a latin-amerikai ország pénzügyi rendszerét. Az eredmény megjósolhatatlan, de semmi jóval nem kecsegteti az állampolgárokat.
csak a dollár lesz az a deviza, ahol a mennyiségi lazítás véget ért. Ehhez jön még az amerikai gazdaság idénre jósolt lassulása és a jegybanki szerepet betöltő FED várhatóan – a piac által korábban vártnál – kisebb mértékű kamatemelése. Mindezek nem hatnak támogatólag a zöldhasú valuta 2019-re várt teljesítményére. 

Ami a távolabbi piaci jóslatokat illeti, akár idén is beérhet az évek óta fenyegető kínai veszély. A feneketlen hitelezéshez használt árnyékbankrendszer fejre állásáról azért is nehéz bármi pontosat előre jelezni, mert Kínából óriási mérete és befolyása ellenére csak lassan és szűrten szivárognak az információk. Hasonlóan nagyméretű piac, ám a transzparencia miatt jobban láthatók azonban a problémák a szomszédos Indiában, ahol a makrogazdasági oldal feszültségei miatt alakulhat ki egy a tavaly Törökországban vagy Venezuelában tapasztalthoz hasonló krízishelyzet – véli a Sberbank szakértője.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo