Piac cikkek


Így vannak nyitva a piacok karácsonyig

Így vannak nyitva a piacok karácsonyig  

A budapesti piacok ünnepi kínálattal készülnek.
Konzultáljunk, miért nem élünk nagyobb jólétben, miközben tehetnénk?

Konzultáljunk, miért nem élünk nagyobb jólétben, miközben tehetnénk? 

Sok magyar pénz landol titkos külföldi számlákon.
Egyszerre négy új piaca is lesz Bécsnek

Egyszerre négy új piaca is lesz Bécsnek 

Kiállták a próbát.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is  

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Nagy várakozások: mit hozhat Kínában az új év?

Nagy várakozások: mit hozhat Kínában az új év? 

A befektetők, akik kíváncsian várják, hogy Kína bikapiaca a holdnaptár szerinti bivaly évében is lendületesen tör-e majd előre, elsősorban a gazdasági talpra állás fenntarthatóságára és az esetleges monetáris megszorítások tempójára fognak összpontosítani a Fidelity elemzői szerint.
Óriási razzia volt a budapesti piacokon

Óriási razzia volt a budapesti piacokon 

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
A piacoknak is be kell zárni 15 óra után? Megjött a válasz

A piacoknak is be kell zárni 15 óra után? Megjött a válasz 

Az elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések részeként az üzletek jelentős része március 17. óta nem lehet nyitva délután 15 óra után.
125 év után kivonul Norvégiából az ExxonMobil

125 év után kivonul Norvégiából az ExxonMobil 

Az ExxonMobil amerikai olaj- és gázipari cég kivonul a norvég piacról, eladja valamennyi ottani érdekeltségét.
Már külfödön terjeszkedik a magyar autómegosztó

Már külfödön terjeszkedik a magyar autómegosztó 

Megvan a magyar elektromos autómegosztó szolgáltatás első külföldi célpontja: a cég cseh piacra lépésével nemsokára már Prágában is lehet greengózni.
Trump téved: a kereskedelmi háborúk nem jók és nehéz őket megnyerni

Trump téved: a kereskedelmi háborúk nem jók és nehéz őket megnyerni 

A piacoknak ezúttal igazuk van. Az amerikai–kínai viszony alakulása valahogy ijesztően emlékeztet 1914 nyarára, írja vezércikkében a brit The Guardian.

Lakásárak: még mindig van följebb 

Folytatódik a lakásárak ütemes emelkedése, országos átlagban 4-5 százalékos, az új építésű lakásoknál 4-7 százalékos, a pesti belvárosban ugyanakkor akár 10 százalékos áremelkedésre is lehet számítani a következő egy évben a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint.

Az állami támogatás mellett lakáshitelre is szükség van 

Bővülnek az állami támogatások, még többen vennének lakást, de a többségnek hitelre is szükségük lesz. A lakáshitel-igénylést tervezők többsége tudatosan választ, 71 százalékuk összevetné egymással a bankok ajánlatait.

Uniós támogatással segítik piacra jutni a kkv-kat 

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram segíti a kkv-kat a külföldi piacra jutásban, hogy beszállítóként vagy exportőrként bekapcsolódhassanak a nemzetközi munkamegosztásba.

Mennyit ad érte, ha magyar? 

Az online és az offline üzletekben egyaránt növekvő tudatossággal jár-kel a magyar vásárló.  Minden második hazai érdeklődő például kifejezetten a helyit keresi – derül ki a Cetelem kutatásból. 

Attól még nem lesz magyar, hogy ráírják – itt a nagy piaci átverés-show 

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat – mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő. A szakember szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret „magyarrá”.

Felpörgethetik a lízingpiacot a családi autók 

A Lízingszövetség szerint a nyár közepétől elérhető családi támogatás plusz keresletet hozhat a lendületesen növekvő autópiacra, és a lízingfinanszírozásban is bővülést eredményezhet. A gépjármű-kereskedők a családokat célzó programmal készülnek az új időszakra.

Húsvétra gyúrnak az ellenőrök 

Megindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. Az országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak.

A Spotify belemarkolt a tortába, az Apple a morzsákat szedegeti 

Éleződik a verseny a streaming szolgáltatások piacán: a Spotify most az Európai Uniónál tett panaszt az Apple miatt, mert az 30 százalékot kér, ha az ő készüléke révén köt üzletet a versenytárs.

A külföldi piactól várják a fellendülést a nagyvállalatok 

Az előző negyedévi mélyponthoz képest jelentősen javultak a hazai vállalatok következő egy évre vonatkozó árbevétel- és eredményvárakozásai, de még ezzel együtt is szerény bővülést várnak a cégek idén – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index.

Egy pici csavar hiányzott a gépezetből 

Az Apple javarészt Kína korszerű üzemeinek, jól képzett munkaerejének, infrastruktúrájának köszönheti sikerét. Trump elnök felhívására sem viszik ugyan haza a termelést, de a kínai bizonytalanságok miatt az indiai és a vietnami lehetőségeket vizsgálják.

Csak az lehet piacvezető, aki időben lép 

A digitális transzformáció szinte a teljes hazai kkv szektort érinti, ám csak kevesek aknázhatják ki a benne rejlő lehetőségeket, mert nincs elég szakember.

Keletről jöhet a következő válság 

Idén 325 forint körüli átlagos euróárfolyamra, az év második felétől pedig emelkedő rövid távú hazai kamatokra számíthatunk. A külföldi piacokon azonban viharos év jöhet: az európai színtéren több tényező fokozza a kiszámíthatatlanságot.

Mi kell a sikeres tőzsdére lépéshez? 

A tőzsdére lépés folyamata az adott vállalat tulajdonosainak személyes és szakmai döntésével indul el. Ebben a fázisban amellett, hogy a vállalatvezetés igyekszik megtalálni a lehető legjobb pillanatot a tőzsdére lépéshez, fontos kiválasztani a megfelelő módszert is.

Ölik a nagyok egymást a piac újrafelosztásáért 

Tízmillió dolláros összegeket kapnak kosarasok a sportcipők reklámozásáért, miközben régi és új cégek küzdenek a Nike és az Adidas ellen a piac újrafelosztásáért.

Nem szűnik meg a CEBIT, csak átalakul 

November utolsó hetében robbant a hír, hogy jövőre már nem lesz CEBIT. Legalábbis önálló kiállításként nem rendezik meg. A döntéshez a visszaeső látogatói létszám, illetve a HANNOVER MESSE és a CEBIT közötti tematikus átfedés problémája vezetett – hangzott el a társaság budapesti sajtóbeszélgetésén.

A közelgő csúcsra figyel az olajpiac 

A hétvégi G20-as csúcs jelentős változásokat hozhat a nyersolaj-árakban. A Buenos Aires-i állam- és kormányfői találkozók meghatározhatják az év hátralévő részére és a következő hónapokra az olajpiac irányát.

Fogalmunk sincs róla, mire használhatók ellopott adataink 

Bár már sokan hallottunk az adat- és/vagy személyazonosság-lopással járó kiber-bűncselekményekről, vagy talán áldozatul is estünk ilyennek, a jelek szerint mégis viszonylag kevesen vagyunk tisztában a tőlünk ellopott információ értékével.

A cégvezetők nagyon rossznak tartják a gazdaság állapotát 

Nagyot romlott Magyarország versenyképessége 2008 és 2017 között, 2018-ban is csak kis mértékben sikerült korrigálni – ismerteti a Tárki elemzését a hvg.hu. A cégvezetők többsége úgy véli, a kormány gazdaságpolitikája torzítja a piacot.

Többet kereshetnek a fizikai munkások, de ez régiónként eltérő 

A harmadik negyedévben 980 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami 14 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A munkaerőhiány hajtja a béreket, de nem eléggé 

2018 augusztusában a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 10,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Mindez jócskán alulmúlta a 12,3 százalékos piaci várakozást.

Van zsákjában minden jó... Így terjeszkedik az Amazon 

Az Amazon, amely már az amerikai kiskereskedelemnek mintegy a felét lebonyolítja, új, rendhagyó módszerekkel kíván további piacokat szerezni.

Rohamtempóban terjeszkedik Kína Európában 

Európa felé tolódott el idén a kínai befektetések súlypontja, miközben jelentősen csökkent a Kínából Amerikába irányuló működőtőke értéke – derül ki a Baker McKenzie jogi iroda nemzetközi elemzéséből. Az autóipar, az egészségügy és a biotechnológia váltak Kína külföldi működőtőke-befektetéseinek célpontjává.

Észak-Koreát is bejárja a kapitalizmus kísértete 

Bár Észak-Koreában csaknem az élet minden területét az állam irányítja, ide is kezd begyűrűzni a piacgazdaság. Az emberek egyre többet költenek magánpiacokon, amelyek rengeteg adóbevételt hoznak a rezsimnek.

Bedőlne a piac, ha Trumpot megbuktatnák? 

Trump szerint gazdasági katasztrófához vezetne, ha felelősségre vonnák a kampány során történt gyanús ügyek miatt. Bár a piac valóban nem reagálna kedvezően, elemzők szerint pánikra nincs ok.

Egy hiteltanácsadó nem csak beviszi a papírokat a fiókba 

A professzionális vállalati hiteltanácsadás nem abból áll, hogy a tanácsadónk beviszi a tulajdonos helyett a céges papírokat a bankfiókba. Egy igazi vállalati hiteltanácsadó otthon van a pénzügyekben, érti a tulajdonosi érdekeket, ismeri a bankpiacot. Összességében, egy profi vállalati hiteltanácsadó munkájának többszörösen megtérülőnek kell lennie. A Bankmonitor.hu bemutatja milyen szolgáltatást kell nyújtania egy céges hiteltanácsadóknak.

Rányomult a Tescora a két nagy német 

A Tesco hazájában nyomul a német Aldi és a Lidl – most utánozza őket és elcsábítja boltvezetőiket a brit hipermarketlánc. A németek marketingje igen ügyes, áraikkal pedig nehéz versenyezni.

Vagány lakások horror áron 

Lakberendezési magazinok kedvence a loft-lakás – a hatalmas terekben szabadon szárnyalhat a belsőépítészek fantáziája. Ugyanakkor az ilyen lakásokból szűk a kínálat a fővárosi ingatlanpiacon – igaz, ezeket jellemzően csak tehetős ínyencek engedhetik meg maguknak.

Nem bírja a versenyt, eltűnik a piacról a Garmin 

A svájci Garmin cég, a navigációs applikációk egyik úttörője, nem bírja tovább a versenyt a Google és mások ingyenes mobil szolgáltatásaival és kivonul erről a területről.

A menedzser elavult, az üzlethez vállalkozó kell 

Napjainkra a hagyományos menedzser ideje lejárt. Nyitott, bátor, pragmatikus vállalkozóra van szükség. A téma szakértője, Boris Gloger 4 pontban mutatja meg a régi és az új szemlélet közötti különbségeket.

Gasztro-Disneyland, ami legyőzi a multikat 

Az olasz kiskereskedelmi boltokat valósággal megtizedeli a lakossági jövedelmek csökkenése, az üzletközpontok, az óriás boltok, hálózatok, illetve a diszkontláncok versenyének kombinált hatása. A helyzet azonban nem különösebben érinti a Bolognában berendezett gasztronómiai parkot, a FICO Eataly Worldöt, amely a multinacionális vállalatok legnagyobb örömére ünnepli az idealizált Olaszország imázsát.

Pánik a dízelpiacon, padlón az árak 

Egyre olcsóbb lesz használt dízelautót venni Németországban: a várható közlekedési tilalmak miatt az eddigiek után idén újabb, több, mint 10 százalékos árcsökkenésre lehet náluk számítani.

A legjobb sales stratégia kis- és középvállalkozásoknak 

Ha nincs sales nincs bevétel. Lehet ennél rosszabb? Igen. Ha rossz a sales stratégiád. De mi az a sales stratégia? A kérdésre Földi Miklós Dániel reklám- és gazdaságpszichológus válaszol.

Egyre több területen ott vannak a startupok 

Öt iparág képviseletében 10 startup került be a Start it @K&H inkubátorba, ahol fél éven keresztül, üzleti tanácsadást, dedikált iparági mentorokat belvárosi irodát, és a K&H hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét vehetik igénybe ahhoz, hogy akár nemzetközi szinten is sikeres vállalkozás válhasson belőlük.

Ezt minden bank meg fogja érezni 

December 7-én a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság több olyan dokumentumot tett közzé, melyek a tőkemegfelelésre vonatkozó minimum korlátokat és az RWA számítására vonatkozó felülvizsgált követelményeket tartalmazzák. A korábbi, Bázel III ajánlás a 2007/2008-as válságból eredő szabályozásbeli hiányosságokat volt hivatott kezelni, valamint célja volt a bankok ellenállóbbá tétele.

Rekordot dönt a lakáspiac 

kormány otthonteremtési intézkedései, a CSOK és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is - húzta alá Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2017 első három negyedévében 33 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült lakások száma pedig 52 százalékos bővülést mutat.

Pörög az európai ingatlanpiac 

A következő évek további bővüléssel kecsegtetnek a kelet-közép-európai ingatlanpiacokon. Pozitív fejlemény, hogy az átláthatóság kérdésében is sokat fejlődött a régió – hangzott el egy bécsi szakmai konferencián.

Ételt szállít utas helyett az Uber 

Friss készételek kiszállításával próbálja megmenteni vállalkozását az Uber. A sajátos taxis céget nemrég tiltották ki Londonból (is), és miközben továbbterjeszkedik, globálisan máig veszteséges. 

A közösségi oldalak egyben mércék is a kereskedelem számára 

A piacok reneszánszát éljük, ma már a fiatalabb generáció körében is trendinek számít a piacozás. Népszerűségük a közösségi oldalak megjelenésével is nő. Magyarországon a Fény Utcai Piac a közösségi média legnépszerűbb szereplője egy friss felmérés alapján.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben

Megjelentek az ipar 4.0-ás megoldások a hazai felületkezelési szegmensben 

A felületkezelési szegmens hagyományosan kézi erővel dolgozik, de az elmúlt pár évben komoly változáson ment keresztül Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Szakítottak a biztosítók

Szakítottak a biztosítók  

Díjbevétel-növekedésben a 2008-as pénzügyi válság óta a legjobb évét produkálta tavaly a globális biztosítási szektor.

Pénzszerzés

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak

Új irányt kell venni a cégeknek, ha erre rápillantanak  

Erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába - közölte az elemző a foglalkoztatási adatok után.

Klímablog

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés?

Mi kell ahhoz, hogy beinduljon a zöldhitelezés? 

Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani?

Gazdaság

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál

Pénzmosoda működött a titkosszolgálatnál 

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség a hírszerzés egykori igazgatóhelyettese ellen.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo