Észak-Koreát is bejárja a kapitalizmus kísértete

Bár Észak-Koreában csaknem az élet minden területét az állam irányítja, ide is kezd begyűrűzni a piacgazdaság. Az emberek egyre többet költenek magánpiacokon, amelyek rengeteg adóbevételt hoznak a rezsimnek.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A washingtoni Center for Strategic and International Studies (CSIS) adatai szerint a világ legelzártabb országában 436 államilag engedélyezett magánpiac található. Ezek a jelentés szerint mintegy 57 millió dollárnyi adóbevételt termelnek. A jelentést számos forrás alapján állították össze, felhasználtak többek között műholdfelvételeket, interjúkat készítettek helyiekkel és menekültekkel.

Külföldi befektetőkkel stabilizálhatja a hatalmát Kim Dzsongun
Szabadpiaci zónák megnyitása, déli befektetők és nyugati turisták Észak-Koreába csábítása lehet Kim Dzsongun célja. Ugyanakkor a külföld évtizedes démonizálása miatt a diktatúra nem engedhet meg egy Kínához hasonló nyitást, és az atomfegyverek leszerelése sem áll szándékában.
A CSIS szerint az első piacokat 2002-ben indították el. A folyamat részben hasonlított a kínai gazdasági reformokhoz, vagyis kísérleti jelleggel, kis léptékekben és lokálisan engedélyezték a magángazdaságot. Részben viszont alulról jött a kezdeményezés: egyszerű állampolgárok egyszerűen a túlélésért kereskedtek a feketepiacon, amit bizonyos esetekben engedélyezett az állam.

A CSIS által megkérdezett észak-koreaiak azt mondták, nagyban megkönnyítették az életüket a privát üzletek, sokan csaknem minden szükséges terméket innen szereznek be. Kim Dzsongun 2011-es hatalomra kerülése óta az állami propaganda is azt hangsúlyozza, hogy a vezér megreformálja a gazdaságot. Dél-koreai források szerint 2010 óta a magánkézben levő üzletek száma megduplázódott, és már az emberek 40 százaléka vásárolt vagy adott el árut a piacon. A kereskedelemből befolyó összegek (forgalmi adók, üzlettulajdonosok bérleti díjai) fontos bevételi forrást jelentettek a Kim-rezsimnek, különösen az atomprogramok miatt kiszabott szankciók után. Tulajdonképpen a magánkereskedelem engedélyezése egyfajta kényszer is volt: korábban az állam bevételei főleg nyersanyagok és ipari termékek exportjából származtak. Ezek fő felvevőpiaca Kína volt, azonban az atomprogram miatt ők is megszüntették több exportcikk felvásárlását. Ezt részben pótolta a magánvállalkozók által folytatott, fogyasztási javakkal való kereskedelem.

A CSIS szerint ugyanakkor a belső piac növekedése alá is áshatja a Kim-dinasztia uralmát. Mint írják, kialakulóban van egy „lappangó civil társadalom”, az emberek egyre kevésbé függnek az államtól, miközben nagyobb számban férnek hozzá az információs technológiákhoz, információkat osztanak meg egymással az országról és a külvilágról.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo