hirdetés

Pánik a dízelpiacon, padlón az árak

Egyre olcsóbb lesz használt dízelautót venni Németországban: a várható közlekedési tilalmak miatt az eddigiek után idén újabb, több, mint 10 százalékos árcsökkenésre lehet náluk számítani.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 

A felsőbírósági ítélet után, amely szerint meg lehet tiltani légszennyező dízel-járművek közlekedését különösen forgalmas területeken, egyre lejjebb fog süllyedni ezeknek az autóknak az ára, még az újak esetében is.

A kereskedők jelzik, hogy a benzinmotoros kocsikat a tavalyinál 3 nappal gyorsabban, átlagosan 89 nap alatt tudják eladni, míg a dízeleknél ez 5 nappal, 102 napra emelkedett.

Kép: Pixabay

A használtautó telepeken több, mint 300.000 Euro-5 normás kocsi halmozódott fel. (Jelenleg Euro-6 normával készülnek a dízelmotorok). Az ötösök túlnyomó többségét lejárt lízing-szerződések alapján kellett visszavenni, egyénileg dízelautót eladni szinte lehetetlen, legfeljebb igen jelentős árengedménnyel – miközben a 3 év körüli kocsik átlagára már a bírósági ítélet előtt 2000 euróval csökkent.

Lesz-e fordulat a német dízel-ítélet után?
A német Szövetségi Közigazgatási Bíróság ítélete után, hogy eltiltható régebbi dízel-motoros járművek forgalma, Hamburg lehet az első nagyváros, ahol heteken belül életbe lép a tilalom. Egyébként a döntést sok szakértő nem tartja sem igazán célszerűnek, sem végrehajthatónak.
A piac az ár további, legalább 10 százalékos mérséklődését várja idén. A fogyasztóvédő szervezetek óvják az autósokat a pánikreakcióktól, mondván: eladni már úgyis késő...

A piacot figyelemmel kísérő szervezet, a DAT kimutatta, hogy új és használt kocsik ára közötti olló tovább nyílik: a benzines kocsik átlagos ára 3 év után az új ár 58 százaléka, 1,6 százalékkal több, mint tavaly. A használt dízeleké viszont 2,3 százalékkal csökkent és már csak az új ár 53,7 százalékát teszi ki.

(Forrás: Die Welt)

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo