hirdetés

Egy pici csavar hiányzott a gépezetből

Az Apple javarészt Kína korszerű üzemeinek, jól képzett munkaerejének, infrastruktúrájának köszönheti sikerét. Trump elnök felhívására sem viszik ugyan haza a termelést, de a kínai bizonytalanságok miatt az indiai és a vietnami lehetőségeket vizsgálják.
hirdetés

Donald Trump ismételten felszólította az amerikai nagyvállalatokat: a foglalkoztatás növelése érdekében hozzák haza külföldi gyáraikat. Az Apple most nem vállalkozott erre. Hogy miért, arra szemléletes példa volt a 2012-es eset. Akkor Timothy Cook, a vállalat vezetője e csúcsidőben jelentette be, hogy évek után ismét Amerikában készül majd Mac-számítógép, mégpedig a Mac Pro legkorszerűbb modellje.

Meg is kezdték annak gyártását a texasi Austinban, amikor kiderült: az alkatrészek közül hiányzik egy kis csavar. Beszállítót kerestek, ám kiderült: nem volt olyan, aki a megfelelő mennyiségben és határidőre tudta volna szállítani a parányi alkatrészt. Így végül azt Kínából kellett megrendelni, a hazai fiaskó miatt a laptopok kiszállítása hónapokat késett.

Az ügy kényes volta miatt névtelenül nyilatkozó Apple-vezetők elmondták a The New York Timesnak, hogy sem a Egyesült

Megérzik az óriások, hogy ritkábban cserélünk telefont
Az Apple után a Samsung nyeresége is számottevően csökkent. Elemzők szerint a két óriáscég eladásainak visszaesése erősíti a gondokat, hogy a világgazdaság visszaesésétől kell tartani.
Államok, sem más ország gazdasága nem tudja nyújtani azt, amit Kína: csak ott vannak óriási, megfelelő méretű, a legkorszerűbbn felszerelt gyárak, képzett munkaerő, rendelkezésre áll a szükséges infrastruktúra és alacsonyak az árak is.

Ugyanakkor Kína az Apple legnagyobb piaca is, ám ott a Trump elnök által indított kereskedelmi háború miatt bizonytalanságok vannak és tavaly már csökkent is az Apple-termékek eladása. További nehezítheti a helyzetet, ha Trump beváltja ígéretét és vámot vet ki a Kínában gyártott iPhone-okra. Az Apple ezért egyre behatóbban keresi a megoldást, hogy diverzifikálja a külföldi gyártást – elsősorban Indiát és Vietnamot vették célba.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo