Fogalmunk sincs róla, mire használhatók ellopott adataink

Bár már sokan hallottunk az adat- és/vagy személyazonosság-lopással járó kiber-bűncselekményekről, vagy talán áldozatul is estünk ilyennek, a jelek szerint mégis viszonylag kevesen vagyunk tisztában a tőlünk ellopott információ értékével.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Kaspersky Lab új tanulmánya szerint – amelynek keretében Európa-szerte több mint 7000 fogyasztót kérdeztek meg – teljes kontinensre kiterjedő félelem tapasztalható a személyes adatok ellopása és illegális célokra való felhasználása miatt, ugyanakkor arra is rámutat, hogy sokan bizonytalanok adataik értékét illetően, valamint azzal kapcsolatban, hogy a bűnözők milyen célokra használhatják fel azokat.

Kép: Kaspersky

Bár a Kaspersky Lab felmérésében részt vevők 59%-a tisztában van azzal, hogy a vállalatok kereshetnek azon, ha eladják a személyes adataikat másik feleknek, 50%-uk nem tudja, hogy mennyit érnek ezek az adatok akár az adott cégeknek, akár a bűnözőknek. Ezért aztán az adatbiztonsághoz való hozzáállásuk is elég esetleges, amivel megkönnyítik a bűnözők számára az adatlopást és a bűncselekmények elkövetését.

Izgulunk az adatainkért, miközben önként átadjuk azokat
A hazai internetezők kétharmada aggódik a róla tárolt információk biztonsága miatt, az adatvédelmi tájékoztatókat mégis csak a megkérdezettek mintegy 20 százaléka olvassa el – hangzott el a témában rendezett konferencián.
Tagadhatatlan tény, hogy az adatokat – még a sokak által ártalmatlannak gondoltakat is – rutinszerűen ellopják és kereskednek velük a sötét weben. Az ellopott egészségügyi leletek (amelyek 2016-ban még egyenként 70 és 100 $ között keltek el) például azért vesztettek mostanra árukból, mert oly sok kering belőlük a neten.

A Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata további felmérést is végzett a probléma mértékének vizsgálatára. Arra az eredményre jutottak, hogy

a bűnözők akár már 50 $-nál kisebb összegért is eladhatják egy személy teljes digitális életét, többek között a közösségi média fiókokból lopott adatokat, a szerverekhez és távoli számítógépekhez való hozzáféréseket, sőt, még a hitelkártya-adatokat esetlegesen tároló népszerű szolgáltatásokhoz  kapcsolódó adatokat is.
A kutatók eközben azt is megállapították, hogy egy-egy meghekkelt fiók ára ennél alacsonyabb: a legtöbbjük kb. 1 $-ért talál gazdára, és a bűnözők árengedményt adnak nagy tételben való vásárlás esetén. 

David Jacoby, a Kaspersky Lab szenior biztonsági kutatója szerint eléggé meglepő, de gyakorlatilag 50 $-nál kevesebbért adhatjuk el egy személy teljes digitális életét. A 15 és 35 év közöttiek zöme több mint 20 különböző online szolgáltatásra regisztrált, és ebből csak mintegy tízet használ rendszeresen, így aztán a hekkerek könnyen észrevétlenek maradhatnak, és pénzt szerezhetnek ebből – véli a szakember.

Lehet személyre szabott ajánlat és adatvédelem egyszerre?
Az online és offline megoldások összekapcsolása lesz a digitális marketing következő evolúciós lépcsőfoka – állítja a Google két kiemelt magyarországi viszonteladó partnere. Ez a megközelítés teljesen új, személyre szabott világot teremthet a fogyasztó számára.
Az ilyen jellegű adatokat a bűnözők legjellemzőbben elsősorban adathalász kampánnyal lopják el, vagy pedig úgy, hogy kihasználják egy alkalmazásszoftver webes biztonsági sérülékenységét. Egy sikeres támadást követően a bűnöző úgynevezett „jelszó-dumpokat” kap, amelyek a meghekkelt szolgáltatásokhoz tartozó e-mail címek és jelszavak kombinációját tartalmazzák. És mivel számtalan ember használja ugyanazt a jelszót több szolgáltatáshoz is, a támadók az információ birtokában más platformokon is hozzáférhetnek a fiókokhoz.

Érdekes jelenség, hogy egyes adatértékesítő bűnözők még élettartam-garanciát is adnak a vásárlóiknak, vagyis, ha az egyik fiók megszűnik, akkor a vevő ingyen kap egy új fiókot.

Ellopott adatok: értékesek és sokoldalúan használhatók

Bár a lopott adatok viszonteladási értéke korlátozott lehet, mindenképpen értékesek abból a szempontból, hogy sokféleképpen felhasználhatók. Ez pedig hatalmas problémákat okozhat egy áldozat számára, hiszen elveszítheti a pénzét és/vagy a jó hírnevét, olyan adósságot követelhetnek rajta, amelyet valaki más halmozott fel a nevében, vagy akár még olyan bűncselekménnyel is gyanúsíthatják, amelyet valaki más követett el az áldozat személyazonosságát álcaként használva. A bűnözők lopott személyazonossággal például hamis útlevelet készíttethetnek egy csempészett személynek, és még számos különféle egyéb bűncselekményt követhetnek el.

Így kerülhetjük el az adatlopást

Az adathalászat elkerülése érdekében mindig ellenőrizze a hivatkozás címének és a küldő e-mail címének valódiságát, mielőtt rákattint valamire. Egy hatékony biztonsági megoldás akkor is figyelmezteti Önt, ha egy adathalász weboldalt kísérel meglátogatni.

Ha el akarja kerülni, hogy egy adat kiszivárgása az összes digitális személyazonosságában kárt okozzon, akkor soha ne használja ugyanazt a jelszót több különféle weboldalhoz vagy szolgáltatáshoz. Ahhoz, hogy erős, hekkelésbiztos jelszavakat hozzon létre és ne kelljen fáradoznia azok megjegyzésével, használjon specifikus jelszókezelő alkalmazást.

 

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo