hirdetés

Fogalmunk sincs róla, mire használhatók ellopott adataink

Bár már sokan hallottunk az adat- és/vagy személyazonosság-lopással járó kiber-bűncselekményekről, vagy talán áldozatul is estünk ilyennek, a jelek szerint mégis viszonylag kevesen vagyunk tisztában a tőlünk ellopott információ értékével.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Kaspersky Lab új tanulmánya szerint – amelynek keretében Európa-szerte több mint 7000 fogyasztót kérdeztek meg – teljes kontinensre kiterjedő félelem tapasztalható a személyes adatok ellopása és illegális célokra való felhasználása miatt, ugyanakkor arra is rámutat, hogy sokan bizonytalanok adataik értékét illetően, valamint azzal kapcsolatban, hogy a bűnözők milyen célokra használhatják fel azokat.

Kép: Kaspersky

Bár a Kaspersky Lab felmérésében részt vevők 59%-a tisztában van azzal, hogy a vállalatok kereshetnek azon, ha eladják a személyes adataikat másik feleknek, 50%-uk nem tudja, hogy mennyit érnek ezek az adatok akár az adott cégeknek, akár a bűnözőknek. Ezért aztán az adatbiztonsághoz való hozzáállásuk is elég esetleges, amivel megkönnyítik a bűnözők számára az adatlopást és a bűncselekmények elkövetését.

Izgulunk az adatainkért, miközben önként átadjuk azokat
A hazai internetezők kétharmada aggódik a róla tárolt információk biztonsága miatt, az adatvédelmi tájékoztatókat mégis csak a megkérdezettek mintegy 20 százaléka olvassa el – hangzott el a témában rendezett konferencián.
Tagadhatatlan tény, hogy az adatokat – még a sokak által ártalmatlannak gondoltakat is – rutinszerűen ellopják és kereskednek velük a sötét weben. Az ellopott egészségügyi leletek (amelyek 2016-ban még egyenként 70 és 100 $ között keltek el) például azért vesztettek mostanra árukból, mert oly sok kering belőlük a neten.

A Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata további felmérést is végzett a probléma mértékének vizsgálatára. Arra az eredményre jutottak, hogy

a bűnözők akár már 50 $-nál kisebb összegért is eladhatják egy személy teljes digitális életét, többek között a közösségi média fiókokból lopott adatokat, a szerverekhez és távoli számítógépekhez való hozzáféréseket, sőt, még a hitelkártya-adatokat esetlegesen tároló népszerű szolgáltatásokhoz  kapcsolódó adatokat is.
A kutatók eközben azt is megállapították, hogy egy-egy meghekkelt fiók ára ennél alacsonyabb: a legtöbbjük kb. 1 $-ért talál gazdára, és a bűnözők árengedményt adnak nagy tételben való vásárlás esetén. 

David Jacoby, a Kaspersky Lab szenior biztonsági kutatója szerint eléggé meglepő, de gyakorlatilag 50 $-nál kevesebbért adhatjuk el egy személy teljes digitális életét. A 15 és 35 év közöttiek zöme több mint 20 különböző online szolgáltatásra regisztrált, és ebből csak mintegy tízet használ rendszeresen, így aztán a hekkerek könnyen észrevétlenek maradhatnak, és pénzt szerezhetnek ebből – véli a szakember.

Lehet személyre szabott ajánlat és adatvédelem egyszerre?
Az online és offline megoldások összekapcsolása lesz a digitális marketing következő evolúciós lépcsőfoka – állítja a Google két kiemelt magyarországi viszonteladó partnere. Ez a megközelítés teljesen új, személyre szabott világot teremthet a fogyasztó számára.
Az ilyen jellegű adatokat a bűnözők legjellemzőbben elsősorban adathalász kampánnyal lopják el, vagy pedig úgy, hogy kihasználják egy alkalmazásszoftver webes biztonsági sérülékenységét. Egy sikeres támadást követően a bűnöző úgynevezett „jelszó-dumpokat” kap, amelyek a meghekkelt szolgáltatásokhoz tartozó e-mail címek és jelszavak kombinációját tartalmazzák. És mivel számtalan ember használja ugyanazt a jelszót több szolgáltatáshoz is, a támadók az információ birtokában más platformokon is hozzáférhetnek a fiókokhoz.

Érdekes jelenség, hogy egyes adatértékesítő bűnözők még élettartam-garanciát is adnak a vásárlóiknak, vagyis, ha az egyik fiók megszűnik, akkor a vevő ingyen kap egy új fiókot.

Ellopott adatok: értékesek és sokoldalúan használhatók

Bár a lopott adatok viszonteladási értéke korlátozott lehet, mindenképpen értékesek abból a szempontból, hogy sokféleképpen felhasználhatók. Ez pedig hatalmas problémákat okozhat egy áldozat számára, hiszen elveszítheti a pénzét és/vagy a jó hírnevét, olyan adósságot követelhetnek rajta, amelyet valaki más halmozott fel a nevében, vagy akár még olyan bűncselekménnyel is gyanúsíthatják, amelyet valaki más követett el az áldozat személyazonosságát álcaként használva. A bűnözők lopott személyazonossággal például hamis útlevelet készíttethetnek egy csempészett személynek, és még számos különféle egyéb bűncselekményt követhetnek el.

Így kerülhetjük el az adatlopást

Az adathalászat elkerülése érdekében mindig ellenőrizze a hivatkozás címének és a küldő e-mail címének valódiságát, mielőtt rákattint valamire. Egy hatékony biztonsági megoldás akkor is figyelmezteti Önt, ha egy adathalász weboldalt kísérel meglátogatni.

Ha el akarja kerülni, hogy egy adat kiszivárgása az összes digitális személyazonosságában kárt okozzon, akkor soha ne használja ugyanazt a jelszót több különféle weboldalhoz vagy szolgáltatáshoz. Ahhoz, hogy erős, hekkelésbiztos jelszavakat hozzon létre és ne kelljen fáradoznia azok megjegyzésével, használjon specifikus jelszókezelő alkalmazást.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo