Jelszó cikkek


Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek? 

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon.
Még mindig a gyerek születési éve a leggyakoribb jelszó

Még mindig a gyerek születési éve a leggyakoribb jelszó 

Annak ellenére, hogy a netező magyarok 30 százaléka aggódik egy esetleges hackertámadás miatt, a jelszavaikra már kevésbé figyelnek. 56 százalék sok helyre ugyanazzal a jelszóval lép be és mindössze 11 százalék használ valamilyen jelszómenedzselőprogramot.
Felkínáljuk magunkat a tolvajoknak, aztán csodálkozunk

Felkínáljuk magunkat a tolvajoknak, aztán csodálkozunk 

Az online térben, a rövid távú haszon érdekében felelőtlenül megosztott adatok sokkal védtelenebbé teszik a felhasználókat, mint gondolnák – derül ki a Kaspersky Lab új kutatásából.
A kamionforgalmat is leállíthatta volna a szemfüles hekker

A kamionforgalmat is leállíthatta volna a szemfüles hekker 

Egy amerikai hekker könnyen bejutott két nagy, a kamionok forgalmát ellenőrző elektronikus rendszerbe s még azt is megtehette volna, hogy leállítja a kocsik motorját. A rendszereket működtető kínai vállalatok tagadták a súlyos hibát – de gyorsan jelszavaik megváltoztatására hívták fel ügyfeleiket.
Ne csodálkozzunk, hogy meghekkelnek, ha kiragasztjuk a gépre a jelszavunkat

Ne csodálkozzunk, hogy meghekkelnek, ha kiragasztjuk a gépre a jelszavunkat 

Január közepén derült ki, hogy az egyik ismert felhő alapú tárolóhely felületein kering egy 700 millió e-mail címet és 20 millió jelszót tartalmazó lista. Ennek kapcsán az ESET szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos tanácsot a felhasználói adatok védelme érdekében, amelyek segíthetnek megtudni, hogy illetéktelen kezekbe kerültek-e jelszavaink, illetve hogy miként tarthatjuk biztonságban felhasználói fiókjainkat és a jelszavainkat.
A pénzzel együtt a jelszót is a sírba vitte

A pénzzel együtt a jelszót is a sírba vitte 

Százhatvan millió euró fekszik kanadai befektetők számláin virtuális fizetőeszközben, de nem jutnak hozzá. A cégtulajdonos ugyanis állítólag meghalt és sírba vitte magával a jelszót.
Kevés a biztonsághoz, hogy beírjuk a jelszót, aztán hátradőlünk

Kevés a biztonsághoz, hogy beírjuk a jelszót, aztán hátradőlünk 

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl. Nemrégiben 773 millió e-mailcím és 21 millió jelszó került illetéktelen kezekbe. Ehhez kapcsolódóan az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat a felhasználók számára e-mail fiókjaik megfelelő védelméhez.
Fogalmunk sincs róla, mire használhatók ellopott adataink

Fogalmunk sincs róla, mire használhatók ellopott adataink 

Bár már sokan hallottunk az adat- és/vagy személyazonosság-lopással járó kiber-bűncselekményekről, vagy talán áldozatul is estünk ilyennek, a jelek szerint mégis viszonylag kevesen vagyunk tisztában a tőlünk ellopott információ értékével.
Nem biztos, hogy a havi kötelező jelszócsere a legbiztonságosabb

Nem biztos, hogy a havi kötelező jelszócsere a legbiztonságosabb 

Napjainkban a legtöbb cégnél a nagyobb biztonság érdekében néhány havonta cserélnek jelszót – azonban az embereknek egyre kevesebb az idejük és a kapacitásuk új kódok kitalálására és megjegyzésére, ezért a szigorú jelszóhasználati szabályok ellenkező hatást érhetnek el.
Biztonság: egy jelszó mind felett?

Biztonság: egy jelszó mind felett? 

A biztonságos jelszóhasználat fontosságára rendszeresen figyelmeztetnek a szakértők és a különféle incidensek is, a tanácsok azonban sokszor ellentmondásosak. Pontosan hogyan gondoskodhatnak arról a vállalatok, hogy felhasználóik megfelelő, erős jelszavakat használjanak az érzékeny adatok és alkalmazások eléréshez, de abból se legyen probléma, hogy a túl bonyolult jelszavakat nehéz megjegyezni? A NetIQ szakértői az egypontos bejelentkezést javasolják.

1,9 milliárd jelszóval kereskednek a feketepiacon 

Az eltulajdonított jelszavak 25 százaléka még mindig működő Google vagy Gmail fiókba érvényes. Az ellopott jelszavak 50 százaláka a Gmail, a Yahoo és a Hotmail felhasználóihoz tartozik. A legbiztosabb módszer, ha sosem használjuk ugyanazt a jelszót több honlapon.

A macska neve már nem elég! Így válasszunk jelszót 

Bonyolult jelszavak, gyakori csere helyett még hosszabb jelszavak, csere nélkül. Ez az új trend, bár egészen napjainkig ennek az ellenkezőjét verték a fejünkbe.

12 tipp hogyan védekezhetünk az online világban 

100%-os biztonság nincs, de kis odafigyeléssel megnehezíthetjük a hackerek dolgát: jelszógenerátor, USB-kondom, hamis válasz a biztonsági kérdésekre, rendszeres frissítés – csak néhány, a jól bevált módszerek közül.

Big Data: lehetőség vagy veszély? 

Az International Data Corporation előrejelzése szerint az üzleti analitikus szolgáltatásokra világszinten elköltött összeg 2018-ra 89,6 milliárd dollárra nőhet a 2014-es 51,6 milliárdról. Vagyis egyre több cégnél egyre több adat keletkezik, amivel valamit kezdeni kell. Az adatboom azonban a lehetőségek mellett új adatkezelési veszélyeket is jelent a cégeknek. A magyar kis- és középvállalatok sem fogják megúszni, hogy áldozzanak erre a területre.

Az ismerős feladó sem garantálja, hogy nem vírusos a levél 

Nemrég Gmail jelszavakhoz jutottak hackerek, így akár barátunk címéről is jöhet adathalász levél. Hogy szűrjük ki a gyanús leveleket? Segítünk!

Így lesz biztonságosabb az életünk 

Az elmúlt hónapokban egymást érték az internetes jelszólopásokról szóló hírek. Törtek fel magyar szervert, de áldozattá vált több jól ismert szolgáltatás (például a Dropbox vagy a LinkedIn) is. Ráadásul az emberek közel kétharmadának esetében csak egyetlen jelszót kell megfejteni az összes szolgáltatás eléréséhez. Mit tehetünk tehát online jelenlétünk és leginkább személyes adataink védelme érdekében? Ebben nyújt segítséget az úgynevezett kétlépcsős azonosítás.

4 városi IT legenda, amit ideje megcáfolni 

Az IT-terület sok vállalkozó számára meglehetősen idegen terep, de ez nem jelenti azt, hogy minden pletykának be kéne dőlnünk. Összeszedtünk négy közkeletű tévedést.

Biztonsági tippek: Mark Zuckerberg is hibázik 

Már a 90-es években is lopták a tévéközvetítések reklámszünetei alatt rögzített szitukat. A műholdakról. Akkor a webkameránkba miért ne másznának bele a hackerek? Sőt Edward Snowden szerint az amerikai kormány is pontosan ezt tette az NSA-n keresztül.

Testünkkel védhetjük az adatainkat 

Biztonságos jelszó? Ugyan már! A szakértők szerint a jövőben egészen más módszerekkel védhetjük majd az adatainkat. Például a testünkkel.

A bombabiztos védelem: tudás, token, testrész 

A jelszavas azonosítást mára egyre kevésbé tartják biztonságosnak a szakemberek. A legjobb az lenne, ha kellene valami, amit birtoklunk, valami, amit tudunk és egy dolog, ami csak a miénk. Bonyolultnak hangzik? A NetIQ szakértői elmondják, miért nem feltétlenül az.

A Star Wars filmnek jó, de jelszónak nem az igazi 

Még mindig nem tudunk jelszavakat adni: a SplashData legfrissebb összesítése szerint most is ugyanazokat a könnyen megfejthető jelszavakat használja a legtöbb felhasználó. Újdonság viszont, hogy a gyakran használt szavak közé feljött a Star Wars – ami filmek jó, de jelszónak pocsék.

Mi van a felhőben? Lehet, hogy meglepődne 

A felhő hasznos lehetőség számtalan szempontból. Azonban – mint minden más eszköz esetében is – ha nem vagyunk körültekintőek a használatakor, érhetnek kellemetlen meglepetések.

5 hasznos tipp jelszóváltás előtt 

Ha 6 karakterből álló jelszót használ, bármelyik online fiókjánál (közösségi oldalakon, webmail belépéskor, webshopokban, online bankoláskor), érdemes sűrűn változtatnia a belépési kódját. Miért? Mert bonyolultságtól függően akár egy szempillantás vagy egy kézilabda meccs félideje is elég lehet ahhoz, hogy illetéktelenek feltörjék egy átlagos asztali PC-vel. Az Invitel szakértői tippjeit érdemes megfogadni.

A meghekkelhetetlen emberek 5 szabálya 

Bár rengeteget hallani az internetes biztonság fontosságáról, sajnos a legtöbben még nem szentelnek ennek kellő figyelmet. Pedig a szakértők azt mondják, nincs olyan gép, ami biztonságban van a hackerektől, csak olyan, amit még nem támadtak meg. Vannak viszont módszerek, amivel tulajdonképpen meghekkelhetetlenné válunk.

Még mindig nem tudunk bánni a jelszavakkal 

A felhasználók többsége már kezdi átlátni a jelszavak jelentőségét, de nagyon sokan még mindig nem értik, miért nem szabad a nevüket, születési dátumukat, vagy egy egyszerű számsort jelszónak megadniuk.

Jelszómódosítással kivédhető a legsúlyosabb kiberfenyegetés 

Az elmúlt napokban látott napvilágot a valaha volt egyik legsúlyosabb biztonsági hiba felfedezéséről szóló hír, az OpenSSL hibája. A Heartbleed azért rendkívül ijesztő, mert egy olyan eszközt kompromittált, amelyet éppen a webes kommunikáció megvédésére, titkosítására fejlesztettek ki, és amit a webes eszközök jelentős része használt nagyfokú biztonságot igénylő tranzakciók és műveletek végrehajtásához.

Veszélyben a közösségi oldalak és a mobilok 

Másodpercenként 18 áldozatot szed a kiberbűnözés, ez pedig naponta több, mint másfél millió áldozatot jelent nemzetközi szinten a most megjelent Norton Kiberbűnözési tanulmány szerint.

Így válasszunk olyan jelszót, ami tényleg véd is 

Bár életünk legfontosabb részeit védik, az emberek többsége nem túl körültekintően választ jelszót magának. Adunk néhány tippet, hogy nagyobb biztonságban legyünk!
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.
Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével

Hogyan választ autót egy profi? Akinek több száz autó van a “keze” alatt - beszélgetés Fehér Tamással, a Colas magyarországi cégcsoportjának flottavezetőjével 

Az autóvásárlás örömteli dolog, ám sokszor nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbbet, akár magánszemélyről, akár cégről van szó.

Költségkímélés

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál

A víz a legnagyobb veszedelem a lakásbiztosításoknál 

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben.

Pénzszerzés

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról

Támogatás céges villanyautókra: újabb részletek derültek ki a programról  

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program .

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Jogi kisokos

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál

Számháború a Volánbusz sztrájkjánál  

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés első napja.

Cégblog

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én

Kiderült, nyitva lesz-e az Auchan december 24-én 

Rengeteg üzlet már biztosan zárva lesz, de hogy döntött a hipermarket?

Klímablog

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig

Veszélyben a nettó zéró kibocsátás elérése 2050-ig 

Nem elegendőek a jelenlegi, fokozatos változtatások.

Gazdaság

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben?

Mi lesz a vállalkozások növekedésének kulcsa 2024-ben? 

Az év vége nem csak a lecsendesedés, de a számvetés és tervezés időszaka is, ez pedig különösen igaz az üzleti életben.

Társadalom

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok

Lerántotta a leplet a Google: idén erre kerestek rá a neten a magyarok 

A vállalat idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo