Mi van a felhőben? Lehet, hogy meglepődne

A felhő hasznos lehetőség számtalan szempontból. Azonban – mint minden más eszköz esetében is – ha nem vagyunk körültekintőek a használatakor, érhetnek kellemetlen meglepetések.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A felhő számítástechnika számtalan lehetőséget kínál a magánemberek és a vállalkozások számára egyaránt. Olcsóbb és sok esetben biztonságosabb környezetet jelent annál, mint amit a magunk számára elő tudnánk állítani. Tehát az it-biztonság szakértői is szeretik és ajánlják a felhőt. Ahhoz azonban, hogy az adataink valóban biztonságban legyenek, azért nekünk is tennünk kell. Legalább annyit, hogy odafigyelünk egy pár dologra.

Az okostelefonok és tabletek például képesek – és hajlamosak alapbeállításként – a céghez tartozó felhőbe menteni biztonsági másolatként az adatokat. Vagyis a képekről, dokumentumokról, kapcsolatokról és minden másról van egy másolat valahol, amiről sok esetben nem is tudunk. Ez alapesetben nagyon hasznos biztonsági hálót jelent, hiszen ha például elveszítenénk az eszközt magát, nem kell elbúcsúznunk az összes, hosszú évek alatt begyűjtött kontaktunktól, de potenciális veszélyt is jelent, ha nem tudatosítjuk, hogy mi az, amit szeretnénk felküldeni a felhőbe.

Kép:PP archív

Érdemes tehát mindenekelőtt ellenőrizni a készülékünk beállításait és megtudni, hogy valójában mit és hogyan ment automatikusan a rendszer (iPhone esetében itt  , Androidhoz pedig itt talál egy angol nyelvű leírást, de a neten számos más anyag is fellelhető. )

A bizalmas dokumentumoknak alapvetően semmi keresnivalója a felhőben. Ha mégis úgy döntünk, hogy kerüljenek csak oda, legalább győződjünk meg arról, hogy tisztességesen erős jelszó és lehetőség szerint kétszintű azonosítás védi őket – tanácsolja az Intel hacker ellenes programja.

Mielőtt pedig úgy döntenénk, hogy egy szolgáltatóra bíznánk érzékeny dokumentumainkat, gondoljunk végig néhány dolgot.

Adatvédelem: Ha a felhőbe töltünk fel dokumentumokat, az azt jelenti, hogy megbízunk egy cégben, hogy a saját személyes dokumentumainkat biztosítsa a számunkra. Ez előtt az a minimum, hogy megbizonyosodunk arról, hogy jó hírnevű szolgáltatóval van dolgunk, aki figyelmet fordít a biztonságos azonosításra és adattárolásra.

Titkosítás: Győződjünk meg arról, hogy a felhő szolgáltatás titkosított kapcsolatot használ, mikor adatokat tölt fel vagy le. Még ennél is fontosabb, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az adataink a felhőben is titkosítva vannak. Különben bárki, akinek az adott szerverhez hozzáférése van, nyugodtan olvasgathatja a dokumentumainkat.

Kilátásban a felhősödés
A következő években felgyorsul a felhőszolgáltatások térnyerése a kelet-közép-európai térségben, így Magyarországon is – állítja az IDC piackutató régiós és magyar piacra vonatkozó előrejelzése. A bővülés dinamikus lesz, a következő időszakban évente átlagosan 46,1 százalékos növekedést jósol a piackutató. Itt olvashat a trendekről bővebben.
Megosztás: győződjünk meg arról, hogy a megfelelő beállításokkal dolgozunk, és az adatainkat csak azok láthatják, akikkel mi tudatosan megosztjuk azokat. Az alapbeállítások olykor trükkösek éppúgy, ahogy a közösségi oldalaknál.

Megelőzés: Van arról információ, hogy mi történik, ha bekövetkezik az, amire nagyon kicsi az esély és a szolgáltató elveszítene minden adatot? Nos, ez minden bizonnyal szerepel a szerződésben, amit jóváhagytunk, amikor használni kezdtük a szolgáltatást. Milyen titkok derülhetnek még ki? Olvassuk át a feltételeket még mielőtt kellemetlen meglepetésekkel találkoznánk!

Jelszavak: A jelszó a biztonságunk kulcsa. Győződjünk meg róla, hogy tényleg erős „lakattal” védjük magunkat! Legalább ott, ahol számtalan fontos dokumentumot és adatot tárolunk használjunk tényleg egy olyan jelszót, amit sehol máshol! Mondjuk még egyszer, a legjobb a több lépcsős azonosítás.

Biztonsági mentés: a felhő kényelmes és biztonságos, de nem a végtelenségig. Éppúgy szükség van biztonsági másolatokra, mint bárhol máshol. Sok cég egyébként ingyen kínál kisebb tárhelyeket a felhő előfizetéshez, ahol a legeslegfontosabb adatokat több helyen is el tudjuk helyezni.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo