Felhő számítástechnika cikkek

hirdetés

Vetéstől az aratásig: 5 digitális fejlesztési irány a mezőgazdaságban

Vetéstől az aratásig: 5 digitális fejlesztési irány a mezőgazdaságban 

A kutatók már világszerte dolgoznak azokon a megoldásokon, amelyek az élelmiszerlánc minden szakaszát átalakítják a közeljövőben. Segítenek a gazdáknak maximalizálni a terméshozamokat, csökkentik a pazarlást, védenek a kórokozóktól. 5 fejlesztési irány 5 percben, az IBM szakértőjétől.
Egyéves emailt megtalálni?

Egyéves emailt megtalálni? 

Ha valamiért hirtelen egy évekkel ezelőtti beszélgetésben vagy levélben megemlített információt kell előkeresni, a legtöbben azt sem tudják, hova kapjanak. Kivéve azokat, akik megfelelő módon, modern eszközökkel archiválják a különféle csatornákon zajló kommunikációt. A Micro Focus szakértői szerint is érdemes különös figyelmet fordítani a területre, hiszen számos okból szükség lehet korábbi adatokra, az auditoktól kezdve a biztonsági problémákon át a hatékonyság növeléséig.
Öt fontos szoftveres trend 2018-ban

Öt fontos szoftveres trend 2018-ban 

A felhő „felnőtt”, de a használata még mindig okozhat nehézségeket. A fejlődést továbbra is a nyílt forráskód hajtja, és az adatközpontokban a szoftveres vezérlés az új hívószó. A fejlesztőknek pedig a konténerek és a felügyeletet egyszerűsítő megoldások kínálják a választ a kihívásokra. Ez vár ránk 2018-ban a SUSE szakértői szerint.
A felhő jogi környezete – adatvédelem és a hazai szabályozás

A felhő jogi környezete – adatvédelem és a hazai szabályozás 

A felhő térnyerése évek óta vitathatatlan. A felhőalapú szolgáltatások rohamos terjedésével pedig egyre hangsúlyosabban merül fel a kérdés, hogy a jogi szabályozás elősegíti vagy inkább akadályozza a felhőalapú számítástechnika alkalmazását, illetve hogy mennyiben képes kezelni a felhő jelentette kockázatokat.
A felhőbe tartanak a cégek

A felhőbe tartanak a cégek 

A vállalatok közel fele tervezi, hogy három éven belül felhő alapú infrastruktúrán keresztül bonyolítja üzleti tevékenységeit. Nem véletlenül: a már átállt felhasználók szerint csökkentek a költségeik, rugalmasabbá váltak a folyamataik és könnyebben alkalmazkodnak az új technológiákhoz is.
hirdetés
Itt van a pénz IT-fejlesztésre

Itt van a pénz IT-fejlesztésre 

A kis- és középvállalkozások digitalizációját elősegítő három pályázatra március 8-tól lehet beadni a támogatási kérelmeket. Összesen több mint hatvanmilliárd a keret.
Az adatvédelemre fókuszálunk idén a felhőben is

Az adatvédelemre fókuszálunk idén a felhőben is 

A legnagyobb kockázati tényezőt a biztonság és a szabályozási környezet jelenti a felhőszolgáltatások kiválasztásakor – derül ki a Baker & McKenzie nemzetközi tanulmányából. A következő években az adatvédelemre és a költséghatékonyságra még több figyelmet fordítanak a vállalatok, valamint kiemelt prioritásként kezelik a képzett IT-szakemberek megtartását.
Többet keres, aki digitálisra vált

Többet keres, aki digitálisra vált 

Közvetlen összefüggés van a vállalatok digitális átállása és a bevételek növekedése között – derül ki az Oracle és az IDC közös felméréséből. Bár Közép-Európa egyelőre le van maradva, egyre többen legalább tervezik a digitális eszközök bevezetését.
Egy szimpla áramszünet végzetes lehet a magyar cégeknek

Egy szimpla áramszünet végzetes lehet a magyar cégeknek 

A magyar cégek nem tartanak lépést a technológiai fejlődéssel, az elavult informatikai rendszerek pedig a gazdasági növekedésnek is gátat jelenthetnek. Az ACE Telecom szakértőinek véleménye szerint a vállalatok hosszú távon éves büdzséjük 30%-át megtakaríthatnák, ha a régi, korszerűtlen informatikai rendszerükről adatközponti szolgáltatásokra váltanának
Harcra kényszerítik a cégeket a startupok

Harcra kényszerítik a cégeket a startupok 

A vállalkozások kétharmadát arra sarkallja a digitális startupok által keltett konkurenciaharc, hogy újabb befektetésekkel erősítsék meg informatikai infrastruktúrájukat és a digitális készségeiket. Ebben a harcban nyújtunk segítséget a Dell 2017-re vonatkozó trendelőrejelzésével.
hirdetés

2017 a nyíltság éve lesz a felhőben 

Napjainkra a nyílt forráskódú szoftverek már szinte teljesen bevették a szervereket és adatközpontokat. De vajon mi várható a piacon a 2017-es évben? A SUSE szakértői szerint a felhőplatformok és a tárolórendszerek terén ugrásszerű növekedés lesz az ilyen jellegű megoldások terén, mivel azok alacsony költségek mellett kínálnak megoldást a vállalatok több aktuális, égető problémájára.

Mit hoz 2017 a vállalati informatikában? 

Egyre inkább fontos a technológia a vállalkozások életében, de mire számíthatunk jövőre? Az Acronis, True Image szoftver üzletágának igazgatója, Gaidar Magdanurov rövid áttekintést adott, hogy az informatika mely területi lesznek kiemelten fontosak, és 2017-ben ezeken belül milyen trendek lesznek a meghatározók. 

Hat kihagyhatatlan tech-trend 2017-ben 

Kiterjesztett valóság, blockchain, vállalati drónok, autonóm járművek és új anyagok, mint a grafén vagy a szilicén: a 2020-as években többek között ezek a témák határozzák majd meg a technológia fejlődését. A közelebbi jövőre nézve a Cisco összegyűjtött 6 üzleti és technológiai trendet:

A modern cégnek a kilátásai is szebbek 

Sokkal derűlátóbbak saját kilátásaik kapcsán azok a kis- és középvállalkozások, amelyek kihasználják a technológia adta előnyöket, illetve megfelelő adatelemző képességekkel rendelkeznek – hangzott el a Microsoft mai kerekasztal-beszélgetésén. A jövő szempontjából biztató, hogy az Ipsos MORI felmérése alapján a kkv-k 54 százalékánál már használnak felhőmegoldásokat Magyarországon.

Visszaállunk vezetékes telefonra? 

Az elmúlt években megháromszorozódott az IP-alapú telefonszolgáltatást igénybe vevő üzleti ügyfelek száma az Invitech Solutions tapasztalatai alapján. Szakértők szerint a vezetékes technológiák szerepe a következő években is meghatározó marad, sőt az IP-alapú üzleti telefonszolgáltatások fejlődésével még nőhet is népszerűségük.

Öt trükk, amivel kicselezzük a bűnözőket 

Egyre több és egyre súlyosabb támadás éri a magyar kis- és középvállalatok informatikai rendszereit. A hazai cégek a felmérések szerint azonban még mindig nem fordítanak elég figyelmet a védekezésre. Adunk öt tippet ahhoz, hogy kicselezhessük a kiberbűnözőket.

Egyre többen bolyonganak a felhőben 

A Cisco globális kutatása szerint egyre több szervezet tér át a felhő alapú megoldásokra, azonban még mindig kevesen használják ki a platform kínálta üzleti előnyöket. Hiánycikk a szakember is, sokszor pedig nincs megfelelő stratégia az átálláshoz, ami a fejlesztés elakadását eredményezte.

Nem kerülik meg a felhőt 

Két éven belül a vállalati informatikai munkafolyamatok több mint fele már cloud környezetekben fut majd – derült ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor, ha valami házon belül jól működik, még akkor sem szívesen költöztetik felhőbe a cégek, ha ezzel növelnék a hatékonyságot.

Használjuk, de azt se tudjuk mi az 

A magyar internetezők 95 százaléka használ rendszeresen felhőalapú szolgáltatásokat, de csak 43 százalék van ezzel tisztában. Azok, akik tudatosan tárolják így az adataikat a könnyű és rugalmas elérhetőség és a takarékosság mellett amiatt kedvelik ezt a megoldást, mert véleményük szerint kevesebb az esély az adatvesztésre - derül ki egy új kutatásból. A felhőalapú számítástechnika a magáncélú felhasználás mellett az IT iparban is hatalmas lehetőségeket rejt.

Védtelenek a magyar cégek 

Leragadt a jelszavas védelemnél a magyar cégek többsége, a régiónkban jobban elterjedtek már a biztonságos megoldások. Minden harmadik magyarországi vállalatnál fordul elő évente legalább egyszer valamilyen informatikai probléma.

Nem elég távolról nézni a felhőt, bele kell ugrani 

Egyre több kisvállalkozás ismeri fel, hogy lenne mit kezdenie az informatikával a cégben, a többség azonban még messze nem látja a valódi lehetőségeket. Pedig a digitalizáció növeli az eladást, innovatívabbá tesz és még a tehén szaporulatra is jó hatással lehet – derült ki a Microsoft sajtóbeszélgetésén.

A magánfelhőnek is vannak buktatói 

Egy jól megtervezett és összerakott magánfelhő hatékonyan képes kiszolgálni a vállalati igényeket, ám felbukkanhat néhány akadály. Ahhoz, hogy pénzügyileg, hatékonyság és adatvédelem tekintetében is sikertörténet legyen a projekt, nem árt néhány szempontot figyelembe venni mind a migráció, mind az üzemeltetés során.

Hat IT-trend, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni 

Tanulásra képes szoftverek, amelyek alkalmazkodnak a fogyasztók szokásaihoz, egymással kommunikáló fogkefék és bevásárlást intéző hűtők – csak néhány dolog, amelyek megkönnyítik az életünket a jövőben és egyben üzleti lehetőséget is jelentenek. Mutatjuk hogyan.

Használni kell, nem megvenni 

Az informatikát használni kell, nem tulajdonolni, és ez nemcsak a hardverekre, de a szoftverekre is egyre fokozottabban igaz lesz a közeljövőben. Ennek oka részben a költségek csökkentése, részben pedig a rugalmasabb alkalmazkodás igénye. Magyarországon viszont szemléletváltásra lenne szükség a cégek esetén, hogy ezzel tisztába jöjjenek.

A jövő vállalatának három alapköve 

Óriási ütemben nő a vállalatok igénye az adattárolási-feldolgozási kapacitások iránt, de a céges költségvetések egyszerűen képtelenek lépést tartani ezzel. Szakértők segítségével mutatunk három olyan megoldást, amelyekre biztonságosan és költséghatékonyan alapozhatunk.

Nem kell Amerikába utaztatni az ügyfelek adatait 

Az európai felhőszolgáltatók és szerverparkok felvirágzásához vezethet az Európai Unió Bíróságának nagy jelentőségű adatvédelmi határozata, amely kimondta, hogy az amerikai jog nem nyújt megfelelő védelmet a személyes adatok számára – véli a KLART Szabó Legal ügyvédi társulás. A döntés miatt az európai – és így a magyar – cégeknek ugyanis érdemes lesz mérlegelniük, hogy az adatkezelésüket teljes egészében az EU területére helyezzék át.

Öt nyomós érvünk is van a privát felhő mellett 

Rugalmasságának és méretezhetőségének köszönhetően a privát felhő képes megfelelni a folyamatosan változó igényeknek. A SUSE öt olyan felhasználási területet mutat be, ahol rendkívül hatékonyan, gyors megtérülés mellett használhatók ki a privát felhő előnyei.

Mi van a felhőben? Lehet, hogy meglepődne 

A felhő hasznos lehetőség számtalan szempontból. Azonban – mint minden más eszköz esetében is – ha nem vagyunk körültekintőek a használatakor, érhetnek kellemetlen meglepetések.

A felhőbe költöznek a magyar cégek 

A felhő számítástechnika lehet a vállalati IT-költségek csökkentésének egyik legfontosabb eszköze – vélekedett Ablonczy Balázs, az SAP magyarországi ügyvezető igazgatója. A szakember szerint várhatóan egyre több cég fog a felhőbe költözni.

Kilátásban a felhősödés 

A következő években felgyorsul a felhőszolgáltatások térnyerése a kelet-közép-európai térségben, így Magyarországon is – állítja az IDC piackutató régiós és magyar piacra vonatkozó előrejelzése. A bővülés dinamikus lesz, a következő időszakban évente átlagosan 46,1 százalékos növekedést jósol a piackutató.

Gyenge felhősödés 

Az igen erős tavalyi év után gyenge idei startot tudhat maga mögött a felhős infrastruktúrapiac a régiónkban. Míg 2014-ben 24 százalékot nőtt a piac, addig az idei első negyedévben ugyanez a mutató 7 százalékot esett vissza a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva – derül ki az IDC legfrissebb elemzéséből.

Így szálljunk ki a felhőből 

Egyre népszerűbbek a felhőszolgáltatások az IT-infrastruktúraüzemeltetők körében, ugyanakkor egyelőre kevesen gondolnak arra, hogy mit is fognak tenni, ha egyszer majd egy adott szolgáltatást vagy az egész felhőbe kivitt infrastruktúrát vissza szeretnék költöztetni egy saját üzemeltetésű fizikai környezetbe vagy esetleg át szeretnék költöztetni egy másik felhőszolgáltatóhoz.

A dolgozók fejlesztenék a cégek informatikai rendszerét 

Jelentős informatikai fejlesztésre sarkallnák saját dolgozóik is a magyar kis- és közepes vállalatokat. A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. Ám miközben lassan eltűnik a munkahely és az otthon közötti különbség, a Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai kkv-k jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában.

Ezért jó a felhő a startupoknak 

Orvosi tanácsadás, a tűzoltók munkájának biztonságosabbá tétele, az innovációk felkarolása – csak néhány példa arra, milyen alkalmazások számára jelentett komoly növekedést a felhő. A tapasztalatok alapján mind több startupnak és egyéb feltörekvő cégnek ad versenyelőnyt a flexibilis és megbízható felhőszolgáltatás a közép-kelet-európai régióban.

Katasztrófa után is segíthet a felhő 

Minden vállalatvezető tisztában van azzal, hogy érdemes felkészülni a váratlan vészhelyzetekre, így például a leállásokra és kiesésekre is az informatikai rendszerekben. A lehetőségeknek azonban határt szabhat a szűkös költségvetés. A NetIQ szakértői szerint erre a problémára hatékony választ kínálhat a feltörekvőben lévő Disaster Recovery as a Service modell, azaz a szolgáltatásként igénybe vehető katasztrófa utáni helyreállítás. Különösen az olyan kkv-k számára lehet hasznos egy ilyen megközelítés, ahol nem áll rendelkezésre szakértelem és forrás saját katasztrófa utáni helyreállítási megoldás működtetésére és folyamatos tesztelésére.

A felhő alakítja már az üzletet 

A tapasztalatok alapján mind több startupnak és egyéb feltörekvő cégnek ad versenyelőnyt a felhőszolgáltatás, amely nem csak kiegészítő elem, hanem az üzleti modell alapja is lehet az IBM közleménye szerint.

Ezért ódzkodnak a felhőtől a vállalatok 

A vállalkozások fejlődésével a hálózati igények egyre gyorsabb ütemben növekednek, leginkább a hálózati teljesítmény, a megbízhatóság és a biztonság területein – derül ki a Barracuda Networks felméréséből.

Vírusirtó jelenti a biztonságot, a felhő már luxus 

A magyarországi kkv-k nagyon nehezen tudnak reagálni a biztonsági eseményekre, mert többnyire hiányzik náluk az ahhoz szükséges szakértelem. Az már nagy dolog, ha eljutnak odáig, hogy legalább bérelnek egy ehhez értő szakembert.

A felhőben is lehet pazarolni a pénzt 

A takarékoskodás – legalábbis az IT vonatkozásában – ma már szinte eggyé vált a felhőszolgáltatásokkal. Legyen szó tárolásról, számítási teljesítményről vagy bármilyen más rendszerről, a költségcsökkentésnél egyből felmerül a cloud. Csakhogy a felhő számítástechnikával is lehet pazarolni a pénzt! Meg is mutatjuk, hogyan.

Idén egymásra találhat az ERP és a felhő 

Noha az elmúlt években egyre fontosabbá vált az ERP-szoftverek alkalmazása a vállalati hatékonyság növelésében, fejlődésük, alkalmazásuk mintha szembemenne az egyik legfőbb IT-trenddel.

Miért nem szeretik a dolgozók a felhőt? 

Egy lánc mindig annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme és az IT területén ez a leggyengébb láncszem maga a felhasználó. Cloud szolgáltatás bevezetésekor gyakran elsikkad annak felmérése, hogy milyen hatással lesz az a vállalat alkalmazottaira, pedig rajtuk áll vagy bukik a siker.

Mobilon hatékonyabb az üzletmenet 

Az okostelefonok fékezhetetlen fejlődése az cégek életére is komoly hatással van, arra pedig különösen, amelyik nem tartja a tempót. Az információ áramlása, a munkavégzés hatékonysága nagyságrendekkel javítható, ha a cégek tudatosan használják a mobilnet és az új készülékek képességeit, és nem tiltják, hanem éppen támogatják az alkalmazottak készülék használatát.

Felhővel olcsóbb 

Egyszerűbb, olcsóbb és sokkal hatékonyabb lesz a működés, ha a kis- és középvállalkozások a kereskedelmi és ügyviteli rendszerekhez csatlakoznak. Ezt korábban csak a nagyobb, tőkeerős cégek engedhettek meg maguknak a kezdő beruházási költségek és az üzemeltetési díjak miatt.

Hogyan lehet biztonságos a hibrid felhő? 

A felhőszolgáltatások használata egyre szélesebb körben terjed, azonban kevés szervezet áll át száz százalékban felhőalapú modellre. A legtöbben "hibrid informatikával" dolgoznak, azaz az erőforrásaik egy része házon belül, egy része pedig a felhőben fut.

Miért nem használ felhőt a magyar cég? 

Az EU statisztikái szerint a cloud computingot használó hazai cégek aránya messze elmarad az átlagtól, az éllovas nemzetektől pedig már-már fényévekre vagyunk. A felmérés szerint főleg a kkv-k ódzkodnak a felhő alapú technológiától.

Tovább terjed a felhő 

A Barracuda IT-szolgáltató cég előrejelzésévben a felhőalapú adattárolás további elterjedését jósolja 2015-re, enélkül ugyanis egyre nehezebb lesz a munkaerő megtartása, de versenyben maradnak még a legősibbnek számító szalagos tárolók is.

A dokumentumkezelés is a felhőbe tart 

A dokumentumkezelési is megbolygatta a gazdasági világválság. Az előrejelzések szerint, forgalmukat a gyártók nagyobb tudású eszközeikkel, illetve dokumentumkezelési szolgáltatásaikkal tudják újra fellendíteni a következő években.

Félnek is, de kíváncsiak is a felhőre a cégek 

A magyarországi cégek 8 százaléka használ jelenleg felhő alapú technológiát, amellyel jelentős mértékben elmarad az Európai Unió 19 százalékos átlagától. Az alacsony penetráció oka legfőképpen a technológiával és a jogi környezettel kapcsolatos ismeretek hiányával, illetve a biztonsági kérdésekkel összefüggő tévhitekkel magyarázható.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt 

A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján 3,2-4,9 millió forinttal.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo