Használni kell, nem megvenni

Az informatikát használni kell, nem tulajdonolni, és ez nemcsak a hardverekre, de a szoftverekre is egyre fokozottabban igaz lesz a közeljövőben. Ennek oka részben a költségek csökkentése, részben pedig a rugalmasabb alkalmazkodás igénye. Magyarországon viszont szemléletváltásra lenne szükség a cégek esetén, hogy ezzel tisztába jöjjenek.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/ddpavumba

Elmaradt a magyar gazdaság informatikai fejlettsége Nyugat Európához képest, ez jól látszik a bérleti lehetőségek kihasználatlanságában is. Miközben Nyugat-Európában 40 százalékos az informatikai piacban ennek a lehetőségnek a részaránya, addig hazánkban csak 3 százalékos, – tekintve, hogy a magyar piac 100 milliárdos, ez a 37%-os különbség igen nagy növekedési lehetőséggel kecsegtet. Ehhez azonban szemléletváltásra van szükség, mert a vállalkozások még mindig fölöslegesen kötnek le előre jelentős erőforrásokat IT-eszközök megvásárlásával, ahelyett hogy költségként, havi részletekben számolnák el, és a náluk maradó tőkéből egyéb fejlesztéseket hajtanának végre. A növekedés egyik motorja a szoftverbevezetésekhez és vállalatirányítási rendszer-bevezetésekhez kapcsolódó szolgáltatások tartósbérleti finanszírozása lehet (rendszertervezés, folyamatszervezés, szoftverfejlesztés, adatmigráció, adattisztítás, adatfeltöltés, tesztelés, oktatás stb.).

Az üzletszerzés motorja lehet a licenc

A Rentasystem megbízásából tavaly év végén készített telefonos felmérésből kiderült, a magyar vállalatoknál kevésbé ismert, hogy a szoftverek beszerzése is működhet finanszírozással. A kkv-k rendelkeznek az EU-n belül a legnagyobb fejlődési potenciállal, így talán az sem meglepő, hogy nő az igény erre a speciális jogi előkészületeket igénylő szerződéses konstrukcióra, ahol a szolgáltatásokat egy licenc keretében vásárolja meg a pénzügyi szolgáltató a szállítótól, majd adja bérbe a felhasználónak.

A 24 és 60 hónap között szabadon választható bérleti időtartam végén a licenc visszaszáll a pénzügyi szolgáltatóra, vagy bizonyos feltételek teljesülése mellett a bérlő megszerezheti a tulajdonjogot. Ez a lehetőség nagyban könnyítheti meg egy kkv üzletszerzését abban az esetben, ha a fejlődés vagy egy új szerződés bizonyos szoftverek meglétének feltétele, legyen szó adat- vagy áruvédelemről, könyvelésről, esetleg arról, hogy az adott vállalkozás minőségbiztosítási rendszerét kell fejleszteni.

A dolgozók fejlesztenék a cégek informatikai rendszerét
Jelentős informatikai fejlesztésre sarkallnák saját dolgozóik is a magyar kis- és közepes vállalatokat. A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. Ám miközben lassan eltűnik a munkahely és az otthon közötti különbség, a Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai kkv-k jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában.
Ez, a Spiceworks friss kutatásának eredményével is egybevág, amely szerint a világszerte megkérdezett, összesen több mint 800 IT szakember 52%-a egy felmerülő új projekt kapcsán ruházna be új szoftverre, hardverre, szolgáltatásra 2016-ban. „Mivel a nemzetközi trendek a szoftverszerzés terén is a bérlet előretörését mutatják, idén még több példát fogunk arra látni, hogy a vásárlásra szánt összeget inkább megfinanszíroztatják, és egyéb, pl. marketing tevékenységre vagy emberi erőforrásra használják fel a cégek” - magyarázza Székely Balázs a Rentasystem ügyvezetője.

Növekvő IT-biztonsági kockázat

Nem csak projekt fejlesztéskor jöhet jól a szoftverek fejlesztése. A cégvezetők 61%-át aggasztják a nemzeti és az üzleti érdekeket egyaránt fenyegető számítógépes biztonsági problémák, derült ki a PwC éves Globális Vezérigazgató Felméréséből, amely szerint a hazai kis és közepes vállalkozásoknak is fel kell készülni a globális szinten növekvő fenyegetettségre. Ez folyamatos rendszerfelügyeletet és szoftverfrissítést jelent, amit költségracionalizálás szempontjából, illetve párhuzamos területek fejlesztése mellett egyre többen az igénybe vett licencek és szolgáltatások lízingjével oldanak meg.

További előnye licenc típusú tartósbérleti megoldásoknak, hogy a szoftverkövetés is beleépíthető, így a futamidő alatt végig (akár 5 évig is), minden frissítés automatikusan jár a bérlőnek. Adózási szempontból pedig nem elhanyagolható, hogy a havi és kezdő bérleti díjak ÁFA-tartalma is visszaigényelhető, továbbá csak az adott év bérleti díjai jelentkeznek költségként, a teljes kötelezettség nem jelenik meg a mérlegben sem rövid-, sem hosszú távú kötelezettségként. „A lízing valóban jó megoldás a költségek racionalizálására, a SAP rendszereknél nemzetközi szinten is tendencia ennek használata” - mondja Dr. Molnár Attila a HostLogic Zrt partnere.

„Itthon is egyre több alakalommal, jellemzően kkv-k esetében választjuk a finanszírozás ezen módját. A vállalatirányítási rendszer egyösszegű ráfordításainak finanszírozása nagyon jól összeillik egy másik igen erős informatikai trenddel, a felhő alapú (cloud) szolgáltatásokkal. Gyakran merül fel olyan ráfordítás egy felhő alapú rendszer bevezetése esetén is (pl. testreszabás, egyedi fejlesztések), amely egyszeri költségként jelenik meg a megbízó vállalat számára. Ezzel a finanszírozási technikával a vállalatoknak ezen tételeket sem kell saját forrásból megfinanszírozniuk, a teljes rendszerhasználat így havi bérleti díj ellenében válik elérhetővé számukra” - tette hozzá.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo