Tovább terjed a felhő

A Barracuda IT-szolgáltató cég előrejelzésévben a felhőalapú adattárolás további elterjedését jósolja 2015-re, enélkül ugyanis egyre nehezebb lesz a munkaerő megtartása, de versenyben maradnak még a legősibbnek számító szalagos tárolók is.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

2014 izgalmas év volt az adattárolási iparág számára, mivel egyre több vállalat helyezte át elsődleges tárhelyét a felhőbe, illetve sok helyen vezettek be felhőalapú irodai alkalmazásokat és levelezési megoldást. A Barracuda éves előrejelzése szerint ezek a trendek 2015-ben is folytatódnak. A vállalat prognózisa továbbá az alábbiakat körvonalazza:

A felhőalapú erőforrások alkalmazása az elsődleges szolgáltatásokban további lendületet kap 2015-ben, mivel a vállalatok optimalizálni kívánják informatikai felügyeleti megoldásaikat. Ez a trend már korábban is megfigyelhető volt a startupoknál és a mikrovállalkozásoknál, azonban idén a közepes és nagyvállalatok számára is egyre vonzóbbá válik ez a megoldás.

A helyszíni infrastruktúráról a felhőbe történő áttelepítés azonban meghatározó lépést jelent egy nagyobb vállalat számára. Ezt a döntést egy újonnan induló startup vállalkozásnak egyszerű meghoznia, a hosszabb ideje működő vállalatoknak azonban szükségük lesz egy tervre és megfelelő segítségre a korábbi dokumentumokat és fájlokat érintő problémák megoldásához, amelyek leginkább a Microsoft Exchange kiszolgálók és Microsoft Outlook PST-fájlok, illetve adatbázis-alapú alkalmazások és fájlszerverek használata esetén merülnek fel.

Felhő nélkül egyre nehezebb lesz

Az informatikai szervezetek számára egyre nehezebb lesz a modern munkaerő támogatása a felhőalapú technológiák telepítése nélkül. Egyre több alkalmazást és adatot migrálnak a felhőbe, a végfelhasználók pedig elvárják, hogy bármit, bárhonnan és bármikor elérhessenek. A mobilitás ma már nem egy extra lehetőség, hanem a munkavégzés alapvető szükségletei közé tartozik. Nem csak a végfelhasználók számára fontos, a rendszergazdák is igényelni fogják a felhőben elérhető megoldásokat és mobilalkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy bárhonnan dolgozhassanak. Tehát eleve a felhőalapú megoldásokhoz tervezett biztonsági és adatvédelmi módszerekre van szükség, nem pedig a meglévő megoldások kiegészítésére és kiterjesztésére.

Utat tör magának a digitális üzleti modell
Két kiemelkedő fontosságú folyamat formálhatja az informatika szerepét és megközelítését a szervezetek életében: az informatika kétpólusú üzemmódjának körvonalazódása és a hangsúlyosan digitális üzleti modellek térhódítása
Ahogy egyre több vállalat kezdi a felhőben tárolni elsődleges adatait, lesz, aki az újdonság erejével ismeri fel, hogy a felhőben sem célszerű ugyanabban a környezetben tárolni az elsődleges adatokat és a biztonsági mentéseket. Elfogadott és bevált gyakorlat a primer tárolási környezeten kívül elvégezni a biztonsági mentést, ami a felhőben sincs másképp.

A szalagos tárolók a korábbi előrejelzésekkel ellentétben mégsem tűnnek el: egyes vállalkozások továbbra is használják meglévő szalagos környezetüket az archívumok hosszú távú megőrzésére, még akkor is, ha a katasztrófa utáni helyreállítást lemezekre és felhőalapú rendszerekre bízzák. A piac egyre inkább eltávolodni látszik a szalagos tárolóktól még az archiválás területén is, és a felhőalapú technológiák, például az Amazon Glacier felé fordul a hosszú távú, rendkívül alacsony költségű archívummegőrzés esetében.

Az új technológiai trendektől függetlenül a tárolási iparág idén is kritikus szerepet játszik a vállalatok életében, amelyek talán már belátták, hogy az adatok jelentik számukra az egyik legnagyobb vagyont, így kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonsági óvintézkedésekre.

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo