A jövő vállalatának három alapköve

Óriási ütemben nő a vállalatok igénye az adattárolási-feldolgozási kapacitások iránt, de a céges költségvetések egyszerűen képtelenek lépést tartani ezzel. Szakértők segítségével mutatunk három olyan megoldást, amelyekre biztonságosan és költséghatékonyan alapozhatunk.

Kép: Pixabay

A legtöbb vállalatnál óriási ütemben nő az igény a tárolási és számítási kapacitás iránt. Számos helyen azonban nem áll rendelkezésre akkora költségvetés, hogy lépést tarthassanak ezzel a növekvő igénnyel, ami komoly kérdést vet fel az informatikai szakemberek és csapatok körében szinte mindenhol: mennyi ideig működhet még a megszokott gyakorlat a bevezetés-frissítés-lecserélés ciklussal? Mostanra már nyilvánvalóvá vált, hogy az a stratégia, amelyet korábban alkalmaztunk az adatközpontok kialakításánál, nem használható a jövő létesítményeinél. Új modellekre és megközelítésekre van szükség.

(Az igényeket többek között a big datában rejlő lehetőségek fűtik!)

Az informatikai változások az IT-részlegek számára kockázatokat jelentenek, hiszen nekik kell a lehető legtöbbet kihozniuk a meglévő infrastruktúrából, illetve meghozniuk vagy legalábbis javasolniuk a megfelelő döntéseket, miközben a marketingüzenetek és az elemzők gerjesztette divatok, valamint a valóság között egyensúlyoznak.

A sok ellentmondó információ között három dolog biztos. Először is, kevesen engedhetik meg, hogy a teljes számítási kapacitást a helyszínen biztosítsák maguknak. Előbb vagy utóbb, így vagy úgy, de ezek egy része mindenképpen valamilyen nyilvános felhőben fog futni. Másodszor, komoly nehézségeket okoz a gyártóktól való függés. Egy olyan világban, ahol folyamatosan változnak az üzleti modellek, rendkívül nehéz lépést tartani a fejlődéssel, ha egy adott felhőszolgáltatóhoz van láncolva a vállalatunk. Harmadszor pedig, a tárhely-növekedés masszív és hosszú távon nem fenntartható, ezért jobb és olcsóbb utat kell helyette keresni. A SUSE szakértői szerint három területet kell megvizsgálni ezek kapcsán:

Rettegnek a cégek a digitális átállástól
Minden harmadik vállalat tart attól, hogy üzleti modelljüket fenyegeti a digitális átalakulás – mutat rá egy friss, nemzetközi felmérés. A legújabb technológiai eszközök előnyeinek kihasználásával, ennek szükségszerűségével azonban szinte minden megkérdezett cég (80%) egyetért.
Vegyük fontolóra a hibrid felhőt!

Az IDC elemzői a hibrid felhőt az elmúlt év legfontosabb informatikai trendjei közé sorolják, becsléseik szerint a tavalyi év végére már a vállalatok 65 százaléka tette le a voksát a hibrid felhő mellett. A hibrid felhők szoros kapcsolatot kínálnak a vállalaton belüli fizikai és virtuális rendszerek, valamint a nagy szolgáltatók által kínált környezetek – például az Amazon, Google vagy a Microsoft Azure – között. A konstrukció jól használható, és számos előnnyel bír. Az adatok és szolgáltatások egyszerűen és könnyen áthelyezhetők, miközben az érzékeny adatokat házon belül tarthatják a vállalatok. Az IT-szakemberek egyszerűen átlátják a teljes rendszert, és a csúcsterhelésekkel járó időszakokra egyszerűen bővíthető a kapacitás ideiglenesen. Ugyanakkor a nyilvános felhővel is akadhatnak problémák, ha váltani szeretnénk. Az adatok bizonyos technológiák esetében nehezen mozgathatók egyik nyilvános platformról a másikra, ami megnehezíti a továbblépést.

Hipp-hopp migrálnunk kell

Ahhoz, hogy elkerülhessük a szállítóktól való függést, képesnek kell lennünk arra, hogy egyszerűen átmozgassuk az adatokat egy szolgáltatótól a másikhoz, és zökkenőmentesen integráljuk a privát- és publikusfelhő-környezeteket. Ha a különféle felhőszolgáltatók árait kívánjuk összevetni, továbbá az árak és szolgáltatások legjobb kombinációját nyújtó partnerrel dolgozni, akkor nyílt szabványokra van szükségünk, különben bezárva találjuk magunkat, menekülési terv nélkül.

Fénysebességű változások: aki lemarad annak vége
Három éven belül szupergyors internet hálózhatja be egész Magyarországot. Ez létfontosságú a társadalmi és gazdasági fejlődés szempontjából, hiszen a gőzerővel dübörgő digitális ipari forradalom életünk minden területét átszövi. Aki nem alkalmazkodik a fénysebességű változásokhoz, az pedig lemarad, és előbb-utóbb elbukik.
Az OpenStack megfelel ezeknek a feltételeknek. A 2010-ben indult OpenStack egy nyílt forráskódú felhőplatform, amelyet gyártók százai támogatnak a kisebb fejlesztőktől kezdve egészen a legnagyobb gyártókig. Ennek a széles körű támogatásnak köszönhetően pedig az OpenStack kompatibilis a legtöbb nyilvános felhőszolgáltatással.

Kontrolláljuk a tárolási költségeket!

Az adattárolási igények és költségek problémájára pedig a Ceph nyújthat megoldást, amely szintén rendkívül jól képes együttműködni az OpenStack platformmal. A jól méretezhető és rugalmas szoftveralapú tárolási megoldás elkülöníti a tároláskezelést és tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, így lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy költséghatékony tárolási rendszert építsenek ki általánosan elérhető szerverek és lemezmeghajtók használatával.

A Ceph a legszélesebb körben elterjedt szoftveralapú tárolási rendszer. A technológia révén bármilyen, kereskedelmi forgalomban kapható, x86 hardver beilleszthető az infrastruktúrába, ezáltal a vállalatok a bővítéseknél nem függnek a már meglévő tárhelyeik gyártóitól. Egyes becslések szerint a Ceph így akár 50 százalékot is segíthet megtakarítani a tárolási költségekből, ami semmiképpen nem elhanyagolható a mai rohamosan növekvő igények mellett.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo