Kiberbiztonság cikkek


Most aztán különösen elszaporodhatnak az online csalások - mutatjuk, mire kell figyelni

Most aztán különösen elszaporodhatnak az online csalások - mutatjuk, mire kell figyelni 

A Black Friday és a kiberhétfő közeledtével a csalók nagyobb sebességbe kapcsolnak.
Figyelmeztetnek: óriási veszélyeket rejt a mesterséges intelligencia

Figyelmeztetnek: óriási veszélyeket rejt a mesterséges intelligencia  

A brit kormány adott ki erről egy jelentést.
A dolgozók miatt kerülnek kibertámadások alá a cégek

A dolgozók miatt kerülnek kibertámadások alá a cégek  

Átlagosan több mint 40 kibertámadási kisérlettel kellett megküzdeniük tavaly a vállalatoknak.
Egyre több a támadás: így vehetik fel a vállalatok a harcot a hackerekkel

Egyre több a támadás: így vehetik fel a vállalatok a harcot a hackerekkel 

Napjaink globális bizonytalanságában és a fokozott geopolitikai feszültségek közepette minden eddiginél jelentősebb a kiberbiztonság kérdésköre.
Mielőtt elindul nyaralni a következő feladatai vannak a számítógépes csalók ellen

Mielőtt elindul nyaralni a következő feladatai vannak a számítógépes csalók ellen 

7 kiberbiztonsági tipp a biztonságos nyaraláshoz.
Remek célpontot jelentenek a nyaralni utazók

Remek célpontot jelentenek a nyaralni utazók  

Az online csalók az érzékeny adataikra, például a számlajelszavakra és a bankkártyaadatokra vadásznak.
Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk 

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik.
Azonnali hatállyal megtiltotta a brit kormány a TikTok használatát hivatali informatikai eszközökön

Azonnali hatállyal megtiltotta a brit kormány a TikTok használatát hivatali informatikai eszközökön 

Nem felel meg a kiberbiztonság követelményeinek a TikTok.
Súlyos fenyegetésre figyelmeztetnek a cégvezetők

Súlyos fenyegetésre figyelmeztetnek a cégvezetők  

A vállalatok vezetőinek 86 százaléka világszerte lehetségesnek gondolja, hogy két éven belül "mindenki számára katasztrofális", globális kibertámadást hajtanak végre.
Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat

Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat 

Az idei évben is számos kibertámadás és e-mailes átverés vár mind a vállalatokra, mind pedig a lakossági internetezőkre.

Dollármilliókat csalnak ki egymástól a kiberbűnözők  

Az új generációs kiberbiztonság terén globális vezető Sophos ismertette, hogy a kiberbűnözők dollármilliókat csalnak ki egymástól.

Komoly veszélyben a cégek: ma már minden negyedik vállalatnak kárt okoz a kiberbűnözés 

Az elmúlt három évben világszerte minden negyedik vállalatot ért legalább egy olyan információbiztonsági incidens, amely 1-20 millió dollár közötti kárt okozott a cégnek.

DORA – Felkészülünk a kibertámadások ellen 

Jelentős változást hozhat az EU új rendelete a pénzügyi szektorban.

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők  

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.

Semmi nem hat a magyar cégekre 

A magyar vezetők csupán 30 százaléka tart kibertámadástól.

Nagy üzlet a kiberbiztonság 

Két és félszeresére növelte árbevételét a tőzsdei újonc ViVeTech.

4 lépés, amivel minden vállalkozás növelheti kiberbiztonságát 

Jelentősen növekedett a kibertámadások száma, és új típusú fenyegetések is felütötték a fejüket. Az Iron Mountain szakértői összegyűjtötték négy tanácsot, amelyeket követve a vállalkozások egyszerre tudják jobban hasznosítani adatvagyonukat és növelni biztonságukat.

Digitalizáció, távmunka - komoly veszélynek vannak kitéve a céges adatok 

A kiberfenyegetések korát éljük, amikor minden szervezet folyamatosan veszélyben van. A közelmúltban például az amerikai T-Mobile-t, az NVIDIA-t és a Toyota egyik fontos beszállítóját is érte kibertámadás. Az IT-biztonságért felelős szakemberek munkája egyre összetettebbé válik, annyi esemény között kell megosztaniuk a figyelmüket.

A dolgozó a leggyengébb láncszem egy céges hálózatban - ezt a csalók is jól tudják 

Folyamatosan növekszik a cégen belülről érkező fenyegetések száma és költsége. Az amerikai Ponemon Institute felmérése szerint a vállalatok csaknem kétharmada évente több mint 40 biztonsági incidens felszámolására kényszerül, amelyek átlagos költsége közel fél millió dollár. Különösen fenyegető lehet a szervezetek számára, hogy ezek jelentős részét a munkavállalók vagy partnerek hanyagsága okozza.

A háború miatt újfajta veszély fenyegeti a cégeket 

A szomszédunkban zajló események következtében számíthatunk-e a kibertámadások növekedésére? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek Oroszország ukrajnai offenzívája óta. 

Hogyan érinti a háborús helyzet a kiberbűnözést? 

A digitális zavarok és a gazdasági szankciók csökkenthetik vagy akár felerősíthetik Oroszország hozzájárulását a globális kiberbűnözéshez. A kiberbiztonsági közösségben egyre több a találgatás arról, hogy Oroszország Ukrajna elleni katonai offenzívája milyen hatással lehet az online bűnözésre.

Pénzügyi veszteségek és biztonsági kockázatok, amelyeket észre sem vesznek a cégek 

Nem használt, de a háttérben folyamatosan működő fantomszoftverek és online szolgáltatások okoznak jelentős veszteséget és kockázatokat a cégeknek, és észre sem veszik. A veszteség több százezer forint is lehet vállalkozások esetén, országos szinten pedig akár milliárdos nagyságrendű, pedig némi odafigyeléssel roppant egyszerűen elkerülhető lenne a probléma.

Rákaptak a hackerek az e-mailes csalásokra - hogyan védheti meg magát egy vállalat? 

Sokkal komolyabb veszélyforrást rejt e-mail fiókunk, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A dán Heimdal Security által a közelmúltban végzett vizsgálat szerint a rosszindulatú akciók csaknem háromnegyede ezen a csatornán érkezik. A vállalatvezetőknek valóban van miért aggódniuk, mert a folyamatos támadás alatt álló munkavállalók egyharmada jellemzően el is bukik, és végül rákattint egy-egy gyanús csatolmányra vagy linkre. Szakértő szerint pontosan ezért muszáj lenne különleges hangsúlyt fektetni az alkalmazottak kiberbiztonsági képzésére, illetve megfelelő védelmi eszközök használatára.

A csalóknak a háború sem szent - így verik át a gyanútlan adományozókat 

Egyre több az Ukrajnát névleg támogató, hamis, valójában kiberbűnözők által szervezett adományozási mozgalom.

Mit tanulhatunk az orosz-ukrán kiberfenyegetésekből? 

Támadások zavarják meg szórványosan az ukrán kormány weboldalait és pénzügyi szolgáltatóit, sok szó esik arról, hogy fel kell készülni a kiberkonfliktusra is.

Még a munkahelyünket is veszélyeztethetjük a facebookozással 

Komoly biztonsági kockázatokkal jár a közösségi média használata.

A K&H után újabb felhasználókat vettek célba a kiberbűnözők 

Több napnyi intenzív támadókampány után a K&H ügyfelei mellett már a LinkedIn felhasználóinak is nagyon körültekintőnek kell lenniük, ugyanis az elmúlt órákban a kiberbűnözők tömegével küldtek ki olyan adathalász leveleket, amiben a platform felhasználóit próbálják rávenni a kattintásra.

Top 12 kiberbiztonsági adat 2022-re 

Annak érdekében, hogy a 2022-es évben felkészülten nézhessünk szembe az internetes fenyegetésekkel, az alábbi 12 statisztikai adatot érdemes a következő hónapokban is észben tartanunk biztonságunk és adataink védelme érdekében. A listával az ESET szakemberei azt szeretnék érzékeltetni, hogy a kiberbiztonság áthatja a digitális életünk minden szegletét, ezért semmiképp sem érdemes sokadrangú szempontként kezelni.

Minden negyedik alkalmazott egy kattintással képes lenne súlyos helyzetbe hozni munkaadóját 

Komoly IT-felhasználói felkészületlenség és hanyagság tükrözi az alkalmazottak hozzáállását a vállalati rendszerekhez - derül ki a kibervédelmi képzéseket szervező KnowBe4 friss felméréséből. Az 1000 amerikai kis- és középvállalati munkavállaló bevonásával készített kutatás alapján, az alkalmazottak jelentős része szerint nem jár fenyegetéssel a cége számára, ha munkavégzés közben gyanús linkre vagy mellékletre kattint.

Itt a to-do lista a kibervédelemhez 

A kiberbűnözők rengeteg különféle módszerrel és technikával támadják a szervezeteket. Ezért az IT-biztonsági szakembereknek is számtalan eshetőségre kell felkészülniük, és szükség esetén új típusú védelmi megoldásokat beiktatniuk. Nehéz mindezt számontartani és folyamatosan nyomon követni, ám a Micro Focus szakértői szerint komoly segítséget nyújthat hozzá egy olyan keretrendszer, amelyet kifejezetten a különféle támadási taktikák és technikák összesítésére, illetve kategorizálására hoztak létre.

Folytatódik a harc a kibertérben: ezek 2021 legfontosabb biztonsági trendjei 

A globális járványhelyzet a munkánk és a magánéletünk egyre nagyobb szeletét költözteti át a digitális térbe, minden eddiginél több lehetőséget kínálva a kibervilág bűnözőinek. Becslések szerint minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot a hackerek, az egyre kifinomultabb módszerekkel pedig nehéz lépést tartani . A legnagyobb veszélynek a szűkösebb forrásokkal rendelkező kis- és középvállalkozások vannak kitéve, őket gyakran a munkatársakon, az egyéni felhasználókon keresztül károsítják meg. A Generali és a Black Cell szakértői közösen összeszedték, mire kell készülni 2021-ben.

Kiborgok miatt aggódik a jövő Európája? 

Az európai felnőttek csaknem fele (46,5 százaléka) úgy véli, hogy az embereknek meg kell adni a szabad választás lehetőségét a testük embertökéletesítési technológiák segítségével való fejlesztésére, ugyanakkor sokan aggódnak az ilyen technológiák hosszú távú társadalmi hatásai miatt.

Zsarolóvírusok és más kibertámadások éve lesz 2021 

Melyek voltak az elmúlt 12 hónap fenyegetései? A trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2021-ben? Ezekre a kérdéskre ad választ egy most meglent elemzés.

Digitalizáció, zsarolás és egy jövedelmező vakcina: milyen fenyegetésekre kell készülni 2021-ben? 

A Kaspersky szakemberei minden év decemberében visszatekintenek az elmúlt 12 hónap jelentősebb kiberbiztonsági fejleményeire. Ebben az évben sem történt ez másképp.

Itt van a legveszélyesebb országok listája 

Számos olyan ország szerepel a rosszindulatú IT támadások szempontjából legkevésbé biztonságos államok friss rangsorán, ahol magyar cégeknek is élénk üzleti kapcsolataik lehetnek. Azoknak a társaságoknak, amelyeknek alkalmazottai az itt található vállalatokkal, partnerekkel a közös munka miatt rendszeres kapcsolatban vannak érdemes nagy hangsúlyt fektetniük védelmi megoldásaikra. Ellenkező esetben könnyen a hazai működésük is veszélybe kerülhet.   

Hurrá, nyaralunk! Mire kell figyelni, hogy ekkor sem váljunk a bűnözők prédájává? 

A Sophos kiberbiztonság tanácsadó adott öt tippet, hogy elkerüljük a bajt, ha külföldön, nyaralás alatt dolgoznánk a számítógépünkön vagy mobilunkon.

Kiberjárvány: olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani! 

2018-ban az Amerikai Egyesült Államokban az összes IT-biztonsági esemény 41 százalékát tették ki az egészségügyi szervezeteket ért támadások. 2019-ben az ágazat szereplői már körülbelül négymilliárd dollárt költöttek az adatlopások és zsarolóvírusok miatt.

Nem lehetünk elég kicsik 

A közhiedelemmel ellentétben a kisvállalkozások abszolút nem suhannak radar alatt, nincs olyan, hogy egy hacker ne hajoljon le az apróért. Pláne, hogy ezek a célpontok sokkal könnyebben kizsebelhetők, mint a nagyvállalatok. Hol fenyegeti a kkv-kat a legnagyobb kiberveszély?

Durván megugrott a cégek elleni támadások száma 

Csaknem másfélszeresére emelkedett az elmúlt két évben a vállalatokat érintő kiberincidensek.

Nem minden szállásfoglaló az, aminek látszik 

Turisták veszélyben: adathalászok és spammerek bújnak meg több ezer hamis kedvezményes szállás- és repülőjegy ajánlat mögött. A támadók például olyan népszerű szállásokat kínáló weboldalnak álcázták magukat, mint az Airbnb.

Megéri a kiberbiztonságba fektetni 

Azok a vállalatok, amelyek a kiberbiztonságot beépítik üzleti stratégiájukba, jobban teljesítenek a versenytársaiknál. A globális felmérés válaszadóinak legfelső 25 százaléka nemcsak a kiberbiztonságban jár élen, hanem ezáltal értékteremtésben és üzletileg is eredményesebbek.

Kevesen használják a tévés és internetes gyerekzárakat 

A szabályozás megfelelő, de még mindig csak kevés szülő veszi igénybe a gyerekzár-funkciókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának hatósági vizsgálata szerint.

Ezzel a zsarolóvírussal most szerencsénk volt 

A Sophos szerint a MegaCortex egy viszonylag keveset észlelt zsarolóvírus volt, azonban az észlelések száma május 1-jén hirtelen megugrott.  Támadások történtek az USA-ban, Kanadában, Argentínában, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Írországban, Hongkongban, Indonéziában és Ausztráliában. Úgy tűnik, hogy a zsarolóvírus eddig megkímélte a magyar vállalatokat. A vírus mögött álló támadók szofisztikált módszerekkel választják ki a célországot, és Magyarország nem szerepel ezek között.

Túl sok az adat, túl kevés a szakember 

Az ön cégét érte kibertámadás tavaly? Ha nem, akkor a szerencsés 22 százalékba tartozik. A nagyvállalatok egyre több fenyegetéssel szembesülnek, a védekezést pedig hátráltatja a szakemberhiány és az óriási mennyiségű, elemzésre váró adat.

A kamionforgalmat is leállíthatta volna a szemfüles hekker 

Egy amerikai hekker könnyen bejutott két nagy, a kamionok forgalmát ellenőrző elektronikus rendszerbe s még azt is megtehette volna, hogy leállítja a kocsik motorját. A rendszereket működtető kínai vállalatok tagadták a súlyos hibát – de gyorsan jelszavaik megváltoztatására hívták fel ügyfeleiket.

Biztonsági kockázatot jelenthet, akinek a hűtőjében kupleráj van 

A vállalkozások adatainak biztonságos tárolását sokszor megnehezítik azok az alkalmazottak, akik észre sem veszik, hogy digitális rendetlenséget okoznak, azaz egyre több és több digitális dokumentumot, illetve fájlt halmoznak fel a biztonsági következmények végiggondolása nélkül.

Működésben a hekkerek svájci bicskája 

Új, minden korábbinál sokrétűbb kémszoftvert fedezett fel a Kaspersky, a számítógépeket védő rendszereket készítő ismert orosz cég.

Nem kellene szőnyeg alá söpörni a kiberbiztonságot 

Globális szinten a legnagyobb értékben elkövetett bűncselekmények az illegális digitális adatszerzéshez, informatikai rendszerek feltöréséhez köthetőek. Éppen ezért megkerülhetetlen a vállalatok információbiztonsági kockázattűrő képességének növelése. A cégek széles körében azonban a megoldást nyújtó kiberbiztonsági szolgáltatások és az „etikus” hackelés keretei nem tisztázottak, pedig hatósági előírások és ajánlások vannak érvényben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo