hirdetés

Gasztro-Disneyland, ami legyőzi a multikat

Az olasz kiskereskedelmi boltokat valósággal megtizedeli a lakossági jövedelmek csökkenése, az üzletközpontok, az óriás boltok, hálózatok, illetve a diszkontláncok versenyének kombinált hatása. A helyzet azonban nem különösebben érinti a Bolognában berendezett gasztronómiai parkot, a FICO Eataly Worldöt, amely a multinacionális vállalatok legnagyobb örömére ünnepli az idealizált Olaszország imázsát.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Élményparkokéhoz hasonló kapuk jelzik az Eataly World bejáratát, a Bologna peremén található kereskedelmi zónában. A kamerákkal megfigyelt kerítések mögött 10 hektáron terül el a kiállítás. Nyolc hektárt 44 000 napelem fed le, körülötte két hektáron kis állattartó karámok, minikertek.

A főbejárat forgóajtói fölött a látogatót magas, bepolcozott fal fogadja, ahol gondosan sorjázik több száz alma. Szponzor a Melinda, gyümölcsfanevelésre specializálódott konzorcium, amely évente több, mint 255 milliós forgalmat bonyolít le. „Európában több mint 1200 fajta alma van, 1000 Olaszországban és 200 a többi európai országban”– hirdetik.

youtube.com

A francia média „A gasztronómia Disneylandjének” minősítette a parkot. A FICO (olaszul füge) a Fabbrica Italiana Contadinaból összerakott betűszó. Az „olasz parasztgazdaság” védjegye alatt összegyűjti az Electroluxot, a Lavazza kávét, a New Holland traktorokat, a Mutti paradicsomkonzervet, a Samsungot, a bolognai mortadellakonzorciumot, a Whirlpoolt, a Kartell bútorokat, az Alessi kávéfőzőket és oly sok egyéb mellett a Granarolo tejipari óriás termékeit.

Az alapító Oscar Farinetti, az Eataly élelmiszer-kereskedelmi lánc vezetője. A vállalkozó Olaszországban valóságos legenda lett, egy vállalaté, amely képes legyőzni a gazdasági pangást, és élelmiszeripari termékeket tud exportálni a világ minden részén található üzletekbe és éttermekbe. Az Eataly márkaboltjai megtalálhatók az Egyesült Államokban, Katarban, Szaúd-Arábiában, Brazíliában, Németországban, Japánban, Törökországban és Dél-Koreában, valamint a tengereken is, az MSC társaság hajóin.

Véget ért a nagy francia sajtháború
A hagyományos kistermelők kudarcot vallottak, a jövőben a nagyipari eljárással készült sajtokra is rátehető a korábbi minőségbélyeg, a „Camembert de Normandie” név.
2020-ra 6 millió látogatót terveznek a parkba: egyharmaduk a régióból, egyharmaduk Olaszország többi részéből, a többi külföldről érkezne. Belül a nagy magyarázó feliratok a park fő hitvallását fogalmazzák meg: „Olaszországért dolgozunk”, “Hiteles hely vagyunk”, “A Föld mindenek előtt”, “Tisztelet és üzlet”.

A park táplálja a képeslapok exotikus Olaszországáról szóló elképzelését. Ám bármilyen gondosan csomagolják is a „Made in Italy” élelmiszeripari termékeket, az összetevők nagy része nem olasz eredetű – vámstatisztikák magukért beszélnek.

2016-ban Olaszország jelentős mennyiségű tésztafélét exportált, 2,19 milliárd euró értékben, olívaolajat 1,42 milliárdért, kávét 1,29 milliárdért és sajtot 2,26 milliárdért. Mindez viszont annak volt köszönhető, hogy nagy mennyiségű gabonát importált 1,51 milliárd dollárért, olívaolajat 1,63 milliárdért, kávét 1,41 milliárdért...

(Forrás: Le Monde)

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo