2030: Amerika még mindig a csúcson

A következő másfél évtizedben tovább nő a globális össztermék, de tágul a szegény és gazdag országok közötti szakadék is. Bár sokan jósolták Amerika hanyatlását, megmarad világelső gazdasági nagyhatalomnak.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

1970 és 2016 között mintegy megkétszereződött az egy főre jutó GDP (5000 dollárról több mint 10 000 dollárra nőtt), de a megtermelt gazdasági érték elosztása eddig és továbbra is aránytalanul oszlik meg a fejlett és a fejlődő országok között. (Miért fontos a GDP? Itt olvashat róla.)

14 év múlva várhatóan 14 000 dollár lesz az egy főre jutó GDP, de a növekedés nagy részét az USA mondhatja magának, jóval nagyobb mértékben, mint a világ többi állama. Kína is nagy növekedésre számíthat, de 2030-ra már alulmúlja a globális növekedés mértékét.

Így fest majd az aránytalanság. 14 év múlva
(fotó: WEF/Twitter)

A számos üzleti lehetőséggel kecsegtető Afrika ugyancsak nagy növekedésnek néz elébe, de ez köszönőviszonyban sem lesz a globális átlaggal. Lakosai körében az egy főre jutó GDP 20 000 dollár volt 2015-ben, ami kevesebb, mint a globális átlag. Az amerikai polgárokra például 50 000 dollárnyi GPD jutott tavaly.

A bérből élők tovább szegényednek
1760 milliárd dollár az összvagyona a világ 62 leggazdagabb emberének. Az emberiség szegényebbik alsó fele, mintegy 3,5 milliárd fő együttesen rendelkezik ilyen mennyiségű pénzzel és vagyontárggyal. És továbbra is ez a 62 ember gazdagodik a legjobban.
Az ERS International Macroeconomic Data Set adatait használta fel Aron Strandberg, hogy vizualizálja a világgazdaság 2030-as állapotát. Az 1970-től máig terjedő adatokat és a 2030-ig szóló kivetítéseket összesítette egy grafikonban. Alkotása tulajdonképpen egy mozgó infógrafika (itt tudja megnézni), melyben jól kivehetően nő az USA össztermékét ábrázoló oszlop kék oszlop, míg Kínáé és Indiáé jóval kevésbé magasodik.

Forrás: World Economic Forum

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo