Nekiment Károly herceg a klímaszkeptikusoknak

Az ökotudatos brit trónörökös jó ideje kesergett már azon klimatológusokkal, hogy hiányzik a könyvpiacról egy olyan kötet, ami a témához nem értőknek magyarázná el az éghajlatváltozás és a mérséklését elősegítő cselekvések lényegét. Tudósok által lektorált könyvét két zöld aktivistával együtt írta. A mű előszavában a politikusokhoz szól.

fotó: Glen Euloth/flickr

A kötet mindössze 48 oldalas. Karcsúsága talán éppen az előnye: azoknak kínál bevezetést és eligazodást a klímaváltozás és az ökológia témájába, akik nem értenek hozzá. A mű alapötlete 2015 decemberében, a párizsi klímakonferencián (ahol az elmúlt évtizedek legfontosabb egyezménye született meg) fogalmazódott meg őfenségében, aki hiányolta, hogy nincsenek közérthető és könnyen fogyasztható könyvek a klímaváltozásról olyan emberek számára, akik nem ismerik a témát. A kötet két társszerzője a zöld aktivista, Tony Juniper, aki korábban a brit Zöld Párt jelöltje volt a parlamenti választásokon, valamint Emily Shuckburgh edinburghi sarkkör-szakértő. Juniper a Föld Barátai (Friends of the Earth) szervezet korábbi igazgatója is egyben.

"Remélem, e csekély erőfeszítés segít ráébreszteni a közvéleményt arra, hogy a "farkas az ajtónál van" és e kis hozzájárulással bátorít mindenkit a szükséges lépések megtételére, olyan tettekre, amiket fel kell erősítenünk, méghozzá most" - fogalmazott Károly herceg. A könyv természetesen azt a teóriát propagálja, hogy a tudományos bizonyítékok többsége azt jelzi, az éghajlatváltozás emberi eredetű, azt a légszennyezésünk okozza, vagyis a mértéktelen üvegházgáz-kibocsátás, s hogy a klímaváltozás katasztrofális hatású, szélsőséges időjárási viszonyokat idéz elő.

Nem sci-fi, hogy ellep minket a tenger
A tengerek mentén elhelyezkedő országok egyre gyakrabban néznek szembe azzal, hogy part menti városaik utcáit elárasztják el a hullámok. Az USA-ból drámai adatok érkeznek a tengerszint emelkedéséről.
A könyv azt is elmagyarázza az olvasóközönségnek, hogyan függnek össze az angliai árvizek a klímaváltozással. Nem véletlen, hogy a címlapra az angliai árvizet mutató fotó grafikusan reprodukált változata került. A szöveget tudósok lektorálták (az angol szakzsargonban ezt úgy mondják: peer reviewed), köztük volt David Warrilow, a Royal Meteorological Society klímatudományi csoportjának elnöke, továbbá 7 kollégája. A szöveg végleges verzióját a balmorali kastélyban fogadták el augusztusban, amikor Károly herceg vakációzott ott.

A könyv előszavában a walesi herceg arra szólította fel a világpolitikusokat, tegyenek többet a klímaváltozás csökkentése érdekében, ami egyértelműen katasztrófát jelent az emberiségnek. A brit sajtó Károly herceg előszavát úgy értelmezte, hogy az szigorú figyelmeztetés Theresa May és Donald Trump felé: nekik is erkölcsi és politikai kötelességük mindent megtenni a klímapolitika érvényesítéséért. Őfensége korábban "fejetlen csirkék brigádjának" nevezte a klímaszkeptikusokat, akik kételkednek benne, hogy a globális felmelegedést az ÜHG-emissziónk okozza.

A klímaváltozás csak egy nagy összeesküvés?
Ausztráliának példát kellene vennie az Európai Uniót elhagyó Nagy-Britanniáról, és ki kellene lépnie az ENSZ-ből az ország egy újonnan megválasztott szenátora szerint, aki szerint az egész klímaváltozás csak a bankárok nagy összeesküvése.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo