Amikor naponta 59 centimétert emelkedik a radioaktív víz...

A szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, az árvízek és viharok nem hagyják érintetlenül a bányaipart sem. Elemzők szerint a beszállítói szerződések felülvizsgálatára van szükség, hiszen egyre több esetben kell a "force majeur" kitételhez folyamodni, amikor előreláthatatlan katasztrófa éri a kitermelést. A termelést megakasztó természeti katasztrófák egy részének bekövetkezte azonban előre jelezhető.

Az éghajlatváltozás korában gyakoribbak a trópusi viharok (ciklonok), áradások, aszályok és erdőtüzek. Ezek a világ nagy szén-, vas-, bauxit- és aranybányáira is hatással vannak - a kitermelésre éppúgy, mint a keletkező ipari szenny tárolására (elég csak a hazai példára, a vörös iszap katasztrófára gondolni).

Természeti katasztrófák esetén a kitermelés ideiglenesen leáll, és a szerződésekben érvénybe lép a "force majeur" kitétel: vagyis a termelő vállalat felfüggeszti szállítási kötelezettségét, illetve a rendelkezésre álló készletek fényében súlyozza, melyik partnerének mennyit szállít - a szerződött mennyiség kis hányadát.

Ha a katasztrófa olyan mértékű, hogy a termelés lehetlenné válik, a szerződéseket érvénytelenítik. Ha később újraindul a termelés, az aktuális árfolyamon lehet lekötni a kibányászott nyersanyagokat (ez általában magasabb árszint, mert a piacról kivont bányák csökkentik a kínálatot, a kereslet nagyobb ennél, s az adott ásvány ára megugrik).

Ha csak ideiglenes leállásról van szó, akkor a termelés újraindulásakor az eredeti szerződésben foglalt áron kell szállítani a nyersanyagokat, írta elemzésében a Reuters. Nem mindegy tehát, a "force majeur" feltételét mikor és hogyan alkalmazzák.

Csakhogy a természeti katasztrófák némelyike előre látható. Az ausztrál szénbányászatot az év elején sújtó trópusi ciklon például ilyen típusú időjárási jelenség. Ám a bányavállalatok nagy része nem fizetett elő olyan meteorológiai előrejelző szolgáltatásra, amellyel előre kalkulálhatná a termelés szüneteltetését.

Szennyezett talajvizek

A bányászatból eredető környezetszennyezés, valamint a természeti övezetek átalakítása a világon mindenütt olyan kellemetlen jelenségeket okoznak, melyek orvoslására nem mindig vannak felkészülve anyagilag a kormányok.

A savas bányavíz feltörése és talajvízbe jutása globális probléma, és annak "köszönhető", hogy a tárnákban felgyülemlő víz kémiai kölcsönhatásba lép a többmilliárd éves kőzetekkel, aminek végeredménye a kénsavval, nehézfémekkel, sőt radioaktív anyagokkal telített víz.

A Dél-Afrikai Köztársaság például csak idén határozta el, hogy fellép több évtizedes múltra visszatekintő bányáinak talajvízszennyezése ellen: Johannesburg a 19. századi aranyláz hátán épült fel és fejlődött nagyvárossá. Szó szerint a hátán, hiszen a bányák a város alatt húzódnak. A kormány 168 millió dollárt készül költeni arra, hogy megfékezze a bezárt tárnákból a mérgező bányavizek felszíni talajba (és talajvízbe) szivárgását.

A program 2012 tavaszán veszi kezdetét, és várhatóan vízelszívó pumpák építésével kínál megoldást a problémára - hiszen a szivárgás már megkezdődött (főleg a város nyugati részén), de a hatóságok szerint még nem ért el olyan mértéket, hogy káros lenne a környezetre. A város középső része alatt a mérgező vizek jelenleg mindössze 500 méterrel, a keleti részen pedig 700 méterrel vannak a földfelszíntől, és naponta 59 centimérrel emelkednek!

Mi is a "force majeure"?
Szó szerint nagyobb, elháríthatatlan erőt, akadályt, kényszerhelyzetet jelent, illetve előreláthatatlan, katasztrofális eseményt, melynek megtörténte lehetővé teszi a szerződés felfüggesztését, olykor az érvénytelenítését is. Az esetek többségében a vállalás részleges teljesítéséhez (kisebb mennyiségű szállítmány, kevesebb munkaórányi szolgáltatás stb.) folyamodnak a szerződött felek.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo