Szén cikkek


Soha annyi szénre nem volt szüksége a világnak, mint idén

Soha annyi szénre nem volt szüksége a világnak, mint idén  

A szénfelhasználás 1,2 százalékos idei növekedését és hosszabb távon stagnálását jelzi a pénteken publikált éves szénpiaci jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA
Rém izgalmasan alakult a villamosenergia termelése és fogyasztása Európában

Rém izgalmasan alakult a villamosenergia termelése és fogyasztása Európában 

Az éves villamos energia termék ára 19 százalékkal emelkedett a német tőzsdén.
Nem kell azonnali zöldülés ahhoz, hogy megfékezzük a klímaváltozást?

Nem kell azonnali zöldülés ahhoz, hogy megfékezzük a klímaváltozást? 

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete szerint 2030-ig át kell átállítani a gazdaság működését környezetbarát üzemmódra, különben elszabadul a globális felmelegedés. Tudósok szerint nem kell azonnal lecserélnünk minden autót és erőművet környezetkímélőre. Elegendő, ha az életciklusuk végén, amikor tönkremennek felváltjuk őket zöldebb alternatívákkal.
250 tőzsdei cégtől függ, hogyan alakul a klímaváltozás

250 tőzsdei cégtől függ, hogyan alakul a klímaváltozás 

Az elmúlt években publikussá vált, hogy a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok közül melyik a 250 legnagyobb légszennyező. De a top 100 kibocsátó olajipari cég neve is ismeretes. A leginkább karbonintenzív működésű 250 vállalatból csak 20 százaléknak van ökolábnyom-csökkentést megcélzó stratégiája!
A globális GDP negyedét nyújthatná a zöld gazdaság

A globális GDP negyedét nyújthatná a zöld gazdaság 

Ha sikerülne karbonmentes, azaz zérókibocsátású pályára állítani a világgazdaságot a következő 35 évben, akkor 2050-re 19 000 milliárd dollárnyi értéket szerezhetnénk a zöld gazdaságból.
Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából

Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából 

Sorra dőlnek a zöldenergia-rekordok Nyugat-Európában. Németországban idén először termeltek több áramot megújuló forrásból, mint szénből.
Ez a csokimárka egyre több országban csak megújuló energiát használ

Ez a csokimárka egyre több országban csak megújuló energiát használ 

A megújuló energiákra való átállás is olyan trendje a vállalati felelősségvállalásnak, ami mellett egyre több cég kötelezi el magát. Van olyan ország, ahol a villamos energia áringadozása túl nagy a csúcsidőszak és a többi napszak között, hogy a napenergia maradt az egyetlen kalkulálható és gazdaságos megoldás.
Duplájára nőtt a szennyező gyárkémények száma Kínában

Duplájára nőtt a szennyező gyárkémények száma Kínában 

Kínában a szennyező ipari kéményekről is végeznek afféle „népszámlálást”, s az összesítés azt mutatta, hogy 2010 óta megduplázódott a számuk. A nagy baj azonban nem pusztán ez, hanem hogy a szennyező cégek megsértik a jogszabályokat.
Túl alacsonyak az energiaadók, hogy megfékezhessék a klímaváltozást

Túl alacsonyak az energiaadók, hogy megfékezhessék a klímaváltozást 

Az iparilag fejlett és ezért nagy energiafogyasztónak számító országokban túl alacsonyak az energiaadók, nem hoznak elég pénzt az államkincstárokba a zöld gazdaság fejlesztésének támogatására, figyelmeztet az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD.
Nincs szaga, és nem károsítja a környezetet

Nincs szaga, és nem károsítja a környezetet 

Sz...-ból aranyat bizonyosan nem lehet csinálni – de fűtőanyagot igen. Izraeli kutatók szerint szárnyas állatok ürülékéből az ország szénfogyasztásának 10 százalékát lehet kiváltani.

14 ország tiltja be a szénerőműveket 

A bonni klímakonferencián jött létre az új szénellenes szövetség, mely 2018-ra, a lengyelországi klímakonferenciára már 50 tagot szeretne számlálni. A csatlakozási feltétel: 2030 után nem lehet széntüzeléses erőművekkel energiát termelni.

A piaci erőknek köszönhetően ér véget a széntüzelésű erőművek kora 

A földgázüzemű erőművek működtetése olcsóbb. Trump elvileg szénbányaipart erősítő intézkedései sem állítják meg a szektor hanyatlását. És világszerte hasonló a tendencia.

Beszólt Trumpnak a kormányzati szakértő: több megújuló energia kell! 

Trump korábban azt mondta, hogy a megújuló energiák időnként destabilizálják az áramhálózatot, mert a térnyerésük miatt sok szénerőművet zártak be. Egy távozó tisztségviselő azonban ellentmondott neki. Nyilvánosan. Amire tapsvihart kapott. Egy olyan konferencián, ahol Trump szénbarát energiaminisztere is elődást tartott.

Még Kína is visszafogta magát 

Az elmúlt 10 évben évente átlagosan 1,8 százalékkal nőtt az energiafogyasztás, tehát a tavalyi mérsékelt, 1 százalékos növekedés biztató jel. Még jobb hír, hogy ebből 0,33 százalékért a megújuló energiák voltak felelősek.

Többszörös bajban a Mátrai Erőmű 

A napokban az Európai Unió új környezetvédelmi előírásokat fogadott el, amely miatt várhatóan több szénerőmű, így köztük a Mátrai Erőmű is, vagy bezárásra, vagy az eddigieknél jóval nagyobb beruházásokra kényszerül. Mindemellett Magyarország is szerepel abban a ma publikált nemzetközi jelentésben, amely szerint a szénenergia túl sok támogatásban részesül. A 2020 utáni új környezetvédelmi előírások és az eltűnő támogatások drasztikusan érinthetik a szénerőművek, így a hazánk szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felelős Mátrai Erőmű jövőjét is - írja a WWF Magyarország.

Több mint száz év után először egy napig szén nélkül működött Britannia 

Április végén jelentette a BBC, hogy Nagy-Britannia az 1880-as évek, vagyis az ipari forradalom óta először egy teljes napig szénnel termelt áram nélkül működött.

Az amerikaiak háromnegyede védené a klímát, Trump mégsem hederít rájuk 

Az amerikai lakosság 75%-a támogatja széndioxid, mint légszennyező anyag szabályozását, de Trump, mégsem hederít rájuk. Vajon miért?

Önmaguktól nem múlnak ki a fosszilis üzemanyagok 

Az olajvállalatok körüli érdekkörök továbbra is keményen őrzik a fosszilis energiák pozícióit és a kormányoknál az ártámogatásokat. A valódi változáshoz nem elég behozni a megújulókat, tudatosan ki kell vonni a piacról a nem megújulókat.

Az ipar befékezésével védekezik a szmog ellen Kína 

Visszafognák az acél- és alumíniumgyárak üvegházgáz-kibocsátását, betiltanák a szénszállítást a legnagyobb kikötőben, továbbá bezárnának számos műtrágya- és gyógyszergyárat Kínában, hogy csökkentsék az elviselhetetlen szmogot.

Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia 

Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

Elpártolnak a széntől a befektetők és a bankok 

Erősödik a klímatudatos divestment-mozgalom, vagyis hogy a befektetők kivonják tőkéjüket a fosszilis érdekeltségekből. De nem emberbaráti szándékból. A bankok ugyanis a csőd szélén álló olajcégekben még üzletet látnak.

Váratlan komplikáció: 2000 óta többet füstöl Kína, mint ahogy bevallotta 

Nehezíteni fogja a klímacsúcson az egyezkedést az a tény, melyre csak hetekkel a konferencia előtt derült fény: Kína évente 17%-kal több szenet éget, mint ahogy a statisztikák eddig mutatták.

Visszaszorítaná a szénfogyasztást Peking 

A légszennyezés továbbra is súlyos problémákat okoz a kínai nagyvárosokban, amelynek oka elsősorban a túlzott szénfogyasztás és az elöregedett járműpark. Peking ezért drasztikusan visszaszorítaná a fekete arany felhasználását.

A jövőnkbe kerülhet a fekete reneszánsz 

A modern világban a szén az ipari forradalom idejét idézi, ugyanakkor ez a nyersanyag még mindig a világ egyik legfontosabb energiahordozója és jó úton van afelé, hogy visszanyerje korábbi fontosságát. Elsősorban azért, mert minden másnál olcsóbb, de az sem mellékes, hogy szinte mindenhol megtalálható. Van belőle nekünk is bőven.

Itt a legszennyezettebb levegőjű városok listája 

Az ENSZ Világegyézségügyi Szervezete által közzétett listán szerencsére Budapest nem került az uniós ”élvonalba”. De sok helyen maszkot rakhatunk az arcunkra, ha városnézésre indulunk.

Halálbüntetést kaphat, aki szennyezi a levegőt 

Pekingben gyakran olyan sűrű a szmog, mintha köd lenne. A kínai kommunista kormány nemrég bejelentette, 277 milliárd dollárt készült fektetni a levegőszennyezés megfékezésébe a következő 5 évben.

A gázzá alakított szénben bíznak 

A légszennyezés is relatív. Szennyező a termelőegységed? Mihez képest? Sokan és sokat írtak már arról, hogy a földgáz zöldebb energiahordozó, mint a kőszén. Egy új megoldás a szenet annak elégetése nélkül alakítja gázzá.

Évente 18 ezren halnak meg a szénerőművek miatt 

Egy kutatás szerint Európában közvetve 18 ezer ember haláláért tehetők felelőssé a szénbányák és a szénerőművek. A szén égetése következtében a levegőbe kerülő szennyezés miatt fellépő egészségügyi költségek még a legóvatosabb becslés szerint is elérik a húszmilliárd eurót, a széntüzelésre visszavezethető megbetegedések miatt kieső munkanapok száma pedig meghaladja a négymilliót.

Túl olcsó a szén – nem hat a zöld energiapolitika 

Az Európai Unió 2020-ra azt tűzte ki célul, hogy 20 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását az 1990-es bázisévhez képest, 20 százalékkal növeli a megújuló energiahordozók arányát az energiatermelésben, és a hatékonyság fokozásával 20 százalékkal csökkenti az áramfogyasztást. Nyolc évvel a kitűzött  határidő előtt még mindig kérdéses e célok elérése. A széntüzeléses erőművek ugyanis továbbra is gazdaságosan működnek, sőt profitot is termelnek. Így nem igazán áll érdekében a piaci szereplőknek, hogy váltsanak.

Felszíni bányászat: leskalpolják a hegytetőket 

A legsúlyosabb környezetpusztító ipari tevékenységek közé tartozik a felszíni bányászat. A módszert nagy méretekben használja az USA-ban a Massey Energy. Ennek káros hatásairól szól a The Last Mountain (Az utolsó hegy) című dokumentumfilm, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Rákosok lettek a bányák közelében lakók 

A legsúlyosabb környezetpusztító ipari tevékenységek közé tartozik a felszíni bányászat. A módszert nagy méretekben használja az USA-ban a Massey Energy. Ennek káros hatásairól szól a The Last Mountain (Az utolsó hegy) című dokumentumfilm, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

Nagy a botrány: utálják a fosszilis adót Ausztráliában 

A világ legnagyobb fosszilis adónemét vezetné be a canberrai székhelyű kormányzat. Ausztrália a legnagyobb széntüzeléses légszennyező a fejlett világ államai közül. Elektromos árama 83 százalékát ilyen erőművekkel állítja elő. Ezen felül a világ első számú szénexportőre is, mely ellátja Kína fosszilis erőműveit. A kormány a parlament elé terjesztette azt a 3,2 milliárd(!) dolláros törvénycsomagot, mely fosszilis adónemmel indítana, majd kibocsátási kvóta-rendszerre térne át, hogy így csökkentse az ország fosszilis energia-termelését és üvegházgáz-emisszióját. Ha a képviselők elfogadják a tervezetet, az Uniós emissziókereskedelmi rendszer (ETS) után a világ második legnagyobb karbonpiaca jönne létre a szigetországban.

Lignittel felére csökkenthető a fűtési költség! 

Mintegy félmilliárd forint beruházásával a lakosság fűtőanyag igényének kielégítésére szénkiadó rendszert épít ki a Mátrai Erőmű Zrt. visontai és bükkábrányi bányaüzemében - közölte a társaság igazgatóságának az elnöke. A tapasztalatok szerint a téli időszakban a lignit felhasználásával a családok akár 50 százalékkal is képesek csökkenteni fűtési költségeiket.

A szén jobb, mint az urán 

Erőteljesen esett világszerte az atomenergia támogatottsága, az ellenzők 26%-ának döntését a fukushimai erőmű katasztrófája indokolja. A közelmúltban történt japán atomkatasztrófa kapcsán - 24 ország részvételével - készült kutatás szerint az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén.  

Egyre több a szénerőmű... 

Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) nem túl rózsás adatat hozott nyilvánosságra az uniós energiatermelés tendenciáiról: 2010-ben második alkalommal fordult elő 1998 óta, hogy a széntüzeléses erőművek száma nőtt, mert több új létesítményt helyeztek üzembe, mint amennyinek lejárt a működési engedélye.

Felszíni bányák: megskalpoltak 500 hegycsúcsot! 

Képzeljük csak el, milyen felhördülés váltana ki idehaza, ha valamely hegységünkben jó pár hegyormot ledózerolnának, hogy nyitott, földfelszíni bányákat létesítve férjenek hozzá a szénkészletekhez? Pontosan erre készül a Massey Energy amerikai cég Nyugat-Virginia államban. A helyi lakosok és a cég közötti vita emblematikus harccá vált, melynek mentén világosan kirajzolódnak a fosszilis iparágak és a zöld energiákat szorgalmazók érvei. Vizsgáljuk meg ki hogyan érvel a szénbányászat ellen és mellett.

Amikor naponta 59 centimétert emelkedik a radioaktív víz... 

A szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, az árvízek és viharok nem hagyják érintetlenül a bányaipart sem. Elemzők szerint a beszállítói szerződések felülvizsgálatára van szükség, hiszen egyre több esetben kell a "force majeur" kitételhez folyamodni, amikor előreláthatatlan katasztrófa éri a kitermelést. A termelést megakasztó természeti katasztrófák egy részének bekövetkezte azonban előre jelezhető.

Eltörölnék az olaj-, gáz- és széntámogatást 

Barack Obama kabinetje a Kongresszusban elhasalt klímatörvény-tervezet kudarca ellenére tovább folytatja a zöld gazdaság erősítését. Washingtonban 8 milliárd dolláros támogatási csomag-tervet jelentettek be, melynek nagy része a technológiai áttörésekre irányuló kutatás-fejlesztést, valamint a kisebb emissziójú üzemanyagfajták és az üzemanyaghatékony járművek elterjedését segíti. Merész húzásnak ígérkezik, hogy a 2012-es költségvetésből kiiktatná Obama az olaj-, gáz-, és széntámogatásokat!

Gyarapodnak a kvótapiaci bevételek 

A kibocsátási engedélyek értékesítésének rendszere felviszi ugyan a fosszilis energiák árát, de a logikája az, hogy ezzel üzemanyag-takarékos járművek vásárlására készteti a polgárokat és a cégeket, energiatakarékos égők és eszközök beszerzésére a lakosságot. A szénégetés megsarcolása pedig arra kényszeríti az energiacégeket, hogy földgáz vagy szélenergia használatára térjenek át.

Széntüzelésből és erdőirtásból profitál az ifjú Rothschild 

A neves, történelmi múltú bankárcsalád új reménysége, Nathaniel Rothschild fosszilis erőforrások elégetéséből kívánja gyarapítani a családi vagyont. A dédnaganyja révén magyar származású és Demján Sándor TriGránit vállalátában is érdekelt üzletember "jó úton" van ahhoz, hogy a világ legnagyobb szénipari moguljá váljon - vagy inkább rossz úton? Az óriási energiaigényű Kínát készül ellátni indonéz szénnel. S így annak az ázsiai nagyhatalom üvegházgáz-emissziójának növekedését segíti, mely nemrég lehagyta Amerikát, mint a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója.

A szénbányáknak 2014-ig mehetnek az adóforintok 

Spanyolország engedélyt kap Brüsszeltől arra, hogy 2014 végéig megduplázza a szénbányászat állami támogatását, jelentette a Reuters bennfentesekre hivatkozva.

”Karbonmegfogás”, avagy a gyárkémények zöldülése 

Léteznek már technikák az égési folyamat eredményeként levegőbe kerülő üvegházgázok megfogására (carbon capture), de többségük túlságosan energiaigényes és költséges.

Folytatja a szénbányászat támogatását az EU? 

Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban, Romániában, Németországban és Szlovákiában közel 3,2 milliárd eurónyi támogatást készült kiosztani idén a szénbányáknak az EU, jelentette a Reuters egy friss tervezetre hivatkozva. Az ezt övező kritikák miatt azonban elhalasztották a szubvenciók bejelentését.

Hogyan adózzunk a szénhasználat után? 

Magyarországnak az Európai Unióhoz történt csatlakozásakor a szén adóztatására -, amelyet az uniós tagállamok számára egyébként az energiatermékek és a villamos energia közösségi adóztatási keretének átszervezéséről szóló 2003/96/EK Tanácsi irányelv ír elő - átmenetileg, 2008. december 31-éig felmentést kapott. A derogáció azonban most lejár, ezért - jogharmonizációs kötelezettségünknek eleget téve - 2009. január 1-jétől a szén is az energiaadóról szóló 2003. évi LXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Eatv.) hatálya alá került, melynek következtében a szénre is energiaadót kell fizetni - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

A lengyelek is atompártiak lesznek? 

Az atomenergia hasznosítása a lengyel energetikai fejlesztések egyik lehetősége - nyilatkozta pénteken Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak

Még hat évig lesznek drágábbak az elektromos autók, mint a hagyományosak 

A fogyasztói élmény és a színvonalas szoftveres támogatás is fontos szempont lett a vásárlók körében a KPMG kutatása szerint.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo