Az amerikaiak háromnegyede védené a klímát, Trump mégsem hederít rájuk

Az amerikai lakosság 75%-a támogatja széndioxid, mint légszennyező anyag szabályozását, de Trump, mégsem hederít rájuk. Vajon miért?

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jól kigondolt gesztus volt, hogy március 28-án Trump szénbányászok társaságában írta alá elnöki határozatát, mely instrukció a Környezetvédelmi Hatóságnak (EPA) arra, hogy kiiktassa Obama üvegházgáz (ÜHG) kibocsátás csökkentést kivitelező törvényeit. Az emissziós regulázás felszámolása azt hivatott szolgálni, hogy a szénbányák újrainduljanak -miután több bányaipari cég csődbe ment-, s a széntüzelésű erőművek újra üzemelhessenek. (A valódi változáshoz nem elég behozni a megújulókat, tudatosan ki kell vonni a piacról a nem megújulókat.)

De az amerikai nép egyáltalán nem ért egyet Trump fosszilis energia barát akciójával. Márciusban a Yale University klímakommunikációs programja közzétette közvélemény-kutatásának eredményeit, amelyből kiderült, hogy a felnőtt, szavazásra jogosult életkorú lakosság közel háromnegyede Trumppal ellentétes nézeteket vall klímaügyben.

  • 70 százalékuk úgy gondolja, a klímaváltozás valós és jelen idejű dolog, vagyis most történik.
  • 75 százalékuk egyetért azzal, hogy a széndioxidot, mint légszennyező anyagot a kormány szabályozza.
  • 82 százalékuk szeretné, hogy a megújuló energiák K+F-jét államilag is támogassák.
Az elnök mégis tartja magát vállalásaihoz, hogy a fizikai munkát végző munkásoknak teremt munkahelyeket. Miért kockáztatja azt, hogy a voksolók többsége elítélje klímaügyben, amiért szembehelyezkedik velük?

A válasz alapvetően kétrétű. Egyrészt kampányában Trump azt ígérte, hogy gondoskodik az "elfeledett emberről", az egyszeri amerikai munkásról, akit a washingtoni elit következetesen kifelejtett a terveiből. Egyik konkrét ígérete pedig az volt, hogy "visszahozza a szenet", vagyis feltámasztja a szénbányaipart. (Függetlenül attól, hogy a szén, mint energiahordozó már közel sem olyan gazdaságos, mint az USA-ban bőségesen található palagáz vagy a megújuló energiák.)

fotó: flickr/gage Skidmore

Másrészt az amerikaiak klímatudatossága is felemás. Ugyan érzik a problémát, ha megkérdezik őket, mégis van bennük valamiféle tétovázás vagy elterelés. Erről tanúskodik az, hogy nincs olyan választókörzet, ahol a szavazók többsége részt venne a klímaváltozásról szóló közéleti diskurzusban. Vagyis fontosnak tartják a témát, de nem lépnek ki a közéleti porondra, nem tüntetnek, nem szólalnak fel lakossági fórumokon, nem írnak tiltakozó leveleket.

  • 58 százalék hiszi, hogy a klímaváltozás ártani fog az amerikai polgároknak.
  • 70 százalék szerint csak a jövő generációit fogja károsan érinteni, de nem a saját korosztályát.
  • 40 százalék gondolja azt, hogy az éghajlatváltozás őt személy szerint veszélyezteti.
Egy dörzsölt politikusnak ezek a számok azt jelzik, hogy kevés az esélye, választóik azért szavazzanak egy jelöltre, mert a klímaügyet a zászlajára tűzi. Inkább más kérdések lesznek a mérvadók abban, kire adják le a voksukat. Márpedig amíg a lakosság nagy része nem emeli fel a hangját és nem kezd nyomást helyezni a megválasztott képviselőire a klímapolitikát illetően, addig Trump nyugodtan játszhatja a klímaszkeptikust, és nem érezheti azt, hogy rontaná ezzel az újraválasztási esélyeit.

Forrás: Business Insider, Yale Center on Climate Change Communication

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo