Eltörölnék az olaj-, gáz- és széntámogatást

Barack Obama kabinetje a Kongresszusban elhasalt klímatörvény-tervezet kudarca ellenére tovább folytatja a zöld gazdaság erősítését. Washingtonban 8 milliárd dolláros támogatási csomag-tervet jelentettek be, melynek nagy része a technológiai áttörésekre irányuló kutatás-fejlesztést, valamint a kisebb emissziójú üzemanyagfajták és az üzemanyaghatékony járművek elterjedését segíti. Merész húzásnak ígérkezik, hogy a 2012-es költségvetésből kiiktatná Obama az olaj-, gáz-, és széntámogatásokat!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csomaggal a kormány stratégiai célja az Egyesült Államok külföldi (elsősorban arab) olajkészletektől való függőségének minimalizálása, továbbá új zöld munkahelyek teremtése. Utóbbira különösen nagy szüksége van az amerikai gazdaságnak - és Obamának is, ha azt akarja, hogy 2012-ben újraválasszák.

Slamasztika-statisztika
Amerikai munkanélküliség: 14 millió ember, a lakosság 9,4 %-a.
Ha ideszámítjuk a félállásban dolgozókat is, akik teljes munkaidős állást keresnek, a lakosság 17 %-a érintett.
A gazdasági válság mélypontján havonta 700 000-rel bővült a munkanélküliek száma.
2010-ben az amerikai gazdaság ismét növekedési pályára állt, és 2,6 %-os növekedési rátát ért el.
A 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag 4,7 millió munkahelyet teremtett 2010-ben.
A ”toxikus” hitelek miatt csávába került bankokat kisegítő, 700 milliárd dolláros TARP-program végül 28 milliárd dollárjába került az amerikai polgároknak, mert a bankok visszafizették az államkasszának a pénzügyi segítség jó részét, állítja a New York Times.
A Fehér Ház által 2011-re prognosztizált növekedési ráta 3,5 %.

Az USA-ban 14 millió a munkanélküliek száma, ami a lakosság 9,4 %-át jelenti. Majdnem két éven keresztül, 20 hónapon át állt ez az érték 9 százalék felett. A kormány közgadászai elkalkulálták a gazdaságélénkítő csomag hatását: a munkanélküliség 2010 végére várt 7 %-ra csökkenése nem következett be!

Az amerikai történelemben egyedül Ronald Reagannek sikerült hasonlóan magas munkaküliségi ráta mellett másodszor is megnyernie az elnökválasztást 1984-ben. (A New York Times szerint a munkanélküliség 8 százalék körül lesz, amikor a 2012-es elnökválasztás sorra kerül.)

Fosszilis szubvenciók helyett megújuló energiák

A 2012-es költségvetésből kiiktatnák a fosszilis energiák 3,6 milliárd(!) dolláros évi állami támogatását, és ezt az összeget inkább a megújuló energiákra fordítanák. 2020-ig 46,2 milliárdot szánna a Fehér Ház a tiszta energiafajtákra. Nemcsak a fosszilis erőforrások kitermelését, de a hozzájuk kapcsolódó kutatástól is elvonná a pénzeket a kormány, akárcsak a hidrogén üzemanyagként való fejlesztésétől.

A téma fontosságát jelzi, hogy a költségvetési hiány miatti általános megszorítások ellenére az Energiaügyi Minisztérium költségvetése 29,5 milliárd dollár lenne, vagyis 12 %-kal nőne a 2010-es költségvetéshez képest, és a 4,2 %-kal lenne nagyobb a javasolt 2011-es büdzséhez képest.

8 milliárdot osztanának szét a zöld gazdaságot elősegítő K+F (kutatás-fejlesztési) tevékenységre, ami szokatlanul nagy összeg. A támogatást többféle projekt kapná:

  • 450 millió dollárban részesülnének az alapkutatások, és ezzel 3-ról 6-ra növekedne az energiakuató intézetek száma.
  • 550 millió dollárban részesülne az energetikai innovációra szakosodott új állami intézet, az ARPA-E.
  • 1 millió dollár menne a megújuló energiák és az energiatakarékosság fejlesztésére.
  • 88 %-kal 588 millió dollárra nőne az üzemanyagtakarékos járművekre irányuló fejlesztési keret.
  • 853 millió dollárt kapnának a nukleáris létesítmények (ez a republikánusokkal köthető kompromisszum záloga).
Kanada is igyekszik
Kanadai Ontario állama 40 nagy volumenű projektet engedélyezett a megújuló energia-szektoron belül február végén. A beruházások 7000 új munkahelyet adnak a helyi gazdaságnak és 3,6 milliárd dollárnyi befektetést hoznak a régióba, jelentette a Reuters.

Az atomerőművek 36 milliárd dollár értékben részesülnének államilag garantált kölcsönben, hogy abból bővülhessenek. E szektorban ugyanis évek óta nem építettek új erőműveket, mivel inkubációs idejük (tervezés, engedélyszerzés, építkezés, átadás) 10-15 évet is igénybe vesz. E célra ezért 2008 után 18 milliárdot költött Washington - azért, hogy legalább valamiben engedjenek a republikánusok.

Az üvegházkibocsátást megregulázni készülő (és ezért a republikánusok szemét szálkaként szúró) Környezetvédelmi Hivatal (EPA) költségvetése 13 százalékkal csökkenne (1,3 milliárd dollárra).

Az államháztartási büdzsé energiaügyi része természetesen egyelőre csak javaslat, hiszen a Képviselőház és a Kongresszus jóváhagyása kell a hatályba lépéséhez (előbbiben republikánus a többség, és mint ilyen, klímaszekptikus és klímapolitikát ellenző szenátorok gyülekezete).

Indoklásában a kormány kitért arra, hogy a tiszta energiákon alapuló gazdaságban vezető helyet kivívni  egyenlő a magasan kvalifikált munkaerő foglalkoztatásával és a pénzes állások belföldre csábításával. Vagyis a bérmunka és az összeszerelő feladatok helyett a főbb innovációs, tervezési és gyártási fázisok megkaparintása a cél.

A recesszió után kezdték támogatni a megújulókat
2009-ben a gazdaságélénkítő (stimulus) csomag részeként 80 milliárd dollárt kapott a megújuló energiaszektor, hogy zöld munkahelyeket teremtsen a magas munkanélküliség lefaragására. A megújuló energiaeszközöket gyártó vállalatok 2,3 milliárd dollár értékben részesültek 30 % adókedvezményben – habár iparági szereplők szerint nem olyan százalékértékben, mint amit Kína kínál a napenergiás eszközök gyártóinak. További 6 milliárd dollárnyi államilag garantált hitelt is odaítéltek, ami közgazdászok szerint 60 milliárd dolláros befektetést vonz a szektorba. 11 milliárd dollárt pedig az ország energiahálózatának modernizálására ítéltek meg, hogy abban könnyebben lehessen felhasználni a szél- és napenergiát.

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo