Rákosok lettek a bányák közelében lakók

A legsúlyosabb környezetpusztító ipari tevékenységek közé tartozik a felszíni bányászat. A módszert nagy méretekben használja az USA-ban a Massey Energy. Ennek káros hatásairól szól a The Last Mountain (Az utolsó hegy) című dokumentumfilm, melyet a Thessaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttunk.

A film világpremierjét a környezetvédő Robert Redford által alapított Sundance Filmfesztiválon tartották.

Bányász kontra polgár

A rendező Bill Haney több demonstrációt és ellentüntetést is bemutat a filmben, ahol a bányaipari dolgozók és a helyi lakók igyekeznek túlordibálni egymást.

Máskor a bányaellenes tüntetők az állampolgári engedetlenség thoreau-i ideáját megtestesítve letartóztattatják magukat a rendőrökkel - teszik ezt például annál iskolánál, melynek falán vastagon áll a korom. Az épület közvetlen szomszédságában álló szénfeldolgozó üzemből hordta oda a szél.

A bányászatból visszamaradó, kemikáliákkal teli iszap (sludge) tetemes mennyiségű minden ilyen felszíni bányánál. Ezeket általában fedetlen bányatavakban tárolják, közvetlenül a bányák mellett, vagyis magaslati terepen. Amikor a nem elég masszív, s gyatrán karbantartott gátak átszakadnak, a mélyebben fekvő falvak lakóira biztos halál vár. Olyasfajta tragédiák következnek be, mint amilyen hazánkban a kolontári vörösiszap-incidens volt.

Az Appalache-hegységben 312 ilyen tározó létezik, melyekből 28 alkalommal szabadult ki a szennyező iszap - ebből 24 az elmúlt évtizedben történt. A Massey Energy-t 2000 és 2006 között 60 000(!) alkalommal sértette meg a környezetvédelmi előírásokat. De nem kellett ezekért sokmilliós bírságokat fizetnie.

Megbetegedések

Az elszennyezett talajvíz hamar rombolást végez az emberi szervezetben. Coal River Valley-ben 6 agydaganatos beteget diagnosztizáltak, akik gyakorlatilag egymás szomszédjai. Vagyis ugyanabból a kútból kapják az ivóvizet. A nemzeti átlag: minden százezredik ember betegedik meg a rák e formájával.

A filmben megszólalnak bányák vagy széntüzeléses erőművek mellett lakó interjúalanyok, akik rákkal küszködnek, s a film elkészültének idején már nem voltak az élők sorában.

A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) nem véletlenül határozott úgy, az USA 48 államában nem ajánlja az állampolgároknak a folyami halászatot, mert a kifogott halak tele vannak az üzemekből kifolyó mérgező anyagokkal (a higany felhalmozódása a halakban közismert téma).

Újabban szakértők az autizmus továbbá egyes fejlődési és mentális képességeket gátló rendellenességek egyre szélesebb körű előfordulását is a légszennyezéssel, s a levegő méreganyag tartalmának növekedésével hozzák kapcsolatba.

A film az erkölcsi üzeneten túl olyan embereket is prezentál, akik megvalósíthatósági tanulmányt készítették, hogy bizonyítsák, mennyivel jobban járna Coal River Valley, ha a szénbányászat helyett magas hegytetőin a széljárást szélturbinákkal próbálná hasznosítani. A szélenergia költsége 8 dollárcent KW/h, míg a széntüzeléses erőművek árama az ökológiai externáliákkal is beleszámítva 23 dollárcentbe kerül.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo