Ez a csokimárka egyre több országban csak megújuló energiát használ

A megújuló energiákra való átállás is olyan trendje a vállalati felelősségvállalásnak, ami mellett egyre több cég kötelezi el magát. Van olyan ország, ahol a villamos energia áringadozása túl nagy a csúcsidőszak és a többi napszak között, hogy a napenergia maradt az egyetlen kalkulálható és gazdaságos megoldás.

Vannak cégek, amelyek nemcsak prédikálják a társadalmi felelősségvállalást, és kizárólag jövőbeli ígéretekkel lebegtetik be zöldülésüket, hanem konkrét lépéseket tesznek a környezetbarátabb üzletvitel megvalósítása érdekében.

Nyilván a Marsnak is voltak olyan évei, amikor még jövő időben beszélt működése átalakításáról. 2007 óta a vállalat módszeresen azon dolgozik, hogy irodái és üzemegységei fenntartható módon működjenek. A cég a következő célkitűzéseket hirdette meg:

  • 2050-re 67 százalékkal csökkenti üvegházgázkibocsátását.
  • A Mars ausztráliai leányvállalata 2040-re teljesen felhagy az üvegházgázok kibocsátásával.
  • 2017-ben a vállalat bejelentette, hogy a következő három évben egymilliárd dollárt költ ellátási lánca környezeti terhének csökkentésére.
  • Best practice-ei megosztásával segít a beszállítóinak, hogy az ő üzletvitelük is környezetbarátabbá váljon.
Napenergia

A Mars 20 évre szóló energiabeszerzési megállapodást kötött a Total Erennel, hogy 2020-tól ausztráliai leányvállalata áramigényét 100 százalékban megújuló energiából fedezze.

A hosszú távú, nagybani beszerzés egyúttal megadta a Total Erennek azt a biztonságot és kiszámíthatóságot, hogy érdemes legyen beruháznia a projektbe, hiszen garantált a megtermelt energia eladása.

A megállapodás azt is lehetővé tette a Total Erennek, hogy az eredetileg kisebbre tervezett szolárparkot 200 megawattos kapacitásúra bővítse. (Összehasonlításképpen: a Total Eren legnagyobb napelemparkja Izraelben található, és 10 megawatt a kapacitása.) A létrejövő Kiamal szolárfarmot 2019 közepén helyezik üzembe Ausztrália Viktoria államában. A megállapodás egyúttal elősegíti egy másik telep megépítését Új-Dél-Wales államban. Ausztráliában a cégnek 6 gyára és két értékesítési központja működik.

Kép: ABB Kft

A Mars az Egyesült Államokban, Angliában, Brazíliában, Belgiumban, Litvániában és hat másik országban már megújulókban fedezi energiaszükségleteit. Ausztráliával együtt tehát összesen tizenkét országban működik teljes egészében zöld energiával.

Anyagilag is megéri

Az ausztráliai beruházásról azt is elárulták az érintett felek, hogy gazdasági érdek is indokolja. Az energiaárakban olyannyira nagyok a kilengések (vélhetően a csúcsidőszak és a kisebb kihasználtságú napszak tarifái között), hogy jobban megéri napenergiával működtetni a céget.

Ausztrália egyébként az egyik legkoszosabb ország, ami az ÜHG-emissziót illeti. Mivel a szigetország szénbányaipara világviszonylatban is jelentős, a helyi energiatermelés nagyban hagyatkozik széntüzelésű erőművekre. Itt a legnagyobb az egy lakosra jutó ÜHG-kibocsátás.

A Mars és a Total Erren közötti megállapodásokhoz hasonló ügyletek segíthetik az országot a dekarbonizációban, vagyis a fosszilis energiahordozókról történő leválásban. A Kiamal szolárfarmon termelt villamos energiát betáplálják az országos hálózatba, amivel nőni fog a megújulók aránya az energiamixben.

Az erőmű tulajdonosa, a Total Eren a gyáripar „gondolatvezérének” nevezte a Marsot, ami kétségtelenül remek bók. Több társadalmilag és ökológiailag tudatos „gondolatvezérre” van szükség minden ágazatban.

(Sustainable Brands)

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo