Energiatakarékosság cikkek


Újabb ingatlantulajdonosi kör pályázhat otthonfelújítási támogatásra

Újabb ingatlantulajdonosi kör pályázhat otthonfelújítási támogatásra 

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!
Még mindig jó üzlet lehet a háztartási napelem, de a mosást érdemes nappal végezni

Még mindig jó üzlet lehet a háztartási napelem, de a mosást érdemes nappal végezni 

Az önfogyasztás növelésével kifizetődőek maradnak a napelemek.
Kiskapuk a napelempiacon

Kiskapuk a napelempiacon 

Merre tovább napelemek?
Az aranyhalaknak annyi, a magyarok fele készül energiatakarékosságra

Az aranyhalaknak annyi, a magyarok fele készül energiatakarékosságra 

Alacsonyabb hőmérséklettel, gyorsabb zuhannyal és LED-es izzókkal terveznek spórolni a legtöbben.
Maximalizálja a vállalkozások energiaszámláit a brit kormány

Maximalizálja a vállalkozások energiaszámláit a brit kormány 

A télre előrejelzett átlagos árszintnek hozzávetőleg a felén rögzíti az üzleti vállalkozások energiaszámláit a brit kormány.
Vajon megnő az energiatanúsítványok szerepe ingatlanvásárlás során?

Vajon megnő az energiatanúsítványok szerepe ingatlanvásárlás során? 

Az Európai Unió egyértelműen a fejlődés, a korszerűsítés, a fenntarthatóság céljait képviseli.
Túl nagy lábon élünk – hogyan lehet csökkenteni az energiafogyasztást?

Túl nagy lábon élünk – hogyan lehet csökkenteni az energiafogyasztást? 

Idén egy nappal hamarabb értük el a Globális Túlfogyasztás Napját mint 2021-ben. Ez az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek. Bár a pandémia alatt 2020-ban ez a dátum augusztus végére esett, az azóta eltelt időszakban ismét hihetetlenül pazarló életmódot folytattunk. Épületeink a legnagyobb energiafogyasztók, a teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát lakóépületeink működtetése adja, ezen belül is jelentős részét az energiapazarló családi házak. Európában a hűtő- és fűtőberendezések rengeteg energiát igényelnek, a hűtés és fűtés együttesen az EU energiaszükségletének 50 százalékát teszi ki.
Megvan a rezsiemelés ellenszere

Megvan a rezsiemelés ellenszere 

A legfrissebb hírek szerint a rezsicsökkentés részleges kivezetésével a lakosság egy részét is eléri a globális energiaárak több mint egy éve tartó, jelentős emelkedése. Az áram drágulására sokaknak jó megoldás egy napelemes rendszer telepítése: a legfontosabb kérdés, hogy pontosan kiknek éri meg és mennyire?
Megreccsent Orbán Viktor retro Kádár rendszere

Megreccsent Orbán Viktor retro Kádár rendszere 

A Kádár-rendszer válsága ugyancsak egy háborúval és az ezt követő energiaár elszabadulással kezdődött. Az 1973-as olajárrobbanás kikényszerítette a hatékonyabb technológiák alkalmazását, amit a rugalmas nyugati piacgazdaság rövid alkalmazkodási idő után megoldott. A szocialista országok ezzel szemben nem tudtak új növekedési modellt találni, alkalmazkodni a változó világgazdasági kihívásokhoz. Megkezdődött a pangásnak nevezett, hosszan elnyúló hanyatlási időszak.
Körülbelül 80 ezer forint értékű újabb energiabónuszt kapnak a bécsiek

Körülbelül 80 ezer forint értékű újabb energiabónuszt kapnak a bécsiek 

Az infláció és az elszabaduló energiaárak Bécs lakosságát sem kerülik el. Ezért Michael Ludwig, Bécs polgármestere "Bécs Energiabónusz '22" néven újabb segélycsomagot jelentett be. Az összesen 650 ezer háztartást és ezzel több mint egy millió lakost érintő könnyítés nemcsak a rászorulókat segíti ki, hanem a középosztály növekvő anyagi terheit is kompenzálja.

A cégek robbanásszerű gyorsasággal állnak át saját energiatermelő eszközökre, mert nekik nincs rezsicsökkentés 

Válasz az energiadrágulásra: terjed az önellátás egyelőre inkább a vállalatoknál. A lakosság a rezsicsökkentés miatt nem érzi annyira az áremelkedést.

Mire jók az energiacímkék? 

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök mindennapjaink részét képezik. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk.

Választások után őszintén a rezsicsökkentésről, megváltozhat mind a mérték, mind a jogosultság 

A magyar politika fétise a rezsicsökkentés. Erről politikusnak őszintén beszélni, különösen választások előtt, szigorúan tilos. Ezért aztán az elmúlt hónapokban ment a gőzös mellébeszélés. Érdemes kijózanodni.

Hiába veszünk energiatakarékos hűtőt, mosógépet, tévét, ha pazarlóan használjuk 

A hazai fogyasztók körében a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít a leginkább elterjedt otthoni környezetkímélő szokásnak. Miközben a magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek, tévék mintegy fele már energiatakarékosnak számít, e gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – többek közt ez derül ki egy új, országos kutatás adataiból. A reprezentatív felmérés egyik érdekes eredménye, hogy az idősebb korosztály figyel a leginkább az energiatakarékosságra.

Gondolta volna? Ez az energiaforrás Magyarországon a legolcsóbb az EU-ban 

Enyhén csökkent a lakossági gázár, az elektromos energia viszont kissé drágult az Európai Unió (EU) tagállamaiban az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest.

Nőtt, de kihívásokkal küszködik az energiahatékonysági szektor 

Nagyfokú munkaerő- és kapacitáshiány jellemzi az energiahatékonysági szektor vállalkozásait is, de ezzel együtt is pozitívan ítélik meg helyzetüket – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Széndioxidmentes startupokat keresnek 

A fenntartható energiával foglalkozó európai innovációkat felkaroló InnoEnergy nemzetközi pályázatot hirdetett. Keresi a kontinens leginnovatívabb, villamosenergia-tárolásra fókuszáló startup vállalkozásait. A legjobb tizenöt pályázó személyre szabott, hozzáadott értéket kínáló csomagban fog részesülni, míg a nyertes 100.000 euróval lesz gazdagabb.

Hárommilliárdos keret károsanyag-kibocsátás mérséklésére 

Hárommilliárd forint támogatást lehet igényelni háztartásinagygép-cserére, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatására indított pályázaton - mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Egyre több zöld energiát használnak a magyar háztartások 

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal adatai szerint a háztartási méretű kiserőművek (50KW alatt, HMKE) beépített teljesítőképessége 2017 végére elérte a 241,4 megawattot, ami a 2016 végi állapothoz képest 46%-os növekedést takar.

Lakáshitel 2019: jogi változások, igényelhető támogatások 

Az elmúlt időszakban jelentős változások következtek be a lakáshitel piacon. A Pénzügyi Tudakozó cikkében megmutatja, milyen változások történtek a lakáshitelek terén.

Egyszerűbben igényelhető a lakossági energiatakarékossági hitel 

Október 4-től kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe az ügyfelek a Lakossági Energiahatékonysági Program nyújtotta, nulla százalékos hitelt. Egyes változtatások kifejezetten a társasházak, lakásszövetkezetek számára teszik még elérhetőbbé a hitelt.

Google vagy Facebook: melyik a zöldebb? 

Hét éve példamutató módon elsőként jelentette be a Facebook, hogy energiafaló szerverközpontjait zöld energiával fogja működtetni. Ezt az átállást két éven belül be is fejezi. A Facebook példája nyomán indult el a RE100 kezdeményezés, melyhez világcégek sora csatlakozott hasonló célkitűzéssel. A Google csak 2017-ben szánta el magát hasonló átszervezésre.

Szeptembertől nem gyártanak halogén izzókat 

Uniós szabályozás értelmében szeptembertől megszűnt a halogén izzók gyártása és importja az EU területén belül. A szabályozás célja a háztartások energiahatékonyságának növelése, így a környezetterhelés csökkentése. A fogyasztók jól járnak a szabályozással, ugyanis hosszú távon megtérül az energiatakarékos izzó.

Ez a csokimárka egyre több országban csak megújuló energiát használ 

A megújuló energiákra való átállás is olyan trendje a vállalati felelősségvállalásnak, ami mellett egyre több cég kötelezi el magát. Van olyan ország, ahol a villamos energia áringadozása túl nagy a csúcsidőszak és a többi napszak között, hogy a napenergia maradt az egyetlen kalkulálható és gazdaságos megoldás.

Lakásfűtő festéket fejlesztenek Magyarországon 

Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a BME egyik tanszékén fejlesztett festék, amely alkalmas lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére.

Áram aludobozokból: egy kisvárost is elláthatnánk 

Akár egy 30.000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg a lerakókra kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58 százaléka, vagyis közel 8.900 tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi.

Megvan a világ legnagyobb környezetbarát irodaháza 

A torony 441,96 méter magas, 110 emeletes és Chicagóban magasodik az égbe. A legmagasabb irodaházként kapta meg az Energy Star besorolást, amit zöld épületeknek jár.

A lakossági energiafogyasztás felét is megspórolhatnánk 

A lakossági energiafogyasztás fele megspórolható lenne Magyarországon, áll a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében. Ehhez a hazai lakásállomány felújítására lenne szükség, hiszen mert a számon tartott lakások kétharmada energetikailag elavult.

Egyre többen vennének napkollektort otthonra 

A legtöbben garázzsal, mosogatógéppel, légkondicionálóval bővítenék otthonukat, de egyre népszerűbbek a napkollektorok, és sokan bővítenék ruhatárukat is – derül ki a Fundamenta országos kutatásából, ahol arra keresték a választ, milyen extrákkal egészítenék ki a magyarok a meglévő lakásukat.

Sós vizes akkukkal csökkentik energiaszámlájukat a cégek 

Az alternatív energiatárolási módszer elsősorban az áramszünetek áthidalására hivatott, de egyúttal csökkenthető vele az energiaszámla is, ha éjjel végezzük a feltöltést.

Milliméteres világítótest – jön a hajlítható OLED 

A legkorszerűbb tv-készülékekből már ismerjük, hamarosan a lakásokban is megjelenik a világítástechnika legújabb vívmánya, az OLED, a milliméteres világítótest, amely akár hajlíthatóan beépíthető, nemcsak otthonokba, hanem épületek külső arculatába is.

Információhiány lassítja a geotermia alkalmazásának elterjedését 

Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – vélik azok a megkérdezettek, akik részt vettek abban az on-line kutatásban, amelyet Magyarország egyik geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalata, az EU-Fire Kft. végzett el 2017 februárjában és márciusában. A kutatás eredményeiről Dr. Kovács Imre, a társaság egyik tulajdonosa számolt be.

Végre folytatódik az Otthon Melege 

Folytatódik az Otthon Melege program, megjelent a családi házak és társasházak komplex fűtéskorszerűsítését, kazán- és konvektorcseréjét, illetve a kiegészítő elemek, például kémények felújítását, cseréjét támogató pályázat.

Február végén újabb energiatakarékossági pályázatok jelennek meg 

Február végén újabb energiatakarékossági pályázatok jelennek meg – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Arra készülnek, hogy a keretet majd újból emelni kell a nagy érdeklődés miatt.

Egy év alatt is megtérülhet az okos otthon? 

A magyarok többsége szívesen lakna okos otthonban, csak a költségektől fél. Pedig a beruházások egy része - amivel energiatakarékosságra törekszünk - akár egy év alatt is megtérülhet.

Újra kezdhetjük fűteni az utcát 

Idén is milliók fogják az utcákat fűteni az október közepétől elinduló fűtési szezonban – derül ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország portál felméréséből, mivel a válaszolók mindössze egynegyede (26,7 százaléka) él energiahatékonysági szempontból korszerű ingatlanban. A felmérés szerint a magyarok 69 százaléka tudja, mit jelent az energiahatékonyság, 20 százalék viszont egyszerűen csak a vízzel és energiával történő spórolással azonosítja azt.

Van is, lesz is uniós pénz energiahatékonyságra 

A Vidékfejlesztési Programban már most, elérhetők energetikai fejlesztésre szánt vissza nem térítendő források, és előbb-utóbb a júliusra várt, hasonló célú GINOP pályázatok is megjelennek. A források elnyerésének feltétele, hogy a vállalat nyereségesen működjön, de a pályázó esélyét nem a cég árbevétele befolyásolja, hanem az, hogy a beruházással mennyi energiát fog megtakarítani.

Életeket mentene az energiatakarékosság 

Nem egyszerűen spórolás, vagy távoli célok elérése miatt fontos az energiahatékonyság. Konkrétan életeket mentene. A légszennyezés ugyanis évente 6,5 millió ember korai halálát okozza, a világon a második legtöbbet Magyarországon.

A kamara segít megtakarítani 

Az Energiahatékonysági törvény a nagyvállalatok számára kötelező energetikai audit elvégzését írja elő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy új szolgáltatás keretében online felületet és adatbázist hozott létre, hogy segítse a gazdálkodókat az auditorok kiválasztásában, illetve az elvárt megtakarítások elérésében.

A profi hűtőkre is kell már a matrica 

Egy 2016. július 1-jén hatályba lépő jogszabály a professzionális hűtőszekrényekre is kiterjeszti a háztartási készülékekre már régóta érvényes matricázási kötelezettséget.

Így lesz hűvös klíma nélkül 

Érkezik az első igazi kánikula az idén, a meleget pedig még az irodában dolgozóknak sem könnyű elviselni. Úgy is teremthetünk kellemesebb hőmérsékletet, hogy nem kapcsoljuk be a klímát. Így a környezet is védjük, és az áramszámla sem szökik az égig.

Csak most kezdődik a klímaszezon? 

A kánikula elmúltával a légkondicionáló berendezések kapcsolója után is egyre kevesebbszer nyúlunk. A klímaszezon azonban korántsem ért véget. A hűtő-fűtő funkciójú klímaberendezések a hűvösebb őszi napokon ismét jó szolgálatot tehetnek otthonunkban. De csak akkor, ha a megfelelő tisztításról is gondoskodunk.

Nem szeretjük, pedig sokat spórolunk az óraátállítással 

Október 25-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani. Az ország egy kisváros teljes fogyasztását spórolja meg az átállítással, de a felmérések szerint a magyarok többségének nem tetszik a téli időszámítás.

Nem fizet rezsit a Tetris tulajdonosa 

A tehetősek villanegyedében, Honoluluban él 557 négyzetméteres, csodás panorámájú otthonában minden számítógépes játékok atyja. És lekapcsolta magát az áramhálózatról. Nem azért, mert anyagilag rászorulna. Hanem mert szívinfarktus utáni halálközeli élményében rájött, hogy az energiasemlegességre kell törekednie. És új vállalkozásával erre segíti rá klienseit.

Szerdán indul a mosógépcsere-program 

Szerdán indul a mosógépcsere-program, amelyet az Otthon melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hirdetett meg, július elsejétől elsőként a nyugat-dunántúli régióban - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben - lehet pályázni.

Rezsicsökkentés egészen másképp 

Elon Musk "rezsicsökkentése" 3500 dollárba, vagyis 953 ezer forintba kerül és forradalmasítja a megújuló energiák használatát: a Tesla Energy akkuja háztartások, irodák és a garázsban álló autók ellátására is alkalmas, s segít leválni a központi hálózatról.

Milliókat is spórolhatunk egy gombnyomással 

A magyar vállalatok több mint egyharmadánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, amelyek pazarolják az energiát. Évente akár 40.000 forintot bukhatunk gépenként.

Mit látunk az új energiacímkéken? 

Öt hónap múlva –szeptember 26-tól –kell teljesíteni a gyártók, beszállítók és forgalmazók számára előírt, energiacímkék alkalmazását, a 812/2013/EU és 814/2013/EU bizottsági rendeletek alapján: a vízmelegítőket, a melegvíztároló tartályokat, fűtőberendezéseket, kombinált fűtőberendezéseket és szolár készülékeket kell ellátni energiacímkékkel, és kísérő termékismertetővel. A Hajdú Zrt. szakértői segítenek átlátni, mit is jelentenek az adatok.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú

Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú 

A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Infokom

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas 

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo