Van is, lesz is uniós pénz energiahatékonyságra

A Vidékfejlesztési Programban már most, elérhetők energetikai fejlesztésre szánt vissza nem térítendő források, és előbb-utóbb a júliusra várt, hasonló célú GINOP pályázatok is megjelennek. A források elnyerésének feltétele, hogy a vállalat nyereségesen működjön, de a pályázó esélyét nem a cég árbevétele befolyásolja, hanem az, hogy a beruházással mennyi energiát fog megtakarítani.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fűtés, hűtés, villamos áram költsége jelentős tétel a cégek működési kiadásai között – különösen a gyártó üzemek esetében –, de a környezetvédelmi célok elérésében is nagy szerep jut az energiafogyasztásnak. Ezért szinte valamennyi vállalat odafigyel arra, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni az energiagazdálkodását. Bizonyos beruházásokat a törvény ír elő, más fejlesztések elvégzése pedig a cég hosszú távú érdeke.

Amikor a kényszer hasznot hoz
Nyakunkon az energetikai előírások újabb szigorítása, hamarosan minden építkezésnél a „közel nulla” energiaigény lesz az elvárás. A nagyvállalatoknak pedig már most kötelező átvilágíttatni a működésüket. Az energiahatékonyság azonban a szakértők szerint még mindig mostohagyerek, pedig a takarékos működéssel nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt érdemes foglalkozni.
– Korszerű szigeteléssel, nyílászárókkal, szellőzőrendszerekkel, gépészeti berendezésekkel átlagosan húsz–negyven, kiugró esetben viszont akár hatvan százalékot is meg lehet spórolni a rezsikiadásokon, ami egy gyárcsarnok esetében több százezer forint megtakarítást jelenthet havi szinten. A nagyobb volumenű fejlesztésekhez érdemes pályázati forrásokat igénybe venni, de már egy saját zsebből is kifizethető kisebb beruházás – például az egy-két éven belüli megtérüléssel kecsegtető világításkorszerűsítés – is csökkenti a havi kiadásainkat, miközben jobbá teszi a dolgozóink munkakörnyezetét – mutat rá Torma Erzsébet, a Goodwill Consulting Kft. vezető tanácsadója.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/Feelart

A csökkentésért jár a pont

Az esetek többségében egy komplex energetikai beruházás – átlagos üzemi működést és méretet feltételezve – megtérülési ideje hét-nyolc év. Ezt tudja akár a felére rövidíteni, ha sikerül vissza nem térítendő uniós forrást bevonni a fejlesztéshez. Jelen pillanatban kizárólag a Vidékfejlesztési Program által az agrárium szereplői és az önkormányzatok számára érhető el ilyen támogatás. A kormányzat júliusra ígérte, hogy a GINOP keretében a vállalkozások számára is megnyílik a lehetőség, erre azonban még várnunk kell. Az összesen százhatvanmilliárd forintos kerettel megnyíló, energetikai korszerűsítésekre lehívható konstrukció pontos feltételeit még nem ismerjük, de néhány elemét már igen. A kizárólag a konvergenciarégió vállalkozásainak elérhető pályázat célja az energiaköltségek csökkentése lesz, vagyis azok a cégek tudnak majd pályázni, amelyek számlákkal igazolják, hogy az elmúlt években az érintett épület mennyi energiát fogyasztott.

Várható GINOP pályázatok energetikai korszerűsítésre

Épületenergetikai fejlesztések kkv-k számára. (GINOP-4.1.1)

Meglévő székhelyek, telephelyek hőszigetelése, külső nyílászáróinak cseréje, hűtési, fűtési rendszerének felújítása, világításának korszerűsítése.

Épületenergetikai fejlesztések, megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva, kkv-k számára. (GINOP-4.1.2)

Meglévő székhelyek, telephelyek hőszigetelése, külső nyílászáróinak cseréje, hűtési, fűtési rendszerének felújítása, világításának korszerűsítése, új megújuló energiaforrással kombinálva.

Helyi hő és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal, kkv-k számára. (GINOP-4.1.3)

Itt épületenergetikai fejlesztés nem történik, a megújuló energia a jelenlegi energiafogyasztás (hő- és villamos energia igény) részbeni kiváltását szolgálja. Előzetes információk szerint, termelő folyamata energia igényének részbeni kiváltására is lehetősége lesz.

Forrás: Glósz & Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda

– Legalább egy, de inkább három évre visszamenő számlaadatokkal kell a fogyasztást alátámasztani, ami azt jelenti, hogy a cégek, amelyek most vettek meg egy korszerűtlen épületet, valószínűleg nem fognak tudni pályázni még akkor sem, ha az előző tulajdonos számlákkal tudja igazolni a fogyasztást. Az ugyanis nem a pályázaton benyújtott tevékenységhez kötődik. A negyven-ötven százalékos támogatási intenzitású komplex pályázat pontozásos rendszerű lesz. Nem muszáj több elemre pályázni, de minél sokrétűbb felújítást végzünk az épületen, kezdve a külső szigeteléstől a nyílászárók cseréjén át a megújuló energiaforrások kihasználásáig, annál magasabb pontra számíthatunk. A pályázatoknál ugyanis belső megtérülési rátát kell számolni, ami a projekt összköltsége és a megtakarított energia hányadosa, vagyis minél több korszerűsítést végzünk, és így több energiát takarítunk meg, annál magasabb lesz a kapott pontunk. Persze minél több elem szerepel a projektben, annál drágább a beruházásunk, de a tapasztalatok szerint a megtakarított energia nagyobb mértékben nő, mint a költségünk – mutat rá a szakember.

Kockaházak előnyben

A korábbi pályázatokból kiindulva az energetikai korszerűsítésre nyerhető támogatásra leginkább az üzemek, gyártócsarnokok esélyesek, az irodaházak viszont kevésbé. Magas pontra számíthatnak a 2006 előtt épült, korábban sok energiával üzemeltetett, viszonylag szabályos négyzet vagy téglalap alaprajzú és kevés ablakfelülettel rendelkező csarnokok.

– A zegzugos elrendezés, illetve a túl sok üveg vagy jelentősen megemeli a beruházás költségét, vagy az energiamegtakarításban elért eredményünket rontja, de mindenképp gyengíti a pályázat belső megtérülési mutatóját. Összességében felújításnál százötven–kétszázezer forintos négyzetméterenkénti fajlagos költséggel számolhatunk, napelemes beruházásnál pedig nettó négyszázötvenezer forinttal kilowattonként – mondja Torma Erzsébet.

A már folyó Vidékfejlesztési Program keretében az állattartó telepek és élelmiszeripari feldolgozók számára kiírt energiakorszerűsítési pályázatoknál plusz pályázati pontot érnek a megújulóenergia-beruházások. Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy majd a GINOP-pályázatokban is növeli a pályázók esélyeit, ha megújuló energiaforrásban gondolkodnak, de nem mindegy, hogy melyikben.

Magyarországon a legkönnyebben elérhetők a napelemek. Ha csak saját zsebből finanszírozzuk a beruházást, a megtérülési idő körülbelül tíz év, ami – ha egy vállalkozás hosszú távra tervez – belátható idő. Sőt! Ha a beruházás költségének ötven százalékát pályázatból valósítjuk meg, akár öt év alatt megspórolhatjuk a havi energiakiadásokon a fejlesztés árát. Napelemet viszont csak akkor tervezzünk, ha az épületnek déli vagy délnyugati tetőfelülete van. Ennek hiányában érdemesebb biomasszakazánban vagy hősszivattyúban gondolkodni. Utóbbi egyre rövidebb megtérülési idővel kecsegtet, köszönhetően a készülékek javuló hatásfokának. A használati meleg vizet előállító napkollektorok viszont csak azoknak a vállalatoknak érik meg, amelyek jelenetős vízfelhasználók, mint például az úszómedencével ellátott szállodák, a nagyüzemi konyhák vagy a gyárak, ahol a munkatársak rendszeresen zuhanyoznak.

Már gurulnak az energiaforintok
A Vidékfejlesztési Program keretében április 11-től pályázható a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése című kiírás, március 31-től pedig és a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése című pályázat. Extrém esetben, ha valaki rendelkezik egy hatalmas gyártócsarnokkal egy tízezer lakos alatti településen, és úgy dönt, hogy a jövőben egy éles váltással élelmiszeripari gyártásba kezd, pályázati forrásból korszerűsítheti az épületet energiafelhasználási szempontból.
Megújuló energiaforrásra szinte valamennyi kiírásban van keret, amely megengedi az infrastrukturális beruházások elszámolását.

Megéri készülni!

A pályázatok előkészítését érdemes mielőbb elkezdeni. Idő kell a műszaki tervezésre, az energiaauditra és az energiatanúsítvány megszerzésére. Ha mindez már a kezünkben van, el lehet készíteni a beruházás belső megtérülési mutatóját. Érdemes időt hagyni arra is, hogy ha az első változat pályázati szempontból nem előnyös, újraterveztessük a fejlesztést.

– A korábbi kiírásokból kiindulva az egy és tizenöt közötti megtérülési ráta az ideális. A tervezés pluszköltséggel jár, de a pályázatban ezek elszámolhatók. Szintén kiadást jelent – csak a huszonötmillió forint feletti támogatási összegű pályázatok esetében – a közbeszerzés, illetve számolnunk kell az áfával – kivéve az engedélyköteles beruházásoknál, ahol a törvény megengedi a fordított áfafizetést – és az önerővel. Valószínű, hogy a GINOP energetikai korszerűsítési pályázatánál is lesz lehetőség előleg lehívására, de korábban ezt a kiírók biztosítékhoz kötötték – teszi hozzá Torma Erzsébet.

Mivel a kormányzat deklaráltan szeretné minél előbb kiosztani az uniós társfinanszírozással megvalósuló pályázatok támogatását, 2017 után nagy valószínűséggel kevesebb kiírásra számíthatunk. Az energiakorszerűsítésben gondolkodóknak tehát érdemes kihasználniuk a mostani lehetőséget.

ISO vagy audit, az itt a kérdés
A vállalatok egy részének tavaly év vége óta kötelező négyévente energetikai auditálást végezni. A kötelezettség kiváltására megfelel az ISO tanúsítvány megszerzése is. De melyik a jobb megoldás? Szakértőket kérdeztünk!

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo