A kamara segít megtakarítani

Az Energiahatékonysági törvény a nagyvállalatok számára kötelező energetikai audit elvégzését írja elő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy új szolgáltatás keretében online felületet és adatbázist hozott létre, hogy segítse a gazdálkodókat az auditorok kiválasztásában, illetve az elvárt megtakarítások elérésében.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Energetikai audit szolgáltatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nagyvállalati tagjai számára, amelynek keretében kidolgozott egy szolgáltatást és egy online rendszert. A szolgáltatás célja, hogy segítse kialakítani a kapcsolatot az auditorok és a nagyvállalatok között. A komplex támogató program az érintetteket a rájuk rótt kötelezettségek teljesítésében, illetve az elvárt megtakarítások elérésében támogatja.  A NAK a szolgáltatást azzal a céllal indítja, hogy az érintett tagjai számára hatékonyan és célzottan eljussanak a szükséges információk, és szakmai segítséget nyújtson az auditok előkészítéséhez, az auditok lebonyolításához, valamint az auditokban meghatározásra kerülő energiahatékonysági intézkedések megvalósításához.

Kép:sxc

Az ellenőrzésre azért van szükség, mert Magyarországon is megjelent az energiahatékonyságról szóló törvény 2015 májusában, amely hivatalosan is kötelezővé tette az energetikai audit elvégzését a nagyvállalatok számára. A törvény először 2015. december 5-i határidővel, majd négyévente ismétlődő jelleggel határozta meg a vizsgálat elvégzését. A kormányzat az idő rövidsége és az auditori kapacitás hiánya miatt egy év haladékot adott az érintett kör számára az auditok elvégeztetésére és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) részére történő benyújtására. Az első audit elvégzésének és beadásának végső időpontja ennek értelmében 2016. december 31.

Bár az energetikai audit kötelező a nagyvállalatok számára, a vizsgálatra érdemes lehetőségként tekinteni, hiszen az ellenőrzés elvégzése és a feltárt, energiahatékonyságot javító intézkedések bevezetése, az energiaköltséget csökkentő beruházások megvalósítása elemi érdeke a vállalatoknak. Így gondolják Magyar Kapcsolt Energia Társaság szakértői is, hiszen egy szakértők által készített audit az alkalmazott rendszerek és technológiák értékelésén túl javaslatokat is tartalmaz, így az adott vállalat könnyebben megtalálhatja azokat a megoldásokat, amelyekkel növelheti energiahatékonyságát és csökkentheti költségeit, egyúttal javítva saját versenyképességét is.

A nagyvállalati kategóriába azok a vállalkozások tartoznak, amelyek 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztatnak, az éves nettó árbevételük az 50 millió eurót vagy az éves mérlegfőösszegük a 43 millió eurót meghaladja. Fontos tudnivaló, hogy az egy érdekeltségi körbe tartozó, de több telephellyel rendelkező vállalatokat egybeszámítással kell kezelni, így amennyiben a cégcsoport eléri a nagyvállalati feltételeket, akkor auditra kötelezett. A Kamara mintegy száz, ebbe a körbe tartozó társaságot tart nyilván.

Az energiahatékonyság-javulást alátámasztó számításoknak a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó egyes pályázatok esetében is fontos szerepe lehet, hiszen számos pályázati felhívása tartalmaz energiafelhasználás csökkentésére irányuló fejlesztési területeket, az energiamegtakarítások bemutatásához pedig energetikai kalkulációk szükségesek.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo