hirdetés

Életeket mentene az energiatakarékosság

Nem egyszerűen spórolás, vagy távoli célok elérése miatt fontos az energiahatékonyság. Konkrétan életeket mentene. A légszennyezés ugyanis évente 6,5 millió ember korai halálát okozza, a világon a második legtöbbet Magyarországon.
hirdetés

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint a légszennyezés az egyik legsúlyosabb közegészségügyi probléma, melynek kiváltó okai közül sok az energiaszektorban gyökerezik. Világszerte mintegy 6,5 millióan halnak meg évente a rossz levegőminőség és az abból fakadó betegségek miatt. A magas vérnyomás, táplálkozási kockázatok és dohányzás után ez a legnagyobb veszélyforrás az emberi egészségre. Az energiatermelés és -felhasználás -különösen a rosszul szabályozott vagy nem hatékony tüzelőanyag-felhasználás- a legnagyobb súlyú emberi eredetű légszennyező kibocsátás: a szálló por koncentráció 85 százaléka és szinte az összes kén-oxid és nitrogén-oxid kibocsátás innen ered.

Kép: freeimages.com

A WHO becslése szerint a légszennyezés miatt kialakult betegségek és korai halálozások okozta kár csak Európában eléri évente az 1600 milliárd dollárt, mely a teljes Európai Unió GDP-jének mintegy tíz százaléka.

Május elején egy riasztó statisztika jelent meg a hazai légszennyezettségi adatokról is. Kína után Magyarországon a legmagasabb - millió lakosra számítva - a légszennyezettség miatti halálozások száma. Ha a WHO adataiból indulunk ki, hazánkban a légszennyezés okozta kár évi 40 milliárd dollár, ami a hazai GDP 19 százaléka.

Kína után Magyarországon a legmagasabb - millió lakosra számítva - a légszennyezettség miatti halálozások száma.
A széndioxid-kibocsátás kb. harmada, valamint a teljes primer energiafelhasználás 40 százaléka az épületállományhoz kötődik. Az energiatakarékosság ösztönzése tehát – beleértve az épületek energiahatékonyságának javítását – egyszerre hatékony eszköz az ország energia- és importfüggőségének csökkentésére és a külkereskedelmi mérleg javítására, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a légszennyezettség mérséklésére is.

„Az energiahatékonyság a tudatos energiafelhasználás egyik első és legfontosabb lépése. A drágán, sokszor szennyező módon előállított energiát még mindig pazarlóan használjuk. Uniós összehasonlításban a magyar gazdaság nagymértékben energiaigényesnek számít. 2014-ben egységnyi GDP termeléséhez az uniós átlagnál 76 százalékkal több energiát kellett felhasználni. Az amerikai ACEEE (American Council for an Energy-Efficient Economy) állapította azt meg, hogy új áramtermelő kapacitásokat legolcsóbban nem új erőművekkel, hanem a hatékonyság növelésével biztosíthatjuk. A legolcsóbb, és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk.” – mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo