Így lesz hűvös klíma nélkül

Érkezik az első igazi kánikula az idén, a meleget pedig még az irodában dolgozóknak sem könnyű elviselni. Úgy is teremthetünk kellemesebb hőmérsékletet, hogy nem kapcsoljuk be a klímát. Így a környezet is védjük, és az áramszámla sem szökik az égig.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Beköszönt az első igazi idei kánikula. A szabadtéri munkahelyeken ilyenkor kötelező szabályokkal védik a dolgozókat, de az elviselhetőbb hőmérséklet biztosítására az irodákban is figyelnünk kell. Ha itt nem is közvetlen egészségkárosodás fenyeget, ha túl meleg van, senki nem dolgozik hatékonyan.

Kézenfekvő megoldás benyomni a legtöbb irodában már meglévő légkondit, de ne hagyjuk figyelmen kívül a tényt, hogy a mesterséges hűtés mára több energiát fogyaszt összességében, mint a téli fűtés. Mit tegyünk, ha a környezet védelme miatt vagy éppen takarékossági okokból nem egy újabb elektromos berendezéssel kívánjuk hűsíteni magunkat? Van néhány tippünk!

Kép: Freepik.com

Kapcsoljuk ki, amit lehet!

Nem feltétlenül kell beruházásban gondolkodnunk! Számos dolgot megtehetünk, amihez az elhatározáson kívül nem kell más. Például figyeljünk oda arra, hogy az éppen nem használt elektronikus eszközöket kapcsoljuk ki! Ezek önmagukban is hőt termelnek, egy irodában pedig jó sok van belőlük. Ha leállítjuk mindazt, amit órákig nem használunk, és így felesleges „hősugárzóként” működik, az áramszámlán is spórolhatunk.

Ha hosszabb távon gondolkodunk, még hatékonyabb árnyékolási megoldásokra is lehetőség van.
Szellőztessünk!

A kereszthuzat, ha lehetőség van rá, kiválóan felfrissíti az iroda levegőjét. A nyitott ablak azonban csak akkor hűt, ha kintről nem a forróság ömlik be, tehát vagy késő este, vagy kora reggel kell szellőztetnünk. Kérjük meg az elsőként érkező, utolsóként távozó kollégákat vagy a takarító személyzetet, hogy figyeljenek a szellőztetésre! Amikor viszont dühöng a kánikula, inkább ne nyissunk ablakot. Ha mégis, kövessük a Nap járását! Az árnyékos ablakokon szellőztessünk, az éppen napos oldalon pedig árnyékoljunk.

Árnyékoljunk!

A legegyszerűbb megoldás, ha igyekszünk elkerülni, hogy a helyiség túlságosan felmelegedjen, amihez árnyékolásra van szükség. A külső árnyékolók, amelyek az ablaküveget sem engedik átmelegedni, sokkal hatékonyabbak a belülre felszerelt fajtáknál. Előnyük továbbá, hogy lehetnek olyan, kifelé billenni képes típusok, amelyekkel a levegőt beengedhetjük. (Gondoljunk a régi, klasszikus faredőnyökre.)

Alapvetően világos színű árnyékolókat érdemes választani, ezek jobban visszaverik a fényt. A leghatékonyabban természetesen az úgynevezett „blackout”, vagyis tökéletesen fényvisszaverő sötétítők működnek. Ezek szinte teljesen kizárják a fényt, így valamennyi ablakon természetesen nem használhatóak a munkahelyen, hisz ki akarna napközben is lámpafénynél dolgozni. Ha viszont az irodának több oldalon is van ablaka, a napsütötte fronton érdemes ilyeneket felszereltetni, az árnyékos oldalról pedig bejöhet a fény. A tökéletesen fényzáró sötétítők jó szolgálatot tehetnek az olyan, ritkábban használt helyiségekben is, mint a tárgyaló vagy az ebédlő. Ha le vannak sötétítve ezek a szobák, a levegő kellemesen hűvös marad, mikor belépünk, és világosságot csinálunk.

Ha hosszabb távon gondolkodunk, még hatékonyabb árnyékolási megoldásokra is lehetőség van. A növények kiváló árnyékolók és légkondicionálók, érdemes ezeket is bevetnünk! A lombos fák például remekül lefogják a tűző napot, és épp kellemes mennyiségű fényt eresztenek át. Mindenképpen lombhullató fajtákat érdemes választani, hiszen télen örülni fogunk, ha akadálytalanul áramlik be a kevéske Nap. Nem csak a ház elé, de akár az ablakokban elhelyezett virágládákba is ültethetünk árnyékoló növényeket, ilyesmire szinte mindenhol lehetőség van.

Szigeteljünk!

A leghatásosabb megoldás természetesen az, ha gondoskodunk a megfelelő szigetelésről is, a meleg legnagyobb része ugyanis a napsütötte falakból jön. A tető szigetelése nagyságrendekkel hűvösebbé tehet egy helyiséget, de a felújításkor érdemes arra is gondolni, hogy a házfalra inkább világos színt használjunk. Az ablakokra kerülhet hővisszaverő fólia, amely hatékonyan csökkenti a benti felmelegedést, de vegyük figyelembe, hogy a fényt is.

 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo