Spórolás cikkek


Őrült spórolásba fogtak a magyar háztartások

Őrült spórolásba fogtak a magyar háztartások  

Az idei harmadik negyedévben 3,4 millió forintra nőtt a megkérdezettek háztartásainak átlagos megtakarítása.
Egészen meglepő, hol kezdték el spórolt pénzügyet gyűjteni a magyarok

Egészen meglepő, hol kezdték el spórolt pénzügyet gyűjteni a magyarok  

Bár borúlátóbbak lettek a magyarok az anyagi helyzetük miatt, de sokkal előrelátóbbak.
Spórolásba fogtak a fiatalok

Spórolásba fogtak a fiatalok 

Jelentősen nőtt a megtakarítással rendelkezők fiatalok aránya.
Egészen meglepő dolgon spórolnak a vállalatok

Egészen meglepő dolgon spórolnak a vállalatok 

A cégek nem az éves IT költségvetésük terhére próbálnak meg lefaragni a működésük költségeiből, csupán optimalizálják azt.
A Covid óta nem volt ilyen, újra egyre többet főz és készít szendvicset otthon a magyar

A Covid óta nem volt ilyen, újra egyre többet főz és készít szendvicset otthon a magyar 

Így spórolnak az étkezésen a magyarok, ha strandra készülnek.
Csak kis összegeket tud félretenni? Tudunk egy kényelmes és egyszerű megoldást

Csak kis összegeket tud félretenni? Tudunk egy kényelmes és egyszerű megoldást 

Vannak hatékony megoldások azok számára is, akik csak kis összegeket tudnak félretenni.
Még a nyaraláson is óvatosabban költenek a magyarok

Még a nyaraláson is óvatosabban költenek a magyarok  

A magyar lakosság legnagyobb része például nem hajlandó 5-10 ezer forintnál többet költeni egy éjszakára, ha belföldön utazik.
Meglepetés: egyvalamiről most sem akarnak lemondani a magyarok

Meglepetés: egyvalamiről most sem akarnak lemondani a magyarok 

A jelenlegi gazdasági körülmények majd’ mindannyiunk pénzügyi helyzetét érintették, olyannyira, hogy a kiadásainkat is optimalizálnunk kellett.
Kiderült, min és hogyan spórolnak a magyarok

Kiderült, min és hogyan spórolnak a magyarok 

Az árak emelkedését szinte mindenki érzi a saját bőrén, a lakosság háromnegyedének az utóbbi időben jelentősen nőttek a háztartási kiadásai.
Vészesen fogy a magyarok tartaléka, kétszer annyian spórolnak már, mint tavaly

Vészesen fogy a magyarok tartaléka, kétszer annyian spórolnak már, mint tavaly 

Ma már azok is spórolnak, akik tavaly nem tették.

Melyik termék vásárlása esett vissza 80 százalékkal a válság miatt, ki nem találja senki 

Az Olcsóbbat.hu az idei év második felére várja az újbóli fellendülést.

Hova nyúlunk, ha hirtelen pénzre van szükségünk?  

Nőtt a megtakarítással rendelkezők száma, sőt azoké is, akik egy évnél hosszabb időre elegendő tartalékkal rendelkeznek.

Aggasztó a helyzet, az élelmiszeren spórolnak a magyarok  

A lakosság több, mint négyötöde szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon.

Kihívást jelent az emelkedő rezsiköltségek kifizetése a magyaroknak 

Várhatóan többeket érint az áramár változása, mint a gázáré, és összeségében átlag 10-60 ezer forint közötti összeggel növekszik a rezsiszámla.

Már a mosáson is spórolnak a magyarok 

Tízből öt magyar változtatott a mosási szokásain, hogy több maradjon a pénztárcájában az energiavészhelyzet alatt.

Elkezdtek spórolni a magyarok - mire nem fog pénz jutni? 

Nem várják túl optimistán az év hátralévő részét a magyarok.

Ezzel a néhány trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán 

Már eddig is akár több tízezer forintot spórolhattak évente a rezsiszámlán azok, akik igazán energiahatékony hűtőszekrényt és mosógépet használnak, az átlagos fogyasztás felett érvényes új energiaárak fényében pedig ennél is jóval magasabb lehet a megtakarított összeg. Ha nem rendelkezünk kifejezetten energiatakarékos készülékekkel, akkor sincs veszve minden, hiszen a berendezések tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez.

Elkezdtek spórolni a magyarok - de mennyit tudnak félretenni? 

Idén átlagosan 29 400 forintot tettek félre havonta a megtakarítani tudó magyarok, csaknem a harmadával többet, mint egy évvel korábban. A legtöbben azért spórolnak, mert tartanak munkahelyük elvesztésétől, de csaknem ennyien vannak azok is, akik nem tudtak, vagy nem akartak nagyobb beruházásra költeni, autót vagy lakást vásárolni. A pandémia a napi pénzügyek intézésére is hatással volt.

Meglepő, de a válság ellenére nőttek a megtakarítások 

A Covid-19 válság nem csökkentette a megtakarítással rendelkezők számát, mi több, megnőtt az arányuk éppúgy, mint az átlagosan félretett összeg – derült ki a Budapest Alapkezelő legfrissebb reprezentatív kutatásából. Akik havonta rendszeresen félretesznek, azoknak 40 százaléka havi 50 ezer forintnál is többet takarít meg, és a kutatásban résztvevők 16 százalékának nőttek a megtakarításai az elmúlt több mint egy évben. A befektetett tőke biztonsága, a garantált hozam, valamint a likviditás továbbra is a legfőbb szempontok a befektetéseknél és megtakarításoknál a  bankok és banki tulajdonú befektetési szolgáltatók iránti bizalom pedig egyaránt 10 százalékkal nőtt 2019 vége óta.

Van, amiben nagyon megváltoztak a magyarok a járvány miatt 

Megfontoltabban költenek a magyarok és harmaduk hajlandó nagyobb befektetését is elhalasztani, a hiteleit ugyanakkor a többség tovább fizeti - derül ki a Cofidis legfrissebb, májusban készült reprezentatív kutatásából.

Ön már döntött, mire spórol az idén? 

A legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos fogadalmakat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból.

Mindenkinek jobb, ha nem látjuk egymást a főnökkel 

A home office elterjedésével egyre többen dolgoznak távmunkában a város vagy akár a világ másik feléről. Ezzel a megoldással a munkavállalók pénzt és időt spórolnak, a vállalkozások pedig eredményesebben működhetnek.

Megöregszünk, amíg összeszedünk egy lakásra valót 

Budapesten 9 évnyi nettó fizetés kell egy használt lakáshoz, de az átlagbérekhez képest még nem is itt a legdrágábbak a lakások. Az Ingatlan.com megnézte, hogy a különböző megyékben hány átlagfizetés szükséges egy átlagos lakás megvételéhez.

Többen tesznek félre havonta, mint korábban 

Az elmúlt három évben jelentősen javult a magyarok fizetőképessége és ezzel párhuzamosan megtakarítási lehetőségeik is. Az Intrum nemzetközi követeléskezelő kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok egyre bizakodóbbak pénzügyi és gazdasági helyzetüket illetően.

Sós vizes akkukkal csökkentik energiaszámlájukat a cégek 

Az alternatív energiatárolási módszer elsősorban az áramszünetek áthidalására hivatott, de egyúttal csökkenthető vele az energiaszámla is, ha éjjel végezzük a feltöltést.

Mostantól erre kell spórolnia mindenkinek 

Lakás-és autóvásárlás, utazás. Legtöbbünk ezekre a dolgokra igyekszik rendszeresen pénzt félretenni. Családi eseményre, oktatásra, nyugdíjcélra nagyon kevesen képeznek tartalékot. A SocialFokus és a LightClock közös kutatása szerint azonban az élethosszig tartó tanulás lesz a jövőben az a nélkülözhetetlen tényező, amelyre mindenkinek spórolnia kellene.

Olcsóbb lesz a sima tetőnél a napelemes és örökgarancia jár hozzá 

Ha tényleg betartja Elon Musk, a Tesla vezére az ígéretét, egy év múlva már tényleg "hülye lesz", aki nem napelemes tetőt vesz a házára.

Ingyenes képszerkesztők kezdőknek is 

Minden vállalkozásnál szükség lehet olykor egy jó képre vagy bannerre, azonban sok helyen nincs lehetőség külön erőforrást allokálni minden ad-hoc jellegű, kisebb designmunkára. Összeszedtünk 4 ingyenes képszerkesztő szoftvert, kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Fejlődni akarunk, csak nem költenénk rá 

Bár egyre fontosabb a nagy sebességű internet és a technológiai fejlesztés a kisvállalkozók számára, a szolgáltatások választásakor leginkább a stabilitás és a spórolás számít – derült ki a Bell Research és az Invitel közös kutatásából.

Négymilliárdos többletköltség a rossz tervezés és kivitelezés miatt 

Az összesen 3,8 millió négyzetméternyi területre kiterjedő magyarországi ipari- és logisztikai létesítmények közel felénél mára komoly problémát okoz, hogy az elmúlt évtizedben a létesítmények tervezésénél és kivitelezésénél nem fordítottak kellő figyelmet a padozatok megfelelő minőségű elkészítésére – derült ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) friss felméréséből. A Szövetség szerint a megrepedt, széttört padozatok rendbetételével és a megfelelő technológia kiválasztásával ágazati szinten évente három-négymilliárd forintnyi költséget lehetne megtakarítani.

Mire költené, amit a nyomtatáson spórol? 

Segít kiszámolni az Epson a magyar kkv-knak, hogy mennyit spórolhatnának egy jobb nyomtatóval. Aki pedig a legjobb ötletet mondja, hogy mire költené a különbözetet, annak kifizetik azt.

Így spórolnak a fukar milliárdosok 

Még a dollármilliárdosok is élhetnek úgy, mint a középosztály. Nem mindenben, hiszen ingatlanjaik nyilván azon a bizonyos kacsa lábon forognak, de költési szokásaikban némelyikük meglepően fukar.

Tényleg mindenki tud félretenni? 

Egy amerikai milliomos úgy tartja, akinek telik kávéra, annak takarékosságra is. De arra is van példa, hogy valaki saját bevallása szerint is túlzásba vitte a spórolást.

A zöldülés a nyereséget növeli 

Nyereségesebbek a zöld cégek. A vállalkozás gazdasági lábnyoma és ökológiai lábnyoma között szoros az összefüggés. Azok a cégek, amelyek visszafogják, sőt beszüntetik az erőforrások környezetszennyező pazarlását, nagy pénzeket spórolnak meg.

Spórolós tippek a Fekete Péntekre 

A kisvállalkozások nem tudnak akkora kedvezményekkel harcba szállni a vásárlók figyelméért a Fekete Pénteken, mint a nagyvállalatok. De nem is kell! Van pár tippünk, hogy az extra árak helyett mit kínálhat a vásárlási őrület napján.

Virul a benzinkút-turizmus Luxemburgban 

Nemcsak a kelet-európai polgárok járnak a határon túlra olcsóbban tankolni, Luxemburgban is dívik a benzinturizmus. A szállítmányozó cégek is direkt itt haladnak át kamionjaikkal, hogy olcsón tudjanak üzemanyagot szerezni. A miniállamban ugyanis jóval alacsonyabb az üzemanyagadó, mint másutt.

A siker titka? Hit és tudás! 

Mit keresnek egy startupban a magyarországi befektetők, milyen problémákkal küzdenek ezek a vállalkozások és milyen kilátásaik vannak? Az idén 25 éves Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) által szervezett beszélgetésen hat, már sikeresnek mondható, több éve működő hazai startup vezetője osztotta meg velünk tapasztalatait.

A takarékosság nem csak spórolás - kreativitás is 

A legtöbb vállalkozás nem engedheti meg magának, hogy mindenre annyit költsön, amennyit a szíve mélyén szeretne. Ha a bevételek éppen nem szárnyalnak, a kiadásokat is feszesen kell kezelnünk, hogy átvészeljük a nehezebb időszakot. Nem mindegy azonban, hogy a spórolással a további lehetőségeinket is elvágjuk, vagy éppen jól átgondolt döntésekkel tartósan fenntartható költségcsökkentést érünk el, ami nem teszi lehetetlenné a későbbi növekedést.

Szexről is könnyebben beszélünk, mint pénzről 

Szülői mintáktól is függ, mennyire spórolunk vagy költekezünk. Tudattalanul is belénk ivódik őseink "pénzügyi viselkedése", amit vagy követünk vagy éppen elrettentő példának tekintünk. Mégis sok családban szinte tabu a pénzügyi téma. Pedig célszerű a következő generációt tudatosan nevelni a pénzzel való felelősségteljes bánásmódra.

Kasszabarát tippek kezdő vállalkozóknak 

Az induló vállalkozásokkal sokszor akkor szalad el a ló, amikor már kezdenek csöpörögni a bevételek a kasszába. Tippjeink segítenek elkerülni néhány banális hibát, amik súlyosan veszélyeztetnék a még gyengécske kasszát.

Bevált spórolási trükkök kisvállalatoknak 

A legtöbb vállalkozás számára a költséghatékony működés – na jó, pontosabban fogalmazva a spórolás – a mindennapi döntések fontos része. Sok-sok tanácsot lehet kapni, hogy hogy lehet megfogni pár forintot. Mi most olyanokat mutatunk az Open Forum bejegyzése alapján, amelyeket konkrét vállalkozók már kipróbáltak és hasznosnak találtak.

Nézze meg a bankszámláját, sokat spórolhat! 

A jövőben egyszerűbbé válik a bankszámlaváltás, a legjobb ajánlatokkal évente akár 10-20 ezer forintot lehet megtakarítani - derül ki a BankRáció.hu friss közleményéből, amely szerint a lakossági ügyfelek átlagosan havi 2 ezer forintot költenek bankszámlájukra.

Spórol? Van, amin nem éri meg 

Bár már magunk mögött hagytuk a válságot, a cégek számára még mindig állandó kihívás, hogy hogyan tudnának megtakarítani valamicskét a mindennapi működésen. Ha nem a túlélés, akkor a költséghatékonyság érdekében. Vannak viszont területek, ahol bármekkora is a megtakarítás, többet ártunk vele a cégnek, mint amennyit használunk.

Minisztériumi kalkulátor segít spórolni 

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában segít a cégeknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által készített kiva-kalkulátor - közölte a szaktárca az MTI-vel.

Így is takarékoskodhatunk a külföldi nyaralás alatt 

Előrelátó tervezéssel számos apróságnak látszó, de fontos dolgon lehet pénzt spórolni a külföldi nyaralás alatt. Még akkor is, ha egy utazási irodán keresztül foglalunk csoportos utazást busszal vagy repülővel. Az Invia utazási ügynökség tapasztalatai alapján adunk pár jó tippet!

A szórakozáson spórolunk, ha kell 

Elégedettebbek a magyarok az életszínvonalukkal a tavalyinál, de még mindig gyászos, ahogy a helyzetünket látjuk. Ha spórolni kell, a szórakozással kezdjük, de nyaralást azért tervez a többség – derült ki a Provident nemzetközi kutatásából.

Így lehet spórolni garasoskodás nélkül is 

Minden cégnél jól jöhet, ha meg tudunk takarítani némi pénzt a működésben. A racionalizálás nem jelent garasoskodást! A folyamatok áttekintése viszont a hosszú távú siker fontos eleme.

Így lesz hűvös klíma nélkül 

Érkezik az első igazi kánikula az idén, a meleget pedig még az irodában dolgozóknak sem könnyű elviselni. Úgy is teremthetünk kellemesebb hőmérsékletet, hogy nem kapcsoljuk be a klímát. Így a környezet is védjük, és az áramszámla sem szökik az égig.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Népszerű lett végrendelkezni

Népszerű lett végrendelkezni 

Duplázódott a végrendelkezők száma a közjegyzőknél tíz év alatt.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo