Így spórolnak a fukar milliárdosok

Még a dollármilliárdosok is élhetnek úgy, mint a középosztály. Nem mindenben, hiszen ingatlanjaik nyilván azon a bizonyos kacsa lábon forognak, de költési szokásaikban némelyikük meglepően fukar.

Mindenki gondolkozott már azon, mi tenne a pénzével, ha sokszoros milliomossá válna. Elherdálnánk vagy befektetnénk? Milyen terméktípusban állnánk rá az első osztályú, sőt méregdrága áruk megvételére? A többség gyorsan venne egy luxusautót, egy villát, esetleg egy jachtot és a legmenőbb tervezők ruháit hordanák. De mit csinálnak azok, akik ezt megtehetnék, mégsem teszik? Némely milliomos egyáltalán nem tobzódik a szerzés örömeiben. Fukarul élnek.

Egy magyar származású milliomost egyszer lehetett látni a televízióban, amint sofőr-vezette limójában ülve úgy dönt, nem a következő fizetős parkolóba állnak be, hanem a másikba, mert az olcsóbb. Megengedhette volna azt a néhány dollárnyi felárat a több száz millió dolláros vagyonából, de ahogy megindokolta, nem tűnt ésszerűnek: ő csak azt nem szereti, ha értelmetlenül ad ki több pénzt, amiért nem kap pluszértéket. (Amit a két parkoló nyújtott, az semmiben nem különbözött.) A következő milliárdosok gondolják meg kétszer is, hogy mire költik a pénzüket.

Kép: Flickr

Warren Buffet (1930)

Vagyona 72,5 milliárd dollár. Ebből aztán tényleg azt vehetne magának, amit akar. Persze vagyona nagy részét szétosztogatja jótékonysági célokra (nemcsak pénzt hanem cége, a Berkshire Hathaway részvényeit is). Továbbra is a nebraskai Omahában él, ahol felnőtt, nem költözött át egy világvárosba. És nem húzott fel magának óriási kastélyt sem. A háza 50 éve ugyanaz az épület: annak idején 31 500 dollárért vette. Jachtja sincs. "A legtöbb ilyen játékszer csak teher", vallja a 86 éves befektetési guru. Legszívesebben olvasni szeret. Könyveket és szakmai anyagokat, cégekről, piaci jelenségekről. Szerinte munkája 80 %-a az, hogy összeolvas mindent és abból leszűri a tanulságokat, amiket a befektetési politikájában alkalmazhat. Amikor elvette második feleségét, akkor sem tartott hetedhét országra szóló lagzit. A lánya omahai házában tartották meg a menyegzőt. Rövid délutáni ünnepség volt.

Ezért dolgoznak a gazdagok is
Sokan azt gondolnánk, amint meggazdagszik valaki, soha többé nem akar dolgozni. Valójában viszont a többség akkor sem tud visszavonulni, ha nem a megélhetésért kell mindennap felkelnie. Aki megtehetné, hogy nem csinál semmit, előbb-utóbb az is újra dolgozni vágyik.
Frederik Meijer (1919-2011)

A néhai michigani áruházláncmogul vagyona 5 milliárd dollár. De amikor utazott, olcsó hotelekben szállt meg, nem ment a legelőkelőbb luxusszállodákba. Spórolása onnan eredeztethető, hogy átélte a nagy gazdasági válságot és az utána következő ínséges éveket. Apja borbély volt, 1934-ben vele indította el a Meijer Thrifty Acres boltot, ami az első "minden egy helyen" típusú áruház volt.

Meijer egész életében fogához verte a garast (illetve a dollárcentet), hiába dőlt a házhoz a pénz. Mindig olyan kocsikat vett, amiknek alacsony volt a fogyasztása, nem vásárolt drága ruhákat, sőt ezeket is rendszerint saját áruházaiból szerezte be.

Chuck Feeney (1931)

Ő is a nagy gazdasági világválság utáni ínséges időkben nőtt fel, s ez egy életre meghatározza a pénzhez való hozzáállását. Életfilozófiája így szólt: "Arra szántam el magam, hogy keményen dolgozom, nem arra, hogy gazdag legyek." Létrehozta a Duty Free Shoppers-t és vagyonából 4 milliárd dollárt osztott szét hátrányos helyzetű gyerekek és közegészségügyi programok támogatására. Közben mindent megtett, hogy anonim adományozó maradjon. Se kocsija, se háza nincs. A munkába is tömegközlekedéssel jár. Feeney aranyköpése azokról, akik business classon repülnek: "Mi az értelme az első osztálynak, ha nem jutsz oda hamarabb?"

Huszonöt év, és nincs egyenlőtlenség?
A digitális technológiákat könnyedén alkalmazó női munkaerő hozzájárul a nemek közötti különbségek csökkenéséhez a munkahelyeken. A digitális tájékozottság, annak mértéke és az, hogy az emberek milyen újabb technológiákat tanulnak meg és használnak, hogy a munkájukban minél tájékozottabbak és hatékonyabbak legyenek, kulcsfontosságú a nemek közötti egyenlőség eléréséhez.
Azim Premji (1945)

Ebenezer Scrooge a Karácsonyi énekben hozzá képest bőkezű krőzus. Magánvagyona 5 milliárd dollár. Indiában a Wipro technológiai szolgáltató cég feje.

A cégnél még azt is ellenőrizteti, milyen gyorsan fogynak a vécépapírok, az alkalmazottaktól pedig megköveteli, hogy kapcsolják le a világítást, ha nincsenek bent egy helységben.

A repülőkön csakis turistaosztályon utazik és éveken át egy öreg járgányt vezet (Fordot), míg az gyakorlatilag szét nem esett. Felesége ekkor ajándékozott neki egy Fiatot. Persze ehhez sem alkalmaz sofőrt. Bangalore-i polgártársai panaszkodnak, hogy Premji adakozni sem szeret. Sok évig kritizálták ezért, mire végre beadta a derekát: 2000-ben 45 millió dollár értékben adományozott céges részvényeket egy oktatási alapítványnak Indiában.

Walter Haefner (1910-2012)

Néhány éve ő volt a világ legidősebb milliárdosa. Életének 102. évében hunyt el. 4,2 milliárd dollárt hagyott maga után. 1948 óta ugyanabban a hat hálószobás házban élt, ugyan volt magángépe és jachtja, de elmondása szerint főként azért vette őket, hogy autóügynökeit arra ösztökélje, ők is elérhetik ezt a fajta anyagi sikert. Volt egy nagy lovasfarmja is, de ezt azt is profitorientált üzletnek tekintette, nem privát szórakozásnak.

David Cheriton (1951)

A Stanford University-n tanít, s a Google-részvényei révén 4,1 milliárd dollárra tett szert. Még a gondolattól is kirázza a hideg, hogy úgy éljen, mint egy milliárdos. "Nagyon is zavar az ilyesmi. Azok, akik házakat építenek 13 fürdőszobával, és így tovább, szerintem valami bajuk van az ilyen embereknek", vallja Cheriton. E filozófia jegyében Cheriton még fodrászhoz sem jár, a haját maga nyírja. 1981 óta ugyanabban a házban él és egy 1986-os Volkswagent vezet. 2005-ben 25 millió dollárt adományozott a University of Waterloo komputertudományi iskolájának.

Egyenlők, de mégsem
A magyar nők fele úgy érzi, hogy teljes az egyenlőség, de az adatok a pesszimistábbakat igazolják. A nők kevesebbet keresnek, és a nemek közti bérszakadék csak növekedett Magyarországon az elmúlt években és a nők által vezetett cégek száma is csökkent.
Karl Albrecht (1920-2014) & Theo Albrecht (1922-2010)

Az Aldi alapítói testvérpár. Theo 16,7 milliárd dolláros vagyon birtokosaként halt meg 2010-ben, Karl vagyonát 23,4 milliárdra becsülték a halála évében, 2014-ben. Ifjabb Theo Albrecht vagyona 7,3 milliárd dollárra rúg. Theo másik fia, Berthold (1954-2012) 58 évesen halt meg. A cégalapító fivérek szüleiktől kapták a szakmájukat: anyu és apu is boltot vezettek. A fukarságot is tőlük tanulták. Az Aldi boltok sem a luxusról híresek, külföldön az is előfordul, hogy az áru időnként raklapokon van kirakva dobozokban. Amikor Theót 1971-ben 17 napra elrabolták, testvére, Karl lealkudta a váltságdíjat 4 millióra. Majd azt leírta költségként az adóalapból!  Az Albrechtek szerettek titokzatosan élni, a nyilvánosságtól elvonulva. Ezt nyilván a cégvezető elrablása váltotta ki a családtagokból.

Terry Gou (1950)

Mielőtt elvette volna a második feleségét, írásban vállalta, hogy vagyona 90 %-át eladományozza jótékonysági szervezeteknek. (Hm, min mehetett keresztül az első házasságában, hogy erre érzett késztetést?!) A menyasszony "gondolkodás nélkül" aláírta az egyezséget.

Csak megjátsszák a fukarságot

Vannak milliárdosok, akik megjátsszák, hogy spórolósak, és bár bizonyos tekintetben ez igaz is, azért nem vetik meg a vagyonukkal megvásárolható ritka örömöket.

  • Ingvar Kamprad, az Ikea alapítója az áruházai éttermeiből hozza a borsot haza, csakis használt ruhákat hord és a Forbes szerint 1993-as Volvót vezet(ett?). Drága éttermekbe sem jár, csak az olcsókba. Ugyanakkor egy 18. századi svéd kastélyban lakik, van egy villája Svájcban és egy borászata Provence-ban. Meg egy Porschéja is.
  • John Caudwell. A Forbes azért dicsérte, mert képes 22 kilométert biciklizni a munkahelyére. Ő is maga vágja a haját. De ez csak az érem egyik oldala. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amióta 2006-ban milliárdos lett, jachtot vett, Bentley-t, sőt helikoptert is. Azért biciklizik, mert szereti a testmozgást, nem azért, mert fukar. Az angol üzletember minden vasárnap 65 kilométert kerekezik és a helyi kocsmában piheni ki a bringás túra fáradalmait. Aztán hazamegy a jakobinus kastélyába, amiben 16 szoba van. A gyerekeire pedig egy csinos hölgyemény vigyáz, aki korábban Playboy modell volt. Ez lenne a fukarság?
Forrás: Business Insider
Aki profitál az internetből – és aki nem
A közgazdászok, mérnökök és a társadalomkutatók forradalmi változásokat várnak az internet terjedésétől: tudásalapú gazdaságot, információkon alapuló társadalmat, automatizált ipari termelést, egymással kommunikáló háztartási gépeket. Csakhogy a Világbank legfrissebb jelentése szerint a világháló nem oldja meg varázsütésre a problémákat, hanem éppen ellenkezőleg, új egyenlőtlenségeket is teremt.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo