hirdetés

Kihívást jelent az emelkedő rezsiköltségek kifizetése a magyaroknak

Várhatóan többeket érint az áramár változása, mint a gázáré, és összeségében átlag 10-60 ezer forint közötti összeggel növekszik a rezsiszámla – derült ki a Magyar Bankholding megbízásából készített friss, reprezentatív kutatásból. Az energiaárak változásainak hatását vizsgáló felmérés alapján a válaszadók többsége a fogyasztás csökkentésével igyekszik spórolni, de sokan terveznek felújítást is – a magyarok közel egynegyede (24 százalék) hitelt is felvenne lakásának energetikai korszerűsítéséhez. 

hirdetés

A folyamatosan változó energiaárak és a rezsicsökkentés szabályainak módosítása sokakat érintő témává vált az elmúlt időszakban. A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatásban azt vizsgálták, hogyan érintik a lakosságot a megemelkedett fogyasztási árak, és milyen intézkedéseket tesznek – ha tesznek – a költségcsökkentés érdekében. A kutatásból kiderült, hogy a résztvevők több mint felének (59 százalék) anyagi terhet okoz a megemelkedett költségek kifizetése, és emiatt a válaszadók 41 százaléka kisebb-nagyobb mértékben tervezi lakása korszerűsítését végrehajtani.

Egyre jobban odafigyelnek az emberek az energiaköltségekre

A piackutatásból eredményei alapján az áramár változása többeket érint (51 százalék), mint a gázár változása (41 százalék). Összességében a válaszadók több mint felének (59 százalék) kihívást jelent az emelkedő rezsiköltségek kifizetése, átlagban ugyanis 10-60 ezer forinttal növekszik a megkérdezettek rezsiszámlája.

Arra, hogy ki és hogyan próbál meg lefaragni a költségeiből, eltérő válaszok születtek. A válaszadók 53 százaléka kizárólag a fogyasztás csökkentésével igyekszik takarékoskodni, például a kihasználatlan szobákban a fűtés elzárásával, valamint alacsonyabb hőfok beállításával. Sokan az élelmiszerre, szórakozásra, szabadidőre szánt pénzüket fogják vissza a spóroláshoz.

Érdekes adat, hogy a válaszadók 54 százaléka nem tartja korszerűnek lakóhelyét, és a nagy többség nem is újította fel azt az elmúlt öt évben. Akik felújítás mellett döntöttek az elmúlt néhány évben, azok leginkább nyílászárócsere (25 százalék), illetve szigetelés és a fűtési rendszer fejlesztése (15-15 százalék) céljából korszerűsítettek ingatlanjaikon.  

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo