Ön már döntött, mire spórol az idén?

A legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos fogadalmakat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapest Bank kutatásából kiderül: a megkérdezettek 21 százaléka tervezi, hogy megfogad valamit újévkor a 2019-es évre, 35 százalék még bizonytalan. A fogadalomtételben a kor tűnik leginkább meghatározónak: a fiatalabb korosztály, a 18–29 évesek hajlamosabbak inkább arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek.

A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza. Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százaléka többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni.

A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Az újévi ígéretet felsorolók 75 százaléka úgy véli, valószínűleg betartja majd, amit megfogadott, 24 százalék kifejezetten biztos benne. Ha csak a pénzügyi fogadalmakat vizsgáljuk, 20 százalék biztos benne, hogy betartja az ígéretét. A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: 30 százalék szerint neki biztosan menni fog, ami nagyon erőteljes elhatározásra utal. Érdekes, hogy a megkérdezettek 45 százaléka négy vagy több fogadalmat is tervez tenni. A mennyiség csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

2018-ra tett újévi fogadalmak

A tavalyi évkezdetkor megfogadott 10 leggyakoribb cél fele is pénzügyi vonatkozású volt, de 2018-ban

Öt pénzügyi fogadalom, amit könnyű lesz betartanunk
Az új évvel mindenki tiszta lapot nyit. Alkalmat látunk benne arra, hogy jobban vezessük életünket, amivel gyerekeinknek is példát mutathatunk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői most összegyűjtöttek öt olyan tanácsot, amelyek segítenek abban, hogy az új évben tudatosabban kezeljük pénzügyeinket.
felkerült még a tízes listára két másik vállalás, hogy többet tesznek a munkahelyi előrejutásért, valamint hogy elkezdenek valami újat tanulni. 2018-ra az emberek 30 százaléka egy fogadalmat, 31 százalék négy vagy több újévi fogalmamat tett. 40 százalék azt vallja, sikerült betartania legalább egy 2018-ra tett fogadalmat, 42 százaléknak csak részben sikerült.

Csak a pénzügyeket tekintve még jobb az arány: 45 százalék tartott be legalább egy fogadalmat. Ugyanakkor 39 százaléknak egyetlen újévi fogadalmát sem sikerült betartania tavaly. A kudarc okai között élen szerepel a kitartás elégtelensége (30 százalék), az anyagiak hiánya (20 százalék), és a váratlan helyzetek kizökkentő hatása (19 százalék). A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál mérhető: a tavaly újévi fogadalmat tevők mintegy kétharmada (69 százalék) a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani. 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo