Ausztrália cikkek


Már Afrikában is 50 százalék alá esik a készpénz használat, a norvégoknál lassan megszűnik

Már Afrikában is 50 százalék alá esik a készpénz használat, a norvégoknál lassan megszűnik 

Meglepően előkelő helyen Kína az elektronikus fizetésekben.
Szereti a világ az aranyat

Szereti a világ az aranyat 

Nagyon gazdag Kína aranyban.
Veszélyben az emberiség kedvenc állata

Veszélyben az emberiség kedvenc állata 

Veszélyeztetetté nyilvánította a koalát az ausztrál kormány, miután a kis erszényesek száma visszaesett az erdőirtás és a katasztrofális bozóttüzek miatt.
Hatalmas pénzt bukott Djokovic, akit kitoloncolnak Ausztráliából

Hatalmas pénzt bukott Djokovic, akit kitoloncolnak Ausztráliából 

Sporttörténeti pillanat. A világelső nem vehet részt a világ egyik legnagyobb teniszversenyén, mert nincs érvényes vízuma.
Holnap délelőtt dől el Djokovic sorsa

Holnap délelőtt dől el Djokovic sorsa 

Álmában sem gondolta volna senki, hogy a világ egyik legrangosabb teniszversenye arról szól majd, őrizetbe veszik-e és kitoloncolják-e a világelsőt vagy nem.
Klímaváltozás: újabb jel, hogy nagy baj közelít

Klímaváltozás: újabb jel, hogy nagy baj közelít 

Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás hatásai miatt megnyúlik a bozóttűzszezon Ausztráliában.
Megerősítették: a bozóttüzeket táplálja a klímaváltozás

Megerősítették: a bozóttüzeket táplálja a klímaváltozás 

A klímaváltozás nyilvánvalóan táplálta a 2019-2020-as szezonban pusztító ausztráliai bozóttüzeket egy kedden bemutatott kormányzati jelentés szerint.
Mentené a turizmust az ausztrál kormány a pusztítás után

Mentené a turizmust az ausztrál kormány a pusztítás után 

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya 76 millió ausztrál dolláros (15 milliárd forint) pénzcsomagot állított össze a bozóttüzek miatt alaposan visszaesett idegenforgalom újraélesztésére.

Katasztrofális a helyzet - brutális hőség és lángok Ausztráliában 

Szélsőséges időjárási körülmények súlyosbították a bozóttüzeket Ausztráliában, Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is a hétvége során.

Lángokban áll egy fél kontinens - óriási anyagi károkat hagynak maguk után a bozóttüzek 

Biztosítási szakértők mintegy 600 millió ausztrál dollárra becsülik a most pusztító bozóttüzek okozta ingatlankárok értékét. A veszteségek növekvő száma ellenére a követelések mértéke elmarad a 2009-es úgynevezett Fekete Szombat pusztításaitól, amikor is csak Victoria államban 1,7 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

Ahol olyan meleg van, hogy januárban megfőnek a barackok a fán 

Újfent extrém időjárást produkált a klímaváltozás a világ számos régiójában. Ausztráliában melegrekordok dőltek meg, a hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy maradjanak otthon. A gyümölcs húsa pedig szó szerint megfőtt a fák ágain. Eközben az USA és Kanada határán olyan hideg volt, hogy befagyott a Niagara vízesés.

Ez a csokimárka egyre több országban csak megújuló energiát használ 

A megújuló energiákra való átállás is olyan trendje a vállalati felelősségvállalásnak, ami mellett egyre több cég kötelezi el magát. Van olyan ország, ahol a villamos energia áringadozása túl nagy a csúcsidőszak és a többi napszak között, hogy a napenergia maradt az egyetlen kalkulálható és gazdaságos megoldás.

Óriási pénzeket termel a Tesla megújuló energiás akkutelepe 

Két nap alatt majdnem egymillió dollárnyi bevételt termelt az az akkutelep, amit Elon Musk 100 nap alatt építtetett fel Ausztráliában, hogy bizonyítsa a világ közvéleményének, a megújuló energiák akkumulátoros tárolása jelenti a jövő energiaellátását.

Musk megépítette a világ legnagyobb akkumulátorát 

A villanyautóiról híres amerikai Tesla most újabb sikert könyvelhet el: felépítette Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát, amely több mint 100 MW áramot tud tárolni, így nem kell már hosszú áramkihagyásoktól tartani.

Jóval korábban alakulhatott ki az élet, mint gondoltuk 

A földi élet kezdete 3,5 milliárd évnél korábbra nyúlik vissza - állítják amerikai kutatók, akik a valaha talált legrégebbi megkövesedett maradványokként azonosították azokat a mikrofosszíliákat, amelyeket egy csaknem 3,5 milliárd éves kőzetben fedeztek fel Nyugat-Ausztráliában.

Internet helyett ígéretek Ausztráliában 

Idén el kellett volna készülnie Ausztrália üvegszálas internethálózatának - ám az éveket késik, s ami van, az is lassú és drága

Cenzúrázta a kormány a korallpusztulásról szóló infókat 

Ritka, hogy egy környezetvédelmi minisztériumnak fontosabb legyen a turizmus és az országimázs, mint egy globálisan is fontos ökológiai érték védelme. Mégis ez történt: az ausztrál kormány visszavonta az UNESCO turisztikai Jelentéséből a korallszigetek pusztulásáról szóló infókat. A minisztérium tehát gazdasági érdekeket helyezett az ökológiai érdekek elé.

Széntüzelésről zöld energiás innovációra kapcsol Ausztrália 

Ausztrália sokáig a szénbányászat fellegváraként szerepelt az ökológiai témájú hiradásokban. Malcolm Turnbull kormánya azonban végre rászánta magát az ország zöldítésére: 761 millió dolláros alapot hoznak létre megújuló energiák támogatására.

A minőségi tejben van a nagy pénz? 

Gina Rinehart, a világ egyik leggazdagabb üzletasszonya szemet vetett a tejiparra, mint kecsegtető befektetési lehetőségre. Számítását a kínai piacra alapozza: a tejhamisítási botrányok miatt ott nagy szükség van a megbízható, importált tejre.

Erősödik a forint, a lélektani határt is áttörte 

Hosszú vesszőfutást követően kis megnyugvás jött a makrogazdasági adatok terén. A nyugati tőzsdék emelkednek, a forint is erősödött, a javuló piaci hangulatban az ausztrál gazdaság kiugróan jó eredményének is része van.

Nagy a botrány: utálják a fosszilis adót Ausztráliában 

A világ legnagyobb fosszilis adónemét vezetné be a canberrai székhelyű kormányzat. Ausztrália a legnagyobb széntüzeléses légszennyező a fejlett világ államai közül. Elektromos árama 83 százalékát ilyen erőművekkel állítja elő. Ezen felül a világ első számú szénexportőre is, mely ellátja Kína fosszilis erőműveit. A kormány a parlament elé terjesztette azt a 3,2 milliárd(!) dolláros törvénycsomagot, mely fosszilis adónemmel indítana, majd kibocsátási kvóta-rendszerre térne át, hogy így csökkentse az ország fosszilis energia-termelését és üvegházgáz-emisszióját. Ha a képviselők elfogadják a tervezetet, az Uniós emissziókereskedelmi rendszer (ETS) után a világ második legnagyobb karbonpiaca jönne létre a szigetországban.

Klímaváltozás miatt erősödnek az erdőtüzek 

Nem elég, hogy Ausztrália keleti részén decemberben és januárban viharok és áradások tomboltak, február a futótűz hónapja lett. A földrésznyi ország nyugati, melegebb klímájú részében pusztított az emberi eredetű tűz. 60 ház égett le és további 32 sérült meg.

Itt az idő: jön az árvízadó? 

Ausztrália déli részét is elérte az ár, mely a keleti Queensland régiót katasztrófa sújtotta területté változtatta. Az ország harmadik legnagyobb városának, Brisbane-nek egyes negyedeit elöntötte a víz. Az áradásokban eddig 24 ember vesztette életét. 12 személy eltűntnek van nyilvánítva.

Német- és Franciaország nagyságú terület került víz alá 

Az évtizedek óta nem látott mértékű özönvíz 200 000 ember életmenetét borította fel Ausztrália keleti részén. A monszun egy hete heves erősséget ért el, s három nagy folyó lépett ki a medréből. Az elektromos áramot kikapcsolták Queensland tartomány egyes területen, hogy a víz ne okozzon áramütéses halált.

Cápajelölő, sörkóstoló: kalandos állások Ausztráliában 

Cápajelölő, sörkóstoló, koalabefogó, sőt kengurupotyadék-betakarító állásokkal kecsegteti a dél-ausztrál kormány a változatosságra vágyó brit fiatalokat, országimázs-kampány céljából is.

A klímaváltozás miatt újra divat lett a mezőgazdaság 

A globális felmelegedés és a gazdasági mélyrepülés miatt újra divat lett a mezőgazdaság Ausztráliában, ahol egyre több fiatal tér vissza a gyökereihez, tervezi azt, hogy mezőgazdaságból él meg.

"Lehetetlen a gazdasági növekedés" 

Lehetetlen a növekedés Ausztrália gazdasága számára - jelentette ki vasárnap Kevin Rudd miniszterelnök. Ausztrália is valószínűleg recessziós szakaszba lép, mivel a tavalyi utolsó negyedévben már zsugorodott gazdaságának kibocsátása és az idei első negyedévben is hasonló fejlemény várható.

Ausztrália befogadja az USA ellenségeit? 

Az ausztrál kormány az Egyesült Államok kérésére befogadhat a guantánamói börtönből szabadult foglyokat, de kizárólag esetenkénti szigorú elbírálás alapján - írta egy ausztrál lap a kormányfő egyik szóvivőjére hivatkozva.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Kezdődik a roham az albérletekért

Kezdődik a roham az albérletekért  

Budapesten már hetekkel a július 24-i felvételi ponthatárhirdetés előtt érzékelhetően nőtt a bérlakáskeresők aktivitása.

Pénzszerzés

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél

Nincs minden rendben az online személyi kölcsönöknél  

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyféltájékoztatási gyakorlatot tekintette át.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.

Gazdaság

Hogyan válasszunk utasbiztosítást?

Hogyan válasszunk utasbiztosítást? 

Egy külföldi nyaralás biztosítása fejenként napi ezer forint alatt is megúszható.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo