Széntüzelésről zöld energiás innovációra kapcsol Ausztrália

Ausztrália sokáig a szénbányászat fellegváraként szerepelt az ökológiai témájú hiradásokban. Malcolm Turnbull kormánya azonban végre rászánta magát az ország zöldítésére: 761 millió dolláros alapot hoznak létre megújuló energiák támogatására.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A canberrai kormány által elkülönítendő egymilliárd ausztrál dollárból (vagyis 761 millió amerikai dollárból) egy energiainnovációs alapot hoznak létre, mely a zöld energiák fejlesztését segíti. Az új alap évente 100 millió ausztrál dollárt (vagyis 76,1 millió amerikai dollárt) fektet a legújabb és legígéretesebb megújuló energiás innovációkba. Új napenergiás akkumulátorok, okos energiahálózatok és karbontárolási technológiákba is fektet majd pénzt.

Nem lehetetlen átállni egy egész országnak megújuló erőforrásokra, Costa Rica például megtette és még a lakosság is jól járt.

Ausztrália előző kormányfője, Tony Abbott köztudottan klímaszkeptikus, vagyis olyasvalaki, aki vitatja, hogy az éghajlatváltozást emberi input okozná, civilizációnk üvegházgáz-emissziója. Abbottot a Reuters szerint sok kritika érte, amiért nagyvonalú állami támogatást ad a szénbányaiparnak és 2014-ben megszüntette a tervbe vett karbonadót, melyet a nagy szennyezőkre róttak volna ki. A kormányzópárton belüli puccs eredményeként Malcolm Turnbull került a miniszterelnöki székbe 2015. szeptemberében, ennek köszönhető a pálfordulás.

Ausztrália a világ legnagyobb szén- és vasércexportőre. Mivel a széntüzeléses fűtés és energiatermelés olyan elterjedt az országban a bőséges szénkészletek miatt, Ausztrália azon országok közé tartozik, ahol rendkívül magas az egy főre jutó emisszió.

Ausztrália partmenti nagyvárosait is fenyegeti a tengerszintemelkedés. Az országnak kötelessége a klímapolitikai szerepvállalás.
(fotó: freeimages.com)

Az ország a párizsi klímaegyezményben azt vállalta, hogy 2030-ra a 2005-ös bázisévhez képest 26-28%-kal csökkenti emisszióját.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint Abbott klímapolitikája -illetve annak hiánya- nem feküdt jól a választóknak, míg Turnbullal minden bizonnyal egyetértenek majd e kérdésben. A Climate Institute 2015 augusztusi felmérése szerint a megkérdezettek 63%-a látna szívesen erősebb klímapolitikát és klímavédelmet. 2014-ben arányuk még 57% volt.

Ausztrália fontos útra lépett, egyértelmű ugyanis globálisan nem nő kellő mértékben a megújuló energia aránya az energiamixben. Érdekes módon nem kell sem mediterrán országnak, sem nagy országnak lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk a napenergiában - kis országok vannak a világ szolárnagyhatalmai között.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo