Rém izgalmasan alakult a villamosenergia termelése és fogyasztása Európában

Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó villamosenergia-fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult, a termelés viszont áprilishoz képest csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamosenergia-piaci májusi riportjából.

A villamosenergia árakat a tavalyi év második felétől kezdődően a gáztüzelésű erőművek magas termelési költségei határozták meg. Idén áprilisban ugyan mérséklődött a villamosenergia árak alakulása, de májusban ismét emelkedés volt jellemző. Bár a gázárak átmeneti csökkenése az alacsonyabb villamosenergia árak irányába hatott, az alacsony német szélerőművi termelés és a megemelkedő balkáni importigény árnövelő hatása ezt ellensúlyozta. Munkanapokon 200–250 €/MWh közötti szinten ingadoztak a másnapi árak. Az európai másnapi piacon továbbra is kétszer olyan magasak az árak, mint tavaly. A legmagasabb ár Olaszországban alakult ki, ezt követte a balkáni régió árai voltak, amelyhez Magyarország is tartozik.

Az éves villamos energia termék ára 19 százalékkal emelkedett a német tőzsdén. A piacon csak jelentős kockázati felár mellett lehet hosszútávú termékeket vásárolni, amit az is mutat, hogy az éves termék árának emelkedése meghaladta az előállítási költségének, azaz a szén, a földgáz és a szén-dioxid-kvóta árának emelkedését. A nyugat-európai villamosenergia-kínálat alakulását, legnagyobb részben a francia nukleáris erőművek rendkívüli karbantartása és az alacsony német szélerőművi termelés befolyásolta. A magas gázárak ellenére az 5 legnagyobb európai piacon 23 százalékkal emelkedett a gázerőművek termelése, a szénerőművek termelése pedig 50 százalékkal volt magasabb. A teljes francia villamosenergia termelés 17 százalékkal volt alacsonyabb.
Azokon a napokon, amikor a német szélerőművi termelés alacsony volt, a magyar és a német piac árszintje közelített egymáshoz, de a többi napon a hazai piac nem tudta követni a német árak csökkenését. Ehhez az osztrák és szlovák határkeresztező kapacitások csökkenése is hozzájárult. Az öt legnagyobb piac aggregált villamosenergia fogyasztása a rendkívül magas villamosenergiaárak ellenére is magasabb volt, mint egy éve, összesen 1,1 százalékkal emelkedett. Ezzel ellentétben a közép-európai régió fogyasztása 2,1 százalékkal alacsonyabb lett, a hazai fogyasztás pedig stagnált. Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult. A hőmérséklet már nem volt befolyásoló tényező, ugyanis már nem volt érdemi fűtés, ugyanakkor még nem volt igény a hűtésre.
A hazai átlagos órás termelés 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint áprilisban. Májusban további 6 százalékkal csökkent hazánkban a rendelkezésre álló termelőkapacitások nagysága. Meghatározó volt a Dunamenti G3 karbantartása és a Paksi Atomerőmű nem tervezett kiesése, illetve csökkentette az egyéb földgázüzemű erőművi kapacitásokat a fűtési szezon vége. A kisebb gázüzemű erőművek termelése 12 százalékkal nőtt, míg a megújulóké 3 százalékkal csökkent. A magyar importszaldó 22 százalékos szinten alakult. Továbbra is északi irányból importáltunk villamosenergiát, és a balkán felé exportáltuk.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo