Mekh cikkek

hirdetés

Dől Európába a cseppfolyósított földgáz

Dől Európába a cseppfolyósított földgáz

Tavalyhoz képest megháromszorozódott az Európába behozott amerikai LNG mennyisége.
Nem spórolunk a földgázzal

Nem spórolunk a földgázzal

A 10 százalékos földgázfogyasztás csökkenést az iparnak köszönhetjük.
Földgázból az éves fogyasztás felét sikerült betárolnunk

Földgázból az éves fogyasztás felét sikerült betárolnunk

86 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége.
A kormány szándéka ellenére csökkent a hazai energiatermelés, az import nőtt

A kormány szándéka ellenére csökkent a hazai energiatermelés, az import nőtt

Közel nyolc százalékkal csökkent hazánk energiafelhasználása augusztusban.
Szépen spórol a magyar a földgázzal

Szépen spórol a magyar a földgázzal

Szeptemberben is csökkent a hazai földgázfogyasztás.
hirdetés
Zuhantak az áramárak

Zuhantak az áramárak

Szeptemberben tovább csökkent az európai villamosenergia-fogyasztás.
Soha nem volt még annyi földgázunk, mint most

Soha nem volt még annyi földgázunk, mint most

80 százalékhoz közelít a földgáztárolók töltöttsége.
Hova tovább? Szárnyalnak az energiaárak

Hova tovább? Szárnyalnak az energiaárak

Augusztus második felében történelmi árcsúcsok dőltek meg az európai villamosenergia-piacokon.
Szépen spórol a gázzal a magyar

Szépen spórol a gázzal a magyar

Jelentősen csökkent augusztusban a hazai földgázfelhasználás.
Nagyot ugrott a magyar napenergia-termelés

Nagyot ugrott a magyar napenergia-termelés

Júliusban is nőtt a napenergiából termelt villamos energia mennyisége.
hirdetés

Hol állunk Európában az energiaárainkkal?

Európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak energiához a magyar fogyasztók.

Nagyot nőtt a magyarok földgáz fogyasztása tavaly

2021-ben 11,06 milliárd köbméter földgázt fogyasztottunk.

Így állnak most a hazai gáztárolók

A magyarországi gáztárolók töltöttsége elérte a 70 százalékot.

Húzzanak bele a vállalkozók

MEKH-felhívás a szabadpiaci földgázkereskedők és a felhasználók részére az ellátásbiztonság érdekében.

Putyinnak és így a rezsicsökkentés végének is köszönhetjük a magyar napelempiac hatalmas bővülését

Folyamatosan nő a napelemek termelte villamos energia mennyisége.

Épül az országos elektromos töltőállomás hálózat

Jelentősen nőtt a nyilvános elektromos töltőállomásokon felhasznált energiamennyiség az első negyedévben.

Fordulat a földgáz piacon, csökkenő hazai fogyasztás és világpiaci ár

Három napja esik a földgáz ára és a mai nap is tarifacsökkenéssel indult. Az uniós földgáztárolók 15 százalékkal több földgázt tároltak be, mint a megelőző 5 év átlagos július havi mennyisége volt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi földgázpiaci riportjából.

Egy évre elegendő földgáztartaléka van Magyarországnak

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírtak szerint hazánknak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia. A hazai gáztárolókban már augusztus 25-én 226,7 millió köbméterrel több földgáz volt, mint az uniós előírás.

Megint drágult a villamos energia

A villamos energia másnapi (DAM) árai júliusban is nagyságrendekkel magasabbak voltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hónapban a legmagasabb havi átlagárat Olaszországban regisztrálták – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi villamosenergia-piaci jelentéséből.

Nagyot ugrott a magyar napelemek áramtermelése

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint ötödével emelkedett a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos bruttó hazai villamosenergia-termelés pedig 11,5 százalékkal nőtt az előző év májusi adatokhoz képest.

Napenergia és bioüzemanyag húzza a magyar megújulóenergia piacot

Az összes energiaforrásból származó teljes hazai energiafogyasztáson belül 2020-ban 13,9 százalék volt a megújuló energia részaránya. Ezzel Magyarország nemcsak elérte, hanem meg is haladta az uniós irányelv alapján előírt 13 százalékos részarányt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglaló jelentéséből, amely a hazai megújulóenergia-felhasználás 2010 és 2020 közötti időszakát vizsgálja. A növekedés forrásai főleg a bioüzemanyagok és a napenergia-termelés voltak.

Több mint félig teltek a magyar gáztárolók

Augusztus 1-jén az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi földgáztárolókban.

Ennyivel dobta meg az áram árát a megvágott orosz gázszállítás

Az orosz gázszállítások csökkentésének hatására megemelkedtek a gázárak, ami a villamosenergia-árak emelkedését okozta Európában.

Csúcson a gázár

Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt jelentősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak közel 50€/MWh-val nőttek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi gázpiaci riportjából.

Az idei télen legyen egy kicsit hűvösebb a lakásunk

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakértői az Európai Unió 15 százalékos földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagja kapcsán ezúttal a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai és európai potenciált mérték fel.

Van, amit sokan elfelejtenek, ha egy ingatlan gazdát cserél

A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni a szolgáltatónál - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Áramfogyasztási csúcs Magyarországon

Magyarország villamosenergia-felhasználása 2021-ben 4,9 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, és az elmúlt öt év felhasználásnál is magasabb volt - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es évet összefoglaló villamosenergia-piaci jelentésében.

Rém izgalmasan alakult a villamosenergia termelése és fogyasztása Európában

Magyarországon az év ötödik hónapjában a bruttó villamosenergia-fogyasztás és maximális rendszerterhelés a tavaly májusi szinten alakult, a termelés viszont áprilishoz képest csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamosenergia-piaci májusi riportjából.

Szenzáció, Európában élre tört a magyar napenergia-termelés

2021-ben az előző évhez képest 4,3 százalékkal emelkedett az Európai Unió 27 tagállamának (EU-27) aggregált villamosenergia-fogyasztása, ami csaknem megegyezett a 2019-es volumennel. Az EU-27 villamosenergia-termelése is hasonló ütemben nőtt, de nem haladta meg a 2017–2019-es évekre jellemző termelési szintet.

12 olyan naperőművet kezdenek építeni Magyarországon, amelynek már akkumulátoros villamosenergia-tárolója is lesz

Kihirdette a hatodik METÁR-tender eredményét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A felhívásra 24 ajánlat érkezett, melyek közül 12 pályázat nyert támogatást. Horváth Péter János, a MEKH elnöke a pályázat eredményeit ismertetve elmondta: a nyertesek vállalásuk szerint összesen 271 MW naperőművet és legalább 27 MW akkumulátoros villamosenergia-tárolót építenek. Ez az eddigi legnagyobb összteljesítmény a METÁR-tenderek történetében, mely egy újabb lépés a hazai dekarbonizációs és klímavédelmi célkitűzésekhez – tette hozzá az elnök.

Megtorpant a napelem telepítési kedv Magyarországon

2022 első negyedévében tovább növekedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített kapacitása és darabszáma, de a növekedés mértéke némileg megtorpant az előző negyedévekhez képest. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) negyedéves adatai szerint 2022 márciusának végén összesen 141 135 napelemes háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1 195 MW beépített kapacitással.

Csökkent Magyarország energiafüggősége a megújulóknak köszönhetően

A tavalyi évben mérséklődött hazánk energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése. A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége több mint negyedével nőtt, az így előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 14,3 százalékra emelkedett - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. évi előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportjából.

Megállt a földgázárak emelkedése

Az orosz–ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett 100 €/MWh közelében stabilizálódtak az árak a másnapi földgáz piacokon. Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban, nőtt a norvég és az LNG import – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi földgázpiaci elemzésében.

Egyre több magyar háztartás szakad le az orosz gázról

A márciusi extrém értékek után áprilisban 80–100 €/MWh-val alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 € között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az ármérséklődés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.

Nőtt Magyarország földgázkészlete

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint folyamatosan zajlik a hazai gáztorolók feltöltése.

Hol szálltak el igazán az energiaárak?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az év negyedik hónapjában is Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban. A földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb, a villamosenergia átlagára pedig a második legkedvezőbb Európában.

Megjött az oroszok gázszállítási kedve

Márciusban az orosz–ukrán háború miatti EU-s szankciókkal kapcsolatos várakozások mozgatták az európai gázpiacokat. A megelőző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgázforrások mennyisége, bár az továbbra is elmaradt a tavaly márciusban szállított mennyiségtől – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi földgázpiaci elemzésében.

Az energiatakarékosság nem a magyarok műfaja

A bruttó villamosenergia-fogyasztás 2 százalékkal volt magasabb az előző év márciusához képest, a hazai termelés pedig 3,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Továbbra is dinamikusan nőtt a gáztüzelésű erőművek termelése. Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi villamosenergia-piaci jelentéséből.

Mire jók az energiacímkék?

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök mindennapjaink részét képezik. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk.

Meglepően drasztikusan csökkent a közműtartozók száma

Az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent a közműszektorban nyilvántartott hátralékosok száma és tartozásuk összege.

Hogyan állnak a magyar gáztározók? Itt lehet nyomon követni

Áprilisban elkezdődik a hazai földgáztárolók feltöltése.

Két állami támogatás is segíti a napelem építést

2021-ben gyorsuló ütemben növekedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített kapacitása és darabszáma. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 2021 végén összesen 134.625 háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1127 MW beépített kapacitással.

Dübörög a magyar e-mobilitás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves statisztikai jelentése szerint 33,6 százalékkal nőtt a nyilvánosan elérhető elektromos töltőberendezések száma 2021 végére az előző évhez képest. Ezeken 2021-ben 10 907 MWh áramot, töltöttünk autóinkba, 3 942 MWh-val többet, mint 2020-ban.

Mikor kell átíratni a közműveket? Rengteg vitás ügyet előzhetünk meg

Számos vitás ügy adódhat abból, ha a fogyasztók megfeledkeznek a felhasználói változások bejelentéséről a szolgáltató felé. A bejelentés elmaradása akár súlyos következményekkel is járhat, és az elszámolási problémákat utólag már nehéz megoldani. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezért azt javasolja, hogy az átadás-átvételt ne csupán egymás között dokumentáljuk, hanem a változást a szolgáltató felé is jelentsük be.

Mit lehet tenni, ha nem tudjuk befizetni a közüzemi számlát?

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor problémát jelent a rezsiszámlák kifizetése, esetleg olyan szociális helyzetbe kerülünk, amikor szükségünk lehet a védendő fogyasztókat megillető kedvezményekre. 

Mi a helyzet Magyarország gázellátásával?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket, és a hazai gázforgalom adatairól naprakész információkkal rendelkezik.

Ezekre figyeljünk a közüzemi számlánál

A számlázással és a reklamációval kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet az energiahivatal.

Évek óta nem volt ilyen: nagyon megugrott a hazai gázfogyasztás

2021 decemberében a hazai földgázfelhasználás megközelítette a 16,5 TWh-t, ami 2016 óta a legmagasabb decemberi fogyasztás.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo