hirdetés

Nagyot ugrott a magyar napelemek áramtermelése

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint ötödével emelkedett a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos bruttó hazai villamosenergia-termelés pedig 11,5 százalékkal nőtt az előző év májusi adatokhoz képest.
hirdetés

Az országos primerenergia-termelés 2022 májusában 33,35 PJ volt, amely 2,47 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,11 PJ-lal, az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,21 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,13 PJ-lal csökkent, míg a nukleáris forrásból származó 2,94 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. május hónapban 74,23 PJ volt, amely 3,14 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,52 PJ-lal, a fosszilis energiahordozóké 4,54 PJ-lal és az egyéb nem megújuló energiahordozóké 0,21 PJ-lal mérséklődött. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz felhasználása csökkent, míg a szén és széntermékek, valamint a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 15,295 PJ volt, amely 30,1 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 májusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 879 GWh volt, amely 2,6 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 052 GWh volt, amely 11,5 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos hónapjában és amely a legmagasabb május havi termelt mennyiséget jelentette 2008 óta.  A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 23,1 százalékkal emelkedett, míg a fosszilis alapú 10,2 százalékkal, az egyéb forrásból termelt villamos energia 22,3 százalékkal csökkent az előző év májusához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 20,7 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 73,3 százalékát a napenergia, 17,6 százalékát a biomassza forrás, 4 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo