Biomassza cikkek


400 közintézmény gáz helyett pellettel vagy biomasszával fűthet

400 közintézmény gáz helyett pellettel vagy biomasszával fűthet 

Első körben négyszáz közintézményt fűthet korszerű konténerkazán.
Újraindul az oroszlányi erőmű

Újraindul az oroszlányi erőmű 

A Veolia indítja újra az oroszlányi erőművet.
Nagyot ugrott a magyar napelemek áramtermelése

Nagyot ugrott a magyar napelemek áramtermelése 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. májusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából kiderül, hogy több mint ötödével emelkedett a megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos bruttó hazai villamosenergia-termelés pedig 11,5 százalékkal nőtt az előző év májusi adatokhoz képest.
Dinya László: "Nem minden zöld, ami megújuló"

Dinya László: "Nem minden zöld, ami megújuló" 

Terjed a nap- és szélenergia, de az állam pénzt osztogatott olyan erőművekre, melyeknek működése nem gazdaságos. Dinya László szerint csak olyan beruházásokra kellene támogatást adni, ami önmagában is piacképes.
Versenyképes termék lehet a biomassza

Versenyképes termék lehet a biomassza 

A biomassza-alapú gazdaság irányába történő tudatos elmozdulás elősegítése, illetve az alapanyag-feldolgozó szektorok fokozatos áttérése a fosszilis erőforrásokról a biomassza használatára lehetővé teheti az erőforrás-hatékony, hulladékmentes és fenntartható gazdálkodás kialakítását – foglalható össze az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közös konferenciájának üzenete.
3,5 milliárdos lehetőség Pécs közeli gazdáknak

3,5 milliárdos lehetőség Pécs közeli gazdáknak 

Elindította idei szalmabeszerzési kampányát a Magyarország legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét üzemeltető pécsi Pannonpower. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó társaság mintegy 200 ezer tonna lágyszárú tüzelőanyagot vásárol fel a környékbéli gazdáktól.
Óratorony lett a szemétégető kéményéből

Óratorony lett a szemétégető kéményéből 

Peking kiadta a parancsot: tessék erőművekben elégetni a hulladékot, és energiát termelni belőle, nem pedig a szeméttelepekre szórni.
Még jobban megéri majd a megújuló

Még jobban megéri majd a megújuló 

Forradalmi változásokat hozhat a hazai megújuló energiaiparban a körvonalazódó új támogatási rendszer, amelynek tervezetét a napokban tette közzé a magyar kormányzat. A zöld és barna prémiumok rendszerében több pénzt kereshet a megújuló forrással áramot termelő.
Négymilliárd mezőgazdasági hulladékért

Négymilliárd mezőgazdasági hulladékért 

Elindította idei lágyszárú tüzelőanyag-beszerző kampányát a Magyarország legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét működtető pécsi Pannonpower. Idén mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezik.
Két legyet ütnek egy csapásra a finnek

Két legyet ütnek egy csapásra a finnek 

Kettős csapdában vergődik Finnország: egyrészt nemigen tudnak mit kezdeni az országban termelődő lótrágyával, másrészt szeretnének leállni a fosszilis energiahordozók használatával. Zseniális megoldás született a problémára.

Jönnek az organikus napkollektorok 

A szolár-eszközök gyártásában eddig két technológia terjedt el, a "fotovoltaikus" eszközök, vagyis napelemek, melyek a nap sugarainak energiáját elektromos energiává alakítják, és a hőenergiás eszközök, vagyis napkollektorok, melyek hőenergiává alakítják a napsugárzás energiáját. Mindkettőben nem kevés veszélyes anyag kerül felhasználásra, mint a kadmium, a szelén vagy a kén-hexafluorid, ami erős üvegházgáz-hatású elem. Egy angol projekt azonban organikus anyagokból oldaná meg a szolárcellák gyártását.

Gazdáktól is vásárol biomasszát a pélcsi erőmű 

Ősszel kezdi működését a pécsi Pannonpower biomassza tüzelésű erőműve, ami a térség gazdáinak is kedvezhet, hiszen a kazánok az energianövények mellett búza- és kukoricaszárral, és lekaszált növényekkel is fűthetők - írja a Zöld8.

Bombaérzékelő virágok védhetnek 

Egész irodalma van a virágok érzékeny érezelmi életének. Tudjuk, hogy gyorsabban nőnek Mozart-zenére, mint heavy metallra, és hogy ellenérzéssel vagy tetszéssel viseltetnek egyes emberek iránt. Hamarosan a reptérek is hasznosítják a növényekből kibocsátott élettani jeleket.

Károly herceg is bioenergiába fekteti pénzét 

Többek között a Károly walesi herceg magánvagyonát kezelő alap és Lord Jacob Rothschild mágnás alapja vesznek részt befektetőként abban a 103 millió dolláros konzorciumban, melynek célja, hogy energiát állítsanak elő természetes hulladékokból.

Drága lesz a teljesítés 

Forráshiány miatt tolódik folyamatosan a megújuló energiák új kötelező átvételi rendszerének (METÁR) bevezetése. A késedelem azonban megkérdőjelezi a célok elérhetőségét a GKI Energiakutató szerint. 

Szépen alakul Pécs új erőműve 

Jó ütemben halad a pécsi erőmű új biomassza blokkjának építése: a legkésőbb 2012 decemberére befejeződő 24 milliárd forintos beruházás készültségi szintje már meghaladja a 60 százalékot - közölte a Pannonpower Holding Zrt.

Változó támogatás 

Nagy hangsúlyt kíván fektetni a kormány a megújuló energiák hasznosítására. Átalakul a támogatási rendszer, a középpontba a decentralizáció, a hatékonyság és a fenntarthatóság kerül. Befektetők állítólag lennének, a szabályozási környezet még alakul.

Örülhet Pécs, van elég szalma 

Nagyságrenddel több a szalma a régióban annál, mint amire a Pannonpower  Holding Zrt. új, szalmatüzelésű erőművének tüzelőanyaggal történő ellátásához szükség van - ez derült ki egy nemrég végzett reprezentatív felmérésből. Így a pécsi erőmű új, biomassza-tüzelésű kazánja garantáltan úgy tudja függetleníteni Pécs város energiaellátását az import földgáztól, hogy közben a fogyasztók ellátásbiztonsága nem kerül veszélybe. Sőt, a gazdák háromnegyede szerint a szalma mennyisége legalább stagnálni, vagy inkább növekedni fog az elkövetkező öt évben.

Nemsokára szalmával fűthetünk 

Tíz éven belül immár a második jelentősebb biomassza-alapú fejlesztését hajtja végre pécsi telephelyén a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower Holding Zrt. A tervek szerint jövőre kezdi meg működését az a 24 milliárd forintos beruházásból megvalósuló 35 MW-os szalmatüzelésű erőműi blokk, amelynek köszönhetően Pécs lesz az ország első, csaknem teljesen zöld eredetű távhővel fűtött városa.

Túltámogatott a magyar megújuló energia? 

A villamos energia bázisárával és különböző bónuszárakkal támogatnák a megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-termelést - derül ki a kormány számára készült előterjesztés tervezetéből. Az IPENERG szakmai egyeztetést kér. 

407 millió éves fát találtak 

A legidősebb famintákat azonosították amerikai és belga tudósok, akik szerint a fák a feltételezettnél tízmillió évvel korábban fejlődtek ki. A "fás" szerkezet nem arra szolgált, hogy a növények magasabbra nőjenek, hanem hogy hatékonyabban nyerjék ki a vizet, tápanyagokat a talajból.

Energiaültetvények: újabb bevételi lehetőség 

A magyar gazdálkodóknak is újabb fontos, kiszámítható bevételi forrást jelenthet az energiaültetvények telepítése és az energetikailag hasznosítható mezőgazdasági melléktermékek értékesítése, miután az Európai Bizottság jelezte, a mezőgazdasági kiadások szintje - és így a nyújtható támogatások mértéke - nem emelkedik a következő uniós költségvetési időszakban. A szalma, venyige, kukorica- és napraforgószár biomassza alapú erőművekben történő hasznosítása azon túl, hogy extra bevételt jelent a termelőknek, hozzájárul az ország klímaváltozáshoz és megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó vállalásainak teljesítéséhez. - véli a Biomassza Erőművek Egyesülése elemézésben.

Lengyelországban épül a világ legnagyobb biomassza-erőműve 

A francia energiaipari óriás, a GdF a világ legnagyobb biomassza erőművének megépítését tervezi a Lengyelországi Polaniecben. Az erőművet 2012 végén adhatják át - közölte a GdF lengyelországi vezérigazgató-helyettese, Robert Zadora.

Vége a földgáz-ártámogatásnak: bedőlnek az új beruházások? 

Komoly hőellátási problémákat és a megújuló energiákat alkalmazó projektek visszaesésétől tart a szakma a KÁT -kötelező áramátvételi törvény- megváltoztatása miatt. A KÁT körüli bizonytalanságokra hivatkozva már induló biogáz projektek finanszírozását vonta vissza nemrég egy bank. Az OGH Hírügynökség kérdésére válaszolva a piacon levő több beruházó is megerősítette, a politikai döntéshozók részéről mielőbbi konkrét törvényrendezést várnak, ellenkező esetben megfontolják kivonulásukat Magyarországról.

Folytatódó vita: mennyire káros a vértesi erőmű? 

"A Vértesi Erőmű az elmúlt években számos, környezetvédelmi célokat is szolgáló fejlesztést hajtott végre, miközben jelentősen csökkent az üzem szén-dioxid kibocsátása is", reagált a társaság hétfőn a WWF és a Greenpeace néhány nappal korábbi kritikájára, amely az erőmű állami támogatását nehezményezte.

Megépülhet a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű 

A bíróság úgy ítélte, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jogszerűen adta ki a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt. Dacára annak, hogy a világörökségnek nyilvánított borvidék tőszomszédságában fog felépülni a bioerőmű, a projekt zöld utat kapott. A lakosság és a természetvédők tiltakozásaira tesz pontot a döntés.

Itt a világ első biomassza-alapú festéktonere 

A Ricoh kifejlesztette az első biomassza-alapú festéktonerét. Az innováció lényege, hogy a festék elsődleges alkotóelemét biomasszából készítik. Az új fejlesztésnek köszönhetően csökken a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatása - valammint a kőolaj-felhasználás és a széndioxid-kibocsátás.

2010: a zölderőművek éve! 

Az idén a gazdasági válság ellenére jelentősen nőtt a zölderőmű-projektek száma Magyarországon, 2010 így áttörést hozhat a megújulóenergia-termelésben.  Az ELMIB csoport várakozása szerint a zöldenergia-termelésen belül a hangsúly egyre inkább a biogáz és biomassza erőművek létesítése felé tolódik, ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2009 végéig csaknem húsz erőmű építésére adtak engedélyt Magyarországon.

Nekimennek a napelemesek a biomasszának 

Miközben a koppenhágai klímacsúcson a világ vezetői a klímaváltozásért is felelős károsanyag-kibocsátás csökkentéséről tanácskoznak, addig hazánk elégtelen megújuló energiapolitikája az üvegházhatást elősegítő biomasszára helyezi a hangsúlyt. Pedig egy megfelelően kialakított napenergia-stratégiával nemcsak az EU kritériumoknak tehetnénk eleget, de hosszú távon a felsőoktatás, a kutatás, a termék-fejlesztés és a hazai napelemgyártás is fellendülhetne, mely új munkahelyeket eredményezhet - állítják a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MTA MFA) által vezetett Integrált Mikro/nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP) képviselői.

Baja ráfordult az európai útra 

Új korszak vette kezdetét Baja városában. Dr. Révfy Zoltán polgármester és Spilkó József, a beruházó Greenergy cégcsoport vezérigazgatója 2009. december 9-én átadta a város új biomassza fűtőművét.

Nehéz helyzetben a magyar megújuló energia 

A kormánynak el kell hárítania mindazokat a jogszabályi gátakat, amelyek jelenleg a megújuló energiák elterjedését gátolják, ezért meg kell küzdeni a fosszilis energiahordozókat támogató lobbikkal - hangzott el a Biomassza Termékpálya Szövetség által szakértők és újságírók részére szervezett tanácskozáson.

2020-ra megszűnhet az energiafüggőségünk? 

Egy szocialista politikus szerint Magyarország természeti adottságai alapján 2020-ig teljesen függetlenné válhat az energiaellátás területén. Ehhez azonban szükség van egy hatékonyabb támogatási rendszerre és az állam komoly elkötelezettségére is. Az MSZP szerint mindkettő meglesz.

Biomassza-erőművet, százszámra! 

Ez a reklám helye: a rektor és kutatótársai biomassza-erőművet készítő vállalkozásokat keresnek, hogy 1-20 megawattos, itthon gyártott berendezésekkel lehessen ellátni a sarjadzó piacot. Miért is? Azért, mert talán százszámra is kellhet az ilyen kisközösségeket kiszolgáló, olcsón üzembe helyezhető szerkezet, melynek az energiaellátásához a technológiát - a fás szárú növények termesztését - is szinte tálcán kínálja a Károly Róbert Főiskola alkotóközössége.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.

Adózás

Itt vannak a nyári adóváltozások

Itt vannak a nyári adóváltozások 

Múlt héten megjelentek a Magyar Közlönyben az adótörvényeket érintő évközi változások, ennek apropóján a PwC összefoglalta a legfőbb pontokat. 

Jogi kisokos

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.

Gazdaság

Itt vannak a nyári adóváltozások

Itt vannak a nyári adóváltozások 

Múlt héten megjelentek a Magyar Közlönyben az adótörvényeket érintő évközi változások, ennek apropóján a PwC összefoglalta a legfőbb pontokat. 

Társadalom

Merénylet Trump ellen: megszólaltak az oroszok

Merénylet Trump ellen: megszólaltak az oroszok  

Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo