hirdetés

Megint drágult a villamos energia

A villamos energia másnapi (DAM) árai júliusban is nagyságrendekkel magasabbak voltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hónapban a legmagasabb havi átlagárat Olaszországban regisztrálták – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi villamosenergia-piaci jelentéséből.
hirdetés

A hazai másnapi (DAM) árakat alapvetően a gázárak mozgása és a hónap során fellépő hőhullámok határozták meg. Az árak ebben a hónapban is tovább nőttek: a maximális órás ár július 25-én elérte a 735 €/MWh-t.

A hazai júliusi bruttó fogyasztás 5,5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, és a maximális rendszerterhelés is 2 százalékkal alacsonyabb volt, mint a múlt évi. Az éves visszaesésben az is szerepet játszik, hogy a tavalyi július még az ideinél is melegebb volt.

(Fotó: Depositphotos)

A hazai átlagos órás termelés mintegy 4 százalékkal volt magasabb, mint júniusban. Befejeződött a Dunamenti Erőmű karbantartása, így az új kombinált ciklusú erőművek termelése 64 százalékkal nőtt és az órás átlagos termelés elérte az 547 MW-t. A megújulók átlagos órás termelése az előző hónap szintjén maradt. A naperőművi termelés maximuma ebben a hónapban 3 napon keresztül is (július 13-án, 18-án és 20-án) 1810 MW körül alakult.

2022 júliusában az öt (német, francia, olasz, spanyol, angol) legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. A legnagyobb növekedés (2,9 százalék) Olaszországban volt tapasztalható. A közép-európai régió fogyasztása ugyanakkor ebben a hónapban is csökkent, a tavaly júliusi adatokhoz képest 4,9 százalékkal.

Júliusban az öt legnagyobb piac össztermelése 0,7 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen hónapjához képest. A termelési mixen belül az öt nagy piacon együttesen a nukleáris termelés 28 százalékkal csökkent. A kieső nukleáris termelést a fosszilis termelés helyettesítette, ezen belül is a szén alapú termelés 27 százalékkal, a földgáz alapú pedig 25,6 százalékkal nőtt. A fosszilis termelés súlya összességében 37,6 százalékos volt, míg a megújulóké 34,1 százalékos. A megújulók közül a vízierőművi termelés csökkent kiugróan, az előző év hasonló hónapjához képest 29,4 százalékkal.

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo