hirdetés

Szépen spórol a magyar a földgázzal

Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, azaz felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.

hirdetés

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás (4,4 TWh) az előző évihez képest 9 százalékkal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 197 GWh-t tett ki, amely 2016 óta a legkisebb érték.

Mondják, az infláció legjobb ellenszere a magas ár. Ez megint igaznak látszik (Fotó: Depositphots)Mondják, az infláció legjobb ellenszere a magas ár. Ez megint igaznak látszik (Fotó: Depositphots)

A fogyasztás szerkezetének változásáról a hivatal augusztusi adatokkal rendelkezik. Ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon 18 százalékkal, a marginális nem lakossági rész 25 százalékkal, az erőművi felhasználás 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37 százalékkal csökkent, amely a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető.

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalék. Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, a megelőző hónaphoz képest 31 százalékkal. A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás (-9 százalék), havi alapon valamennyi további forrás nőtt. Az LNG és afrikai forrás 7 százalékkal, a TAP 18 százalékkal bővült augusztushoz képest.

Szeptemberben a 2022. november havi termékárak az európai és ázsiai piacokon 50 €/MWh körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődése irányába hatott a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése, és a tárolói töltöttség magas szintje.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo