hirdetés

Putyinnak és így a rezsicsökkentés végének is köszönhetjük a magyar napelempiac hatalmas bővülését

A napelemek által termelt villamos energia mennyisége több mint negyedével, összesen 25,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a napenergia biztosította – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, 2022. júniusi adatokat közlő energiastatisztikai riportjából.

hirdetés

Az országos primerenergia-termelés 2022 júniusában 32,14 PJ volt, amely 1,39 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,37 PJ-lal emelkedett, míg a nukleáris forrásból származó energiatermelés 1,15 PJ-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,44 PJ-lal, valamint az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,18 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Végre elindult Magyarország fejlődése a napenergia hasznosításban (Fotó: Pixabay)
Végre elindult Magyarország fejlődése a napenergia hasznosításban (Fotó: Pixabay)

Az országos primerenergia-felhasználás 2022. június hónapban 71,22 PJ volt, amely 3,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,25 PJ-lal, a villamos energia nettó import 0,09 PJ-lal emelkedett. Mindegyik fosszilis energiahordozó felhasználása csökkent az előző évihez képest, együttesen 2,42 PJ-lal volt kevesebb a felhasznált mennyiség az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 13,30 PJ volt, amely 10,0 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 júniusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 905 GWh volt, amely 2,1 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés 3 025 GWh volt, amely 3,5 százalékkal alacsonyabb, mint 2021 azonos hónapjában.  A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 7,4 százalékkal, a fosszilis alapú 11,3 százalékkal és az egyéb forrásból termelt mennyiség 20,5 százalékkal csökkent az előző év júniusához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 13,1 százalékkal emelkedett. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét a napenergia, 15,5 százalékát a biomassza forrás, 4,4 százalékát pedig a szélenergia biztosította.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo