Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia

Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

2025-re a szélenergia előállítási költségben versenyképes lesz a földgázzal, jelentette ki a német REW, az E.On, a Siemens, a norvég Statoil, a svéd Vattenfall és az amerikai General Electric (GE) közös nyilatkozatában. A vállalatok nem kevesebbet állítanak, minthogy képesek lennének 90,8 dolláros (azaz 80 eurós) megawattonkénti áron előállítani szélenergiát 2025-re, jelentette a Reuters hírügynökség.

Még jobban megéri majd a megújuló
Forradalmi változásokat hozhat a hazai megújuló energiaiparban a körvonalazódó új támogatási rendszer, amelynek tervezetét a napokban tette közzé a magyar kormányzat. A zöld és barna prémiumok rendszerében több pénzt kereshet a megújuló forrással áramot termelő.
A vállalatok arra szólították fel az Európai Unió tagállamainak energiaügyi minisztereit, akik Luxemburgban ültek össze tanácskozásra, hogy hozzák létre azt a jogszabályi környezetet, mely "teljes mértékben versenyképessé" teszi a szélenergiát a hagyományos erőművekkel szemben.

Ugyan 2015-ben rekordmennyiségben építettek új szélenergiás kapacitásokat az EU-ban, a vállalatok szerint kérdéses, hogy a kormányok hosszú távon is támogatni kívánják-e a szélenergia-szektort. Kilenc uniós tagország -köztük Németország, Franciaország és Svédország- együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy közösen építenek tengeri szélkerékfarmokat és harmonizálják nemcsak ezek tendereit, de a szélenergiára vonatkozó állami támogatási rendszert is. (A Roland Berger néhány hónappal ezelőtti tanulmánya szerint viszont épp ellenkezőleg, a szélenergia iparnak komoly kihívásokkal és a támogatások csökkenésével kell szembenéznie a következő években.)

Kép: freeimages.com

Még nem elég drága a légszennyezés

Ha az európai kvótakereskedelmi rendszer nem pörög fel és nem terheli meg a szénbányaipart és széntüzeléses erőműveket fizetési kötelezettséggel, a szén továbbra is a legolcsóbb energiaforrás marad jó pár évig. A karbonkvóták ára 6 euró körül mozog kibocsátási tonnánként, ami azt jelenti, hogy még mindig nem elég drága a légszennyezés ára ahhoz, hogy a földgázüzemű erőművek is költségesebbek legyenek, mint a megújulók. Magasabb kvótaárfolyam nélkül egyelőre a földgáz -a szénnel együtt- olcsóbb, tehát versenyképesebb, mint a megújuló energia. A földgáz elégetése fele annyi ÜHG-emisszióval jár, mint a széné.

Ha elérik a szélenergiás cégek a kitűzött célt, akkor ez a megújuló energiaforrás az atomenergiánál is olcsóbb lesz. Összehasonlításként: Anglia új atomerőműve, a 2025-re elkészülő Hinkley C a tervek szerint 133,51 dolláros költségen lesz képes előállítani 1 megawatt áramot. A megújuló energiák olcsóbb alternatívának látszanak, különösen azért, mert az atomerőmű-építkezéseket Európa-szerte késedelmes átadások és magas költségtúllépések jellemzik.

Szeles távlatok
  • A szélenergia jelenleg az uniós áramtermelés 10%-át teszi ki.
  • A 28 uniós tagállam 2014 októberében tűzte ki a 2030-as energiacélokat, ennek értelmében az 1990-es bázisévhez képest legalább 40%-kal csökkentik az ÜHG-emissziót.
  • A megújuló energiák arányát az energiamixben a 2020-os 20%-os célról 2030-ra 27%-ra emelik.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo