Szélenergia cikkek

hirdetés

Ausztriában a szél is jobban fúj, mint nálunk

Ausztriában a szél is jobban fúj, mint nálunk

A 12 éves Orbán-rendszer egyik legnagyobb rejtélye, a szélenergia-termelés betiltása. Senki nem érti, miért történt.
Nem szórakoznak a németek, duplázzák a szélenergiájukat

Nem szórakoznak a németek, duplázzák a szélenergiájukat

Dánia a jelenlegi duplájára, 3 gigawattra növeli balti-tengeri szélerőmű kapacitását 2030-ra a Bornholm szigetén működő energiaközpont további fejlesztésével.
Energiaklub: "A szélenergiával nem számolni nemzetellenes és emberiségellenes döntés"

Energiaklub: "A szélenergiával nem számolni nemzetellenes és emberiségellenes döntés"

A kormány az uniós helyreállítási alap pénzeivel kizöldíti a hazai energiatermelést, de csak a napenergiára koncentrálnak, egyáltalán nem számolnak a szélenergiával. Az Energiaklub szerint az indok, amivel a stratégia a szélenergia mellőzését magyarázza, hamis.
Repülőgépszárnyakat kapnak a turbinák

Repülőgépszárnyakat kapnak a turbinák

Kevesebb, mint 10 év alatt a szélenergia lehet Európa legnagyobb áramforrása, jelentette ki a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője. Jelenleg az európai energiatermelésben 11.6 százalék a szélenergia aránya.
Megabeszerzés: az Apple és három másik cég együtt veszi a zöldáramot

Megabeszerzés: az Apple és három másik cég együtt veszi a zöldáramot

A világvállalatok zömében 20 megawattnál nagyobb kapacitású árambeszerzési ügyleteket kötnek a megújuló energiás szolgáltatókkal. De mi van a többiekkel? Öt megawatt alatt nem nagyon mozdulnak meg a nemzetközi cégek. A kisebb léptékű áramigények zöld módon történő fedezésére több piaci szereplő fogott össze egy új szerződésben, ami modellértékű lehet a kisebb cégek számára.
hirdetés
Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából

Lassan kiszorul a szén Nyugat-Európából

Sorra dőlnek a zöldenergia-rekordok Nyugat-Európában. Németországban idén először termeltek több áramot megújuló forrásból, mint szénből.
Fenntarthatóságba fektet a Mars csoki gyártója

Fenntarthatóságba fektet a Mars csoki gyártója

Egymilliárd dollárt különít el fenntarthatósági célokra a világ egyik legnagyobb édességgyártója, a Mars. 2050-ig 67 százalékkal csökkentenék az üvegházgáz-kibocsátásukat.
Trumpék megújulók energiákat pénzelnek külfüldön

Trumpék megújulók energiákat pénzelnek külfüldön

Trump igyekszik csökkenteni a klímaváltozásról szóló kutatások állami költségvetését, ám eközben a kormány illetékes befektetési intézménye megduplázta befektetéseit a külföldi szolárkapacitásokban. Csakhogy ez Obama egyik jogszabályának köszönhető.
Dupla annyi megújulót is termelhet az EU, mint most

Dupla annyi megújulót is termelhet az EU, mint most

2030-ra 34 százalékra is növelheti a megújulók arányát az energiamixben az Európai Unió, szögezte le új jelentésében a brüsszeli Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség. Az EU energiaügyi biztosa, Migue Arias Canete örömmel fogadta a hírt.
Már nem az olajmezőkről lesz híres Texas

Már nem az olajmezőkről lesz híres Texas

Nagyobb, mint Franciaország, és csak a megújulók piacképesek náluk. Az áramfogyasztás 20 százalékát fedezik szélenergiából. Hol is? És melyik napszakban fúj a szél a világ legnagyobb GDP-jét produkáló országában?
hirdetés

Musk megépítette a világ legnagyobb akkumulátorát

A villanyautóiról híres amerikai Tesla most újabb sikert könyvelhet el: felépítette Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát, amely több mint 100 MW áramot tud tárolni, így nem kell már hosszú áramkihagyásoktól tartani.

Itt a 37 éves új-zélandi miniszterelnök zöld programja

Jacinda Ardern a világ egyik legfiatalabb kormányfője. Pártja elkötelezett a klímapolitika céljainak érvényesítése iránt. Ambíciózus zöld tervekkel vág neki a kormányzásnak.

Imádják a cégek az olcsó megújuló energiát

Éveken át a technológiai óriáscégek voltak a legfőbb felhasználók, de újabban az ipari vállalatok is beléptek a sorba, mert a szél- és napenergiás áramtermelés ennyire olcsó lett. Árambeszerzési szerződéseikben akár 10-20 évre is lekötik az energiatermelő kapacitásokat.

3 éven belül a megújuló energiák lesznek a legolcsóbbak

Már most számos kulcsfontosságú piacon a megújuló energiákból a leggazdaságosabb új erőművet építeni. A trend folytatódik, egyre több országban ez lesz a legolcsóbb módja az áramtermelésnek. A bank kalkulációja szerint az USA emiatt képes lesz teljesíteni emissziócsökkentését annak dacára, hogy Trump kilépteti az országot a párizsi klímaegyezményből.

Kevesebb atomerőmű = több emisszió?

2020 után hirtelen sok atomerőműnek fog lejárni a "szavatossága", ezért sorozatos bezárásukra kell számítani. Ráadásul új atomreaktorok építése már nem kifizetődő, mert a földgázüzemű erőművek létesítése kevesebb pénzbe kerül.

Önmaguktól nem múlnak ki a fosszilis üzemanyagok

Az olajvállalatok körüli érdekkörök továbbra is keményen őrzik a fosszilis energiák pozícióit és a kormányoknál az ártámogatásokat. A valódi változáshoz nem elég behozni a megújulókat, tudatosan ki kell vonni a piacról a nem megújulókat.

A megújulók is a gazdagokéi, pedig a szegényeknek is kellene

A klímaváltozás elleni védelmet finanszírozó befektetések nagy hibája, hogy nagy erőműveket támogatnak, s csak elenyésző részük folyik kis volumenű megújuló energiás projektekbe a szegény országokban. Holott éppen a szegényeknek lenne rá a legnagyobb szükségük, mert náluk nincsenek kiépített elektromos hálózatok.

Magyarország az egyik legsérülékenyebb

Elkészült a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra is kitekintést nyújtó második nemzeti éghajlatváltozási stratégia tervezete. Az összefoglaló szerint Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa, a zöld gazdaságra való áttérés viszont megérné. A fosszilis energiahordozók kiváltásáról és faültetésről is esik szó. A tervezet március 16-ig véleményezhető.

Hamarosan csak vészhelyzetben kellenek majd erőművek

Alapvető átalakulások mennek végbe a világban: a megújuló energiaforrások terjedése és az intelligens M2M megoldások kombinációja teljesen új energiarendszer létrejöttét segíti elő. A helyi termelés és az okos háztartások kerülnek a középpontba, míg a nagy energiaszolgáltatók a gigantikus erőművek és a hatalmas távvezetékek hamarosan a múlté lesznek.

A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek

Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében. Pont ezt a jól teljesítő szektort ignorálja Donald Trump fosszilis-párti energiapolitikája - és a magyar törvényhozás.

Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia

Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.

Szél viszi a holland vonatokat

2017. január elsejétől teljes egészében megújuló - egészen pontosan szél- energiával mennek a Holland állami tömegközlekedés vasútjai. A vállalat vezetője mindezt egy szélmalmon forogva jelentette be. Hát, így is lehet...

Hiába volt Áder figyelmeztetése: ellehetetlenítik a szélerőműveket

Lényegében változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Másnak bejön, nekünk nem kell

Gyors ütemben bővülnek a szélerőművi kapacitások, 2030-ra a világ villamosenergia-igényének egyötödét, 2050-ig pedig egyharmadát már szélerőművek biztosíthatják. Nálunk éppen ellehetetleníti ezt az energiafajtát a kormányzat.

Áder a kormánynak: ezt gondoljátok át még egyszer

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek pénteken a köztársasági elnök a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely szigorított a szélerőművek létesítésének szabályain. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését.

Nem tudunk mit kezdeni a megújulókkal

Az EU-tagországok olyan rohamos mértékben emelték a megújulók arányát az energiamixben, hogy számos helyen nem tudják kezelni a hálózatok a bejövő energiát a csúcsidőben. Időszerűvé vált az elavult hálózatok korszerűsítése.

Miért csípik a kormány szemét a szélerőművek?

A kormányzat nem támogatja új szélerőművek megépítését Magyarországon – ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Narancsnak adott válaszából. Utánajártunk, miért csípik a kormány szemét a szélerőművek, miközben más országokban a napenergiával egyetemben óriási összegeket fordítanak a megújuló energiaforrások kiépítésére.

Egy évtizeden belül anyagilag is megéri majd a szélenergia

Tizenegy energiaipari óriáscég közösen kiadott nyílt levélben deklarálta, hogy a megújulók 2025-re versenyképesek lesznek a földgázzal, ha az EU mindent megtesz az energiaszektor segítése érdekében. Jelenleg a szén a legolcsóbb energiaforrás.

Pénzt kaptak a fogyasztók, ha áramot használtak

Portugália négy és fél napig napig csak nap-, szél- és vízenergiát használt, Németországban pedig néhány órára negatívba fordultak az energiaárak, vagyis a fogyasztók kaptak pénzt a fogyasztásért.

Már most készülni kell a zöld forradalomra

Évek óta várják a hazai megújuló energiatermelésben érdekelt vállalkozások az új támogatási rendszer, a METÁR bevezetését. A jó hír, hogy ez hamarosan megtörténik, a rossz, hogy még sok nyitott kérdés van ezzel kapcsolatban – hívták fel a figyelmet a szakemberek a Piac & Profit által szervezett konferencián.

Csökkenhet a szélenergia támogatása

Hamarosan új uniós szabályok vonatkoznak az európai szélenergia-piacra: Brüsszel arra fogja kérni a tagállamokat, hogy csökkentsék az új szélerőmű projektek állami támogatását. Ugyanakkor középtávon 150 milliárd eurót kellene befektetni az európai villamosenergia-rendszer fő csomópontjainak fejlesztésébe és bővítésébe.

Annyi az áram, hogy ingyen osztogatják

Este kilenctől reggel hatig ingyen kapják az áramot Texas egyes régióiban a háztartások. A szélenergia révén nagyobb az áramkínálat, mint a kereslet. Jobb híján ingyen terítik a piacon.

Számíthatunk a szélre

2030-ra, vagyis 15 éven belül villamosenergia-igényeink negyedét tudnánk lefedezni szélenergiával. Részesedésük az EU energiamixéből jelenleg 10%.

Szélre vált Japán

A fukusimai atomkatasztrófa után teljesen átértékelte korábbi energiatermelési rendszerét Japán. Az atomerőművek nagy része leállt, most pedig rekorder szélturbinát terveznek.

A világ első repülő szélturbinája Alaszka felett lebeg

Hamarosan héliummal töltött repülő szélturbinák (Buoyant Airbone Turbine) szolgáltatnak megújuló energiát Alaszkában. A prototípus már tesztelés alatt áll.

Szörnyű változások jönnek, ha visszatáncol Európa

Az európai napelem-gyártók az uniós energiapolitika felülvizsgálatát kérik, miután megjelent a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) legfrissebb beszámolója.

2013: nem volt jó éve a megújuló energiáknak

254 milliárd dollárra esett vissza a zöld energiákba történt befektetések globális összege tavaly, ami a szél- és napenergiás eszközök költségeinek csökkenésével magyarázható. A technológiai áttörések miatt kevésbé tőkeigényes a gyártás e szektorban, mint néhány évvel ezelőtt.

A szél lehetne a helyi fejlesztés kulcsa?

A jelenleg működő 330 MW-nyi szélenergia kapacitás az adóforintokon keresztül minden megtermelt kWh áram hálózatra adásával közvetlenül járul hozzá a helyi fejlődéshez, munkahelyek megtartásához.

Zöldáram – Kinek kell és mennyiért?

A 20. század az atomenergia és az olaj évszázadaként vonul majd be a történelembe, míg a 21 század globális környezeti kihívásaira egyértelműen a fenntartható, kisebb környezeti terheléssel járó energiaforrások használatának bővítése lehet a válasz. A villamos energia ellátásban a minimális szén-dioxid kibocsátással járó, fenntartható forrásból származó zöldáram lehetne a megoldás a környezetvédelmi problémákra. Magyarországon azonban egyelőre még gyermekcipőben jár ez a kezdeményezés.

Több lábon kell állnia a hazai energiaellátásnak

Áttekintés Magyarország energiastratégiájáról címmel kedden mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Stratégiai Programok kiadványsorozatának legújabb kötetét. A hosszú távú energiapolitikai koncepció megalapozása céljából összeállított stratégiai kiadvány szerzői az energiatermelés és -fogyasztás technológiai, közgazdasági és ökológiai vonatkozásainak vizsgálata nyomán az energiaforrások sokféleségének biztosítására hívják fel a figyelmet.

Felmelegítik a levegőt a szélkerekek

A nagy méretű szélenergia-telepek melegítő hatást gyakorolnak a térség éghajlatára, állapították meg tudósok az Egyesült Államokban. Főleg az éjszakai órákban melegebb a szélenergia-farmok feletti levegő.

Megújulók: szemben a globális trendekkel

A KPMG idei felmérésből kiderül, hogy a gazdasági visszaesés ellenére a magántőke és infrastrukturális alapok az üzletkötési aktivitások fellendítésére készülnek a következő másfél évben a megújuló energiaszektorban.

Ekkora szélturbina még nem volt a Földön!

A világ legnagyobb szélturbináját fejlesztette ki és építette fel az Alstom. A 6 MW teljesítményű szerkezet ötezer háztartás villamos áram igényét elégíti ki.

Így buknak az önkormányzatok 2,5 milliárdot?

Bár a szélenergia ipar több mint száz millió forinttal járult hozzá az önkormányzatok gazdálkodásához 2012 első negyed évében, a Magyar Szélenergia Ipari Társaság szerint ez lehetne jóval több is, ha a szabályozással nem hátráltatnák a szélenergia terjedését.

Van, aki szélenergiába fektet

Elindult a Wento, a szélerőmű parkok létrehozását célzó befektetési program. A Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), az Enterprise Investors (EI) által kezelt magántőke alap körülbelül 40 millió eurónyi összeget tervez befektetni a lengyel szélenergia iparba a következő néhány év során.

Attenborough védi a szélturbinát

Védelmébe vette Sir David Attenborough a híres glyndebourne-i operafesztivál helyszíne közelébe telepített szélturbinát, miután helybeliek panaszkodtak a zajára.

Környezetkárosítóbb az internet a repülésnél?

Az internetes adatforgalom bővülésével és gyorsulásával exponenciálisan nő a számítógépes infrastruktúrák energiaigénye. A számítástechnikai eszközök a világ jelentős áramfogyasztóivá léptek elő. Mégsem környezetbarát az informatika fejlődése?

Olcsóbb lehetne az energia

2050-re Magyarország szinte teljes energia ellátása kielégíthető lenne megújuló forrásokból a Greenpeace friss tanulmánya szerint. A zöld megoldás árelőnyt, új munkahelyeket és hatékonyabb gazdaságélénkítést jelent a jelenlegi tervekhez képest, a szervezet szerint. 
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Új otthonbiztosítás lett fogyasztóbarát

Új otthonbiztosítás lett fogyasztóbarát

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.

Pénzszerzés

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

Hol tartanak az óriási veszteség után a nyugdíjpénztárak?

A tavalyi gigantikus veszteség csaknem harmadát ledolgozták a nyugdíjpénztárak az első negyedév végére, azóta pedig még tovább javult a helyzet.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo