Szél viszi a holland vonatokat

2017. január elsejétől teljes egészében megújuló - egészen pontosan szél- energiával mennek a Holland állami tömegközlekedés vasútjai. A vállalat vezetője mindezt egy szélmalmon forogva jelentette be. Hát, így is lehet...

Miközben Magyarországon éppen ellehetetlenítik a szélerőművek fejlesztését, hiszen a szigorúbb szabályok miatt gyakorlatilag egyetlen egy sem épülhet, máshol egészen mást fúj a passzát. Hollandiában 2017. január elsejétől kezdve teljes egészében szélenergiával fedezik azt, ami a vonatok közlekedéséhez szükséges. Az eredeti terv szerint még egy év lett volna az átállásra, de a holland szervezetek hatékonyságának köszönhetően a tervezett 2018-as átállásnál egy egész évvel előbb sikerült a bravúr. Ez itt a második dolog egy bekezdésen belül, ami miatt leesik az állunk.

A harmadik pedig maga a bejelentés módja: az állami vállalat vezetője ugyanis egy szélmalom egyik lapátjára felkötözve, körbeforogva számolt be a közvéleménynek az örvendetes hírről.

Hollandiában körülbelül 2200 szélmalom üzemel jelenleg, amelyek annyi energiát képesek termelni, ami 2,4 millió háztartás ellátásához elegendő. A vonatok nagyjából 1,2 milliárd kWh energiát használnak el egy év alatt, ami nagyjából az ország legnagyobb városa, Amszterdam minden lakójának fogyasztásával egyenlő.

Más nemzetek is látják a szélenergiában rejlő előnyöket. A Futurism.com gyűjtése szerint augusztusban Skócia számolt be arról, hogy szélerőműveik az ország teljes energiaszükségletének 106%-át voltak képesek kitermelni, 2020-ra pedig az ország teljes karbonsemlegessége a cél. Az Egyesült Államok is nagy léptekkel halad ezen a területen (igaz, itt kérdéses, hogy mit tesz majd az új elnök, Donald Trump). Minden esetre 48.000 szélturbina már ott is működik, amelyek összesen 73993 megawatt energiát képesek előállítani. Bár hatalmas országról van szó, szakértők szerint a technológia fejlődése olyan gyors, hogy akár az USA, vagy ahhoz hasonló méretű országok is működhetnek teljes egészében megújuló energiával 2050-re.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo