Vasút cikkek

hirdetés

Akkorát nőtt az igény a szociális tűzifára, hogy meg kell duplázni a szállítási kapacitásokat

Akkorát nőtt az igény a szociális tűzifára, hogy meg kell duplázni a szállítási kapacitásokat

A Rail Cargo Hungaria megduplázza szociális tűzifa fuvarozási kapacitását.
A MÁV is figyelmezteti az utasokat a német sztrájk miatt

A MÁV is figyelmezteti az utasokat a német sztrájk miatt

Sztrájkolnak a német vasutasok.
Önvezető fogaskerekű érkezik

Önvezető fogaskerekű érkezik

A világ első vezető nélküli fogaskerekű vasútja a Stadlertől.
Lecsaptak a magyar bírói karra

Lecsaptak a magyar bírói karra

Különös világba csöppentünk, már a bírókat is regulázzák.
Lehet, hogy jól kalkulált a kormány?

Lehet, hogy jól kalkulált a kormány?

Az ellenzék gyakran támadta a kormányt a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséért, amit elsősorban a kínai áruszállítással indokoltak. Most olyan számok érkeztek, amelyek alátámasztják a kabinet érveit.
hirdetés
Évtizedek óta nem volt ilyen: egyszerre sztrájkolnak a metró- és vasúti dolgozók

Évtizedek óta nem volt ilyen: egyszerre sztrájkolnak a metró- és vasúti dolgozók

Több mint harminc éve először egyidejű metró- és vasúti sztrájk kezdődött kedden Nagy-Britanniában. Országszerte csaknem leállt a vasúti közlekedés, és a londoni metróhálózat alkalmazottainak sztrájkja miatt a brit főváros tömegközlekedése is komoly fennakadásokkal működik.
Bedugul Záhony az ukrán gabona miatt

Bedugul Záhony az ukrán gabona miatt

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint sürgősen fejleszteni kell a határ menti vasúti infrastruktúrát, meg kell nyitni a Záhony–Csap határátkelőt a teherforgalom előtt.
Magyarországon keresztül menekül az ukrán gabona

Magyarországon keresztül menekül az ukrán gabona

Többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics - Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest - tájékoztatott a vállalat.
Újra lehet pályázni ingyenes vasúti bérletekre

Újra lehet pályázni ingyenes vasúti bérletekre

Csütörtöktől a 18 éves európai fiatalok ismét pályázhatnak. Az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 35 ezer vasúti utazási igazolványt osztanak ki.
Európa egyik legnagyobb vasútijárműgyárát kezdik építeni Magyarországon

Európa egyik legnagyobb vasútijárműgyárát kezdik építeni Magyarországon

Európa legmodernebb vasútijármű-gyártó üzemét építi meg Nagykanizsán a cseh Nymwag, amely közel 1500 embernek biztosít majd munkahelyet - jelentette be a helyszínen az innovációs és technológiai miniszter.
hirdetés

Vasúti Duna-alagút épül a Nyugati pályaudvar és a Széll Kálmán tér között, ahol új megálló is lesz

A Főmterv Zrt. nettó 850 millió forintért készítheti el a beruházáshoz szükséges környezetvédelmi hatástanulmányokat és szerezheti meg a környezetvédelmi engedélyeket - erről írtak alá szerződést.

Ezekre a fejlesztésekre pályázik most Magyarország

Két fontos vasúti hálózatbővítés van a tervekben.

56 új mozdony tűnhet fel a magyar síneken

Megkapta a magyarországi hatósági üzembehelyezési engedélyt az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) 56 Siemens Vector villamos mozdonya - közölte a Rail Cargo Hungaria.

Új támogatásról döntött a kormány - fellendülhet egy ágazat

A következő öt évben összesen közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás segítheti a környezetkímélő vasúti teherfuvarozás versenyképességének megerősítését.

Közbeszerzést indított a MÁV: új vonatokat vennének

A MÁV-Start ötven darab hibrid villamos motorvonat beszerzésére indított közbeszerzési eljárást, a tervek szerint a vásárlást hitelből finanszírozzák - közölte a vasúttársaság.

Vasútfejlesztés: felpöröghet az agglomeráció ingatlanpiaca

Új megállókat, sűrűbben közlekedő vonatokat, és az agglomerációból ingázók mellett a fővárosban közlekedők kényelmét is szolgáló fejlesztést ígér a Budapesti Fejlesztési Központ nemrég bemutatott elképzelése, a Déli Körvasút projekt. Az OTP Ingatlanpont szakértői megvizsgálták, hogy a beruházás milyen változásokat indíthat el az agglomeráció ingatlanpiacán.

Pluszpénzt kapnak a vasutasok

Még az ünnepek előtt, december 18-áig év végi egyszeri juttatásban részesül több mint 30 ezer vasutas - közölte a MÁV Zrt. 

Örülhetnek a budapesti elővárosok lakói a MÁV nagy tervének

Mind a negyven KISS emeletes motorvonat 2022-re forgalomba áll, így három év múlva a budapesti elővárosi vasútvonalon - a lajosmizsei kivételével - csak ezek és az ugyancsak korszerű FLIRT járművek közlekednek majd - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Öngólt rúgott a brit vasút, aztán gyorsan visszakozott

A Brexit légkörében a nagy-britanniai vasúttársaságok tömörülése felmondta az együttműködést az európai Interrail jegyfoglalási-rendszerrel. Majd egy nap után visszatértek, mert a miniszter figyelmeztette őket a lépés balgaságára.

Bizottság vizsgálja, miért késett 3 percet a vonat

A svájciak átlag 72 alkalommal utaznak vonaton egy évben és összesen csaknem 2.500 kilométert tesznek meg. Most azonban elégedetlenkednek kiváló vasúti hálózatukkal, mert előfordul, hogy 3 percet is késnek a járatok...

A bírálatok után erősít a német vasút

550 millió euróért rendelt új EC-szerelvényeket a német vasút. Az Ecx 230 km-es sebességgel tud haladni, a kocsikban internet és kényelmesebb ülések várják az utasokat.

Jó árakkal is nehéz betörni a nagyok közé

A 28 országban, köztük hazánkban működő Flixbus anyacége Németországban Flixtrain néven csinál konkurenciát az állami vasúttársaságnak.

Nem lesz vasúti Airbus – megvan az uniós döntés

Az Európai Bizottság nem járult hozzá, hogy a német Siemens és a francia Alstom egyesítse vasúti üzletágát. Az összevonás korlátozta volna a versenyt a nagy sebességű vonatok és a jelzőberendezések gyártásánál, hangzik a tilalom indoklása.

Automaták jönnek a mozdonyvezetők helyett

Kína és Japán teljesen automatizálja nagy sebességű vonatait – csak egyetlen ember felügyeli majd a szerelvényekben az elektronika működését.

Nálunk is megépítenék Elon Musk szupervonatát - de működne is?

Kritikusai szerint életveszélyes, elvetélt ötlet, támogatói szerint forradalmasíthatja a közlekedést az Elon Musk által megálmodott új generációs vasút. Az ún. hyperlopot Magyarországon is megépítené egy cég, a fejlesztést már idén elkezdték, pedig még sok a bizonytalanság, mennyire praktikus a koncepció.

21. századi motorvonatokra kapcsol a MÁV

A kormány Integrált Közlekedési Operatív Programjából (IKOP) 39 milliárd forintért nagy kapacitású, korszerű elővárosi motorvonatokat vásárol a MÁV-Start. A kétszintes motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek.

Hív a vasút, vár a MÁV

A vasúti személy- és áruszállításnak versenyképes alternatívát kell nyújtania a közúti közlekedéssel szemben, ehhez pedig szükség van a vasút digitalizációjára, a járműpark további korszerűsítésére és a szakképzett munkaerő megszerzésére, megtartására - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója egy konferencián.

Sokat dobna a turizmuson a repülőtéri vasút

A tavalyi sikerek után idén is kedvező évre számítanak az utazási irodák. 2017-ben átlagosan több mint 5 százalékkal növelték forgalmukat, egyharmaduk 10 százalék feletti bővülést ért el – hangzott el a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) szakmai rendezvényén.

Ha online veszed, olcsóbb lesz a vonatjegy

Olcsóbbak lesznek a magyarországi vasúttársaságok e-vonatjegyei decembertől, az automatás vásárlásoknál öt százalékos lesz a kedvezmény, az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott menetjegyeké pedig tíz százalékra nő december 10-től, a MÁV-START egyes járataira 20 százalékkal csökkentheti az e-jegy árakat.

Sokszorására nőhet az országba érkező kínai konténerforgalom

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) szerint már rövidtávon a jelenlegi sokszorosára nőhet a vasúton, két irányból az országba érkező kínai konténerforgalom, amelynek egyre nagyobb része léphet Magyarországon keresztül az Európai Unió területére.

Csak enni és aludni nem lehet majd nemzetközi járatokon

A MÁV-Start több nemzetközi vonaton csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi szolgáltatást a 2017/2018-as menetrend december 10-i életbelépésétől.

Szél viszi a holland vonatokat

2017. január elsejétől teljes egészében megújuló - egészen pontosan szél- energiával mennek a Holland állami tömegközlekedés vasútjai. A vállalat vezetője mindezt egy szélmalmon forogva jelentette be. Hát, így is lehet...

Változik a vasúti menetrend

Április harmadikától, vagyis vasárnaptól módosul a vasúti menetrend, több vonalon sűrítik a járatokat, és kerékpárszállító kocsikkal bővítik a szerelvényeket - közölte a MÁV-Start Zrt.

"Mennék munkába, de a MÁV-reform miatt nehézkes!"

A Vas megyei Gencsapátiban aláírásgyűjtés kezdődött a MÁV rugalmas menetrendjének bevezetése ellen, mivel a ritkábban járó vonatokkal sokan nem tudják elérni a munkakezdést, illetve a napi iskolakezdést - közölte Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere.

Újabb vasutassztrájk a láthatáron?

Nem történt előrelépés a szakszervezeti sztrájkkövetelésekről a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV társaságok képviselőinek részvételével megtartott hétfői egyeztetésen, Budapesten.

34 milliárdért újul meg Miskolc villamosközlekedése

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv közel 34 milliárd forintos támogatásával megújul Miskolc villamosközlekedése.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett az autók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves díja.

Pénzszerzés

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo