Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia

Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.

A bermudai székhelyű befektetési és elemző cég 2009 óta éves rendszerességgel vetette össze a különböző energiahordozók költségszintjét. A Lazard ezúttal is utánaszámolt, és az eredmény meglepő: a megújuló energia már állami támogatás nélkül is győztes az árversenyben.

Korábban is voltak már erre példák, de eddig csak egy-egy helyi vagy regionális projekt esetén:

  • 2016 januárjában Indiában 64 dollárnyi befektetésből sikerült kihozni 1 megawattóra napenergiát.
  • 2016 augusztusában Chilében 29,1 dollár lett 1 megawattóra napenergia költsége. Ez nagyjából fele a(z eddig) versenyképes szénenergiának.
A Bloomberg New Energy Finance 2016 végén úgy látta, hogy a feljövő piacokon több új napenergiás kapacitást létesítenek, mint új szélenergia-erőművet (előbbiből kb. 70 gigawattot, utóbbiból 59 gigawattot.) Elemzők hozzátették, törvényszerű volt, hogy a szolárenergia előbb-utóbb ilyen olcsóvá válik, de arra nem számítottak, hogy ilyen hamar. A Bloomberg kutató ágazata szerint a fosszilis energiák használata a következő tíz évben tetőzik, s ezt követően megindul a hanyatlása, egyre inkább vissza fog szorulni az energiamixben.

Kép: MTI

A fejlődő országok ma már több új megújuló energiás kapacitást létesítenek, mint a fejlett OECD-tagországok. 2015-ben 154,1 milliárdot ruháztak be ilyen célokra, míg a gazdag országok 153,7 milliárdot. (A fejlődő országok kétharmadában a kormány már kitűzött az energiapolitikájában megújuló energiás célokat.)

Szél viszi a holland vonatokat
2017. január elsejétől teljes egészében megújuló, egészen pontosan szélenergiával mennek a holland állami tömegközlekedés vasútjai. A vállalat vezetője mindezt egy szélmalmon forogva jelentette be. Hát, így is lehet…
A Lazard ezeket az összegeket állapította meg, mint az erőműves (tehát ipari nagyságrendű) áramtermelés költségeit:
  • Napenergia: 46–56 dollár/MWh
  • Szélenergia: 32–62 dollár/MWh
  • Földgáz: 48–78 dollár/MWh
  • Széntüzeléses erőmű: 60–143 dollár/MWh
Jól mutatja az áresés erősségét, hogy csak 2014-ben 25 százalékkal csökkent a napenergia költsége, amióta pedig 2009-ben a Lazard elkezdte összehasonlítani a különböző energiafajták költségvonzatait, a nap- és szélenergiás áramtermelés ára 80, illetve 60 százalékkal csökkent 2015-re. Bár az elemzők hangsúlyozták, hogy ipari méretű áramtermelésről beszélnek, nem a lakosságiról (a családok saját kertjében vagy a házuk tetején), az ausztráliai reneweconomy.com.au hozzátette, Ausztráliában igenis versenyképes árú a lakossági napenergia-termelés is, mert a Lazard által említett összegnek körülbelül felébe kerül egy megawattórányi szolárenergia.

Az elemzésnek örvendetes voltát árnyalja az is, hogy a nap és a szél, mint energiaforrás nem egyenletes, és nem lehet rá állandó erőforrásként hagyatkozni. Hogy a megújulók ára immár előnyösebb, az kétségtelenül hatalmas mérföldkő, de megújulókból egyelőre nem lehet a nap minden órájában fix, változatlan mennyiségű villamos energiát produkálni. Azonban ez sem olyan nehézség, ami sokáig állna fenn. Amint elterjednek az új akkumulátorok, a felhős vagy szélcsendes órákra is tartalékolható lesz annyi áram, amire a lakossági és az üzleti fogyasztóknak szükségük van. Ehhez azonban az akkumulátorok gigantikus méretű elterjedése szükséges. Míg a megújuló ára csökkent, a széné változatlan maradt, az atomenergia költségvonata pedig nőtt.

Az energiatermelésben is eljött a rendszerváltás ideje
Két út áll előttünk: vagy a végletekig kifacsarjuk Földünk erőforrásait, vagy pedig a megújuló energiaforrások használatára váltunk. Ezt azonban a politikai szereplőknek is fel kell ismerniük. Az energetikában igazi rendszerváltásra van szükség – mondták el szakértők a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo