hirdetés

Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia

Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A bermudai székhelyű befektetési és elemző cég 2009 óta éves rendszerességgel vetette össze a különböző energiahordozók költségszintjét. A Lazard ezúttal is utánaszámolt, és az eredmény meglepő: a megújuló energia már állami támogatás nélkül is győztes az árversenyben.

Korábban is voltak már erre példák, de eddig csak egy-egy helyi vagy regionális projekt esetén:

  • 2016 januárjában Indiában 64 dollárnyi befektetésből sikerült kihozni 1 megawattóra napenergiát.
  • 2016 augusztusában Chilében 29,1 dollár lett 1 megawattóra napenergia költsége. Ez nagyjából fele a(z eddig) versenyképes szénenergiának.
A Bloomberg New Energy Finance 2016 végén úgy látta, hogy a feljövő piacokon több új napenergiás kapacitást létesítenek, mint új szélenergia-erőművet (előbbiből kb. 70 gigawattot, utóbbiból 59 gigawattot.) Elemzők hozzátették, törvényszerű volt, hogy a szolárenergia előbb-utóbb ilyen olcsóvá válik, de arra nem számítottak, hogy ilyen hamar. A Bloomberg kutató ágazata szerint a fosszilis energiák használata a következő tíz évben tetőzik, s ezt követően megindul a hanyatlása, egyre inkább vissza fog szorulni az energiamixben.

Kép: MTI

A fejlődő országok ma már több új megújuló energiás kapacitást létesítenek, mint a fejlett OECD-tagországok. 2015-ben 154,1 milliárdot ruháztak be ilyen célokra, míg a gazdag országok 153,7 milliárdot. (A fejlődő országok kétharmadában a kormány már kitűzött az energiapolitikájában megújuló energiás célokat.)

Szél viszi a holland vonatokat
2017. január elsejétől teljes egészében megújuló, egészen pontosan szélenergiával mennek a holland állami tömegközlekedés vasútjai. A vállalat vezetője mindezt egy szélmalmon forogva jelentette be. Hát, így is lehet…
A Lazard ezeket az összegeket állapította meg, mint az erőműves (tehát ipari nagyságrendű) áramtermelés költségeit:
  • Napenergia: 46–56 dollár/MWh
  • Szélenergia: 32–62 dollár/MWh
  • Földgáz: 48–78 dollár/MWh
  • Széntüzeléses erőmű: 60–143 dollár/MWh
Jól mutatja az áresés erősségét, hogy csak 2014-ben 25 százalékkal csökkent a napenergia költsége, amióta pedig 2009-ben a Lazard elkezdte összehasonlítani a különböző energiafajták költségvonzatait, a nap- és szélenergiás áramtermelés ára 80, illetve 60 százalékkal csökkent 2015-re. Bár az elemzők hangsúlyozták, hogy ipari méretű áramtermelésről beszélnek, nem a lakosságiról (a családok saját kertjében vagy a házuk tetején), az ausztráliai reneweconomy.com.au hozzátette, Ausztráliában igenis versenyképes árú a lakossági napenergia-termelés is, mert a Lazard által említett összegnek körülbelül felébe kerül egy megawattórányi szolárenergia.

Az elemzésnek örvendetes voltát árnyalja az is, hogy a nap és a szél, mint energiaforrás nem egyenletes, és nem lehet rá állandó erőforrásként hagyatkozni. Hogy a megújulók ára immár előnyösebb, az kétségtelenül hatalmas mérföldkő, de megújulókból egyelőre nem lehet a nap minden órájában fix, változatlan mennyiségű villamos energiát produkálni. Azonban ez sem olyan nehézség, ami sokáig állna fenn. Amint elterjednek az új akkumulátorok, a felhős vagy szélcsendes órákra is tartalékolható lesz annyi áram, amire a lakossági és az üzleti fogyasztóknak szükségük van. Ehhez azonban az akkumulátorok gigantikus méretű elterjedése szükséges. Míg a megújuló ára csökkent, a széné változatlan maradt, az atomenergia költségvonata pedig nőtt.

Az energiatermelésben is eljött a rendszerváltás ideje
Két út áll előttünk: vagy a végletekig kifacsarjuk Földünk erőforrásait, vagy pedig a megújuló energiaforrások használatára váltunk. Ezt azonban a politikai szereplőknek is fel kell ismerniük. Az energetikában igazi rendszerváltásra van szükség – mondták el szakértők a hetedik Fenntarthatósági Csúcson.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo