Villamos energia cikkek


Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.
A jóslatokkal ellentétben csökkent a magyar villamosenergia-felhasználás

A jóslatokkal ellentétben csökkent a magyar villamosenergia-felhasználás 

MAVIR: csökkent a magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás tavaly.
Elbocsátások, visszafogott bérek: rázós év elé néznek egyes iparágak Németországban

Elbocsátások, visszafogott bérek: rázós év elé néznek egyes iparágak Németországban  

Nehéz, elbocsátásokkal és cégbezárásokkal terhelt évet jósol a német fém és villamosipari ágazatban a Gesamtmetall munkaadói szövetség elnöke.
Napelemrajongók számára szenzáció, végre nem atomenergiára költ az állam milliárdokat

Napelemrajongók számára szenzáció, végre nem atomenergiára költ az állam milliárdokat 

Nagy teljesítményű villamosenergia-tárolók tervezésére kiírt közbeszerzést nyert el a Forest-Vill Kft.
Megkétszerezi Magyarország villamosenergia-tárolókapacitását

Megkétszerezi Magyarország villamosenergia-tárolókapacitását 

Két éven belül jelentősen bővülnek a hazai energiatárolói kapacitások.
20 ezer fogyasztási helyen lesz rögzített áron az áram áprilistól

20 ezer fogyasztási helyen lesz rögzített áron az áram áprilistól  

Ez 1200 jogosultat érint. 
Történelmi rekordot ért el a hazai ipari naperőművi termelés

Történelmi rekordot ért el a hazai ipari naperőművi termelés 

Kétszer is rekordot döntött a termelés februárban.
Fix áras áram: két nap maradt váltani

Fix áras áram: két nap maradt váltani  

Február végéig dönthetnek a rögzített áramárakra váltásról az intézmények.
Brüsszel teljes reformra készül az unió villamosenergia-piacán

Brüsszel teljes reformra készül az unió villamosenergia-piacán 

Francia kormányfő: elengedhetetlen az EU villamosenergia-piacának reformja.
Hogyan fűtünk az energiaválság idején?

Hogyan fűtünk az energiaválság idején? 

Energiaválság ide vagy oda, a magyar háztartások jelentős része még mindig vonakodik az innovatív fűtési megoldásoktól.

Nem akármilyen beruházást jelentett be Orbán Viktor  

Azerbajdzsánból jönne majd az áram.

Soha annyi szénre nem volt szüksége a világnak, mint idén  

A szénfelhasználás 1,2 százalékos idei növekedését és hosszabb távon stagnálását jelzi a pénteken publikált éves szénpiaci jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA

Rekordok dőltek a hazai áramfogyasztásban 

Megjelent a MEKH és a MAVIR közös kiadványa, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2021. évi működési adatait összegzi.

Kijött a hivatalos rendelet a napelemekről  

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba.

Hova tovább? Szárnyalnak az energiaárak 

Augusztus második felében történelmi árcsúcsok dőltek meg az európai villamosenergia-piacokon.

Nőtt a megújuló forrásból termelt villamos energia novemberben 

Tavaly novemberben 431 GWh villamos energiát termeltünk megújuló energiából. Ez 22 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. A megújuló villamos energia 38,6 százalékát adta nap, 38,5 százalékát biomassza, 11,3 százalékát pedig szél. Az összes bruttó hazai villamosenergia-termelés 2854 GWh volt.

A jövő a tiszta, okos és megfizethető energia 

A tiszta energia egyre növekvő térnyerésének elősegítése csak a civil társadalom, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek aktív, együttes részvételével valósulhat meg – hangzott el a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) rendezvényén.

Óriási pénzeket termel a Tesla megújuló energiás akkutelepe 

Két nap alatt majdnem egymillió dollárnyi bevételt termelt az az akkutelep, amit Elon Musk 100 nap alatt építtetett fel Ausztráliában, hogy bizonyítsa a világ közvéleményének, a megújuló energiák akkumulátoros tárolása jelenti a jövő energiaellátását.

Sós vizes akkukkal csökkentik energiaszámlájukat a cégek 

Az alternatív energiatárolási módszer elsősorban az áramszünetek áthidalására hivatott, de egyúttal csökkenthető vele az energiaszámla is, ha éjjel végezzük a feltöltést.

30 milliárdot fordít fejlesztésre az idén az Elmű 

Jelentős összeget, ebben az évben várhatóan 30 milliárd forintot fordít beruházásokra az Elmű-Émász. Több alállomás kiépítésére van szükség, földkábelekre cserélik a Bükkben és a Mátrában található vezetékeket. Előreláthatólag az elkövetkező években várhatóan tovább fog növekedni a beruházásokra fordított pénzösszeg.

Állami támogatás nélkül is versenyképesek a szolárfarmok 

Angliában nyílt meg az első olyan szolárfarm, melynek működtetéséhez már nem vesznek igénybe állami támogatást, mert nélküle is versenyképes áron tud termelni villamosenergiát.

Gyorsabban fejlődik a napenergiaipar, mint gondolták 

A politikusok bő két évtizede alábecsülik a napenergiaipar fejlődésének tempóját, mértékét és a szoláreszközök elterjedésének sikerét. Bill Clinton óta az amerikai energiaügyi szaktárca képtelen volt felfogni a napenergia valós fejlődési lehetőségeit, ahogy a Nemzetközi Energiaügynökség jóslatait is messze felülmúlta a szektor ugrásszerű növekedése.

Az innovatív villamosenergia-ipar a jövő 

A változó villamosenergia-ipar számos területen igényel olyan megoldásokat, amelyek segítségével fenntartható módon elégíthető ki a növekvő energiaszükséglet. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 64. Vándorgyűlésen a szakemberek a tiszta energia termelésében és felhasználásban, az energiamix átalakításában és ehhez kapcsolódóan a szakemberképzés megreformálásában látják a jövőt.

Imádják a cégek az olcsó megújuló energiát 

Éveken át a technológiai óriáscégek voltak a legfőbb felhasználók, de újabban az ipari vállalatok is beléptek a sorba, mert a szél- és napenergiás áramtermelés ennyire olcsó lett. Árambeszerzési szerződéseikben akár 10-20 évre is lekötik az energiatermelő kapacitásokat.

Duplájára nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon 

Feldolgozta a tavaly év végén rekordmennyiségben beérkező, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), és az adatok alapján a jövőben két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

Többszörös bajban a Mátrai Erőmű 

A napokban az Európai Unió új környezetvédelmi előírásokat fogadott el, amely miatt várhatóan több szénerőmű, így köztük a Mátrai Erőmű is, vagy bezárásra, vagy az eddigieknél jóval nagyobb beruházásokra kényszerül. Mindemellett Magyarország is szerepel abban a ma publikált nemzetközi jelentésben, amely szerint a szénenergia túl sok támogatásban részesül. A 2020 utáni új környezetvédelmi előírások és az eltűnő támogatások drasztikusan érinthetik a szénerőművek, így a hazánk szén-dioxid-kibocsátásának 10%-áért felelős Mátrai Erőmű jövőjét is - írja a WWF Magyarország.

Vasárnap indul a megtakarítási időszak 

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta Magyarország is villamos energiát spórol.

Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia 

Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.

Kis országok a világ szolárnagyhatalmai között 

Növekedik az emberiség áraméhsége, de nem mindenütt nő kellő mértékben a megújuló energia aránya az energiamixben. Ebből az összesítésből kiderül, mely országokban legnagyobb a kiépített napenergia-kapacitások. Nem kell sem mediterrán országnak, sem nagy országnak lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk a napenergiában.

Az atomenergia befutó - legalábbis intenzitásban 

A Föld egy óra alatt több energiában részesül a Naptól, mint amennyit az emberiség egy év alatt elfogyaszt. Mégsem tudtunk eddig átállni a fosszilis energiahordozókról a megújulókra. A magyarok ráadásul kétszer annyi energiát fogyasztanak, mint amennyi a világátlag.

Energiatárolási forradalom előtt áll a világ 

Új, nagyteljesítményű energiatároló berendezések megjelenése teheti hatékonyabbá a villamosenergia-rendszer működtetését, valamint segítheti a megújuló alapú erőművekben megtermelt áram hálózati fogadását.

Szolár-tömegfinanszírozás: kamatot ígér a napenergiás Kickstarter 

Nemcsak a kreatív projekteknek van tömegfinanszírozási platformja, de a megújuló energiáknak is: a napenergia Kickstarterének is becézett Solar Mosaic pénzgyűjtő oldal. Ám itt a Kickstartertől eltérően a befektetők nem csupán adakoznak, hanem megtérülésre is számíthatnak.

Energiaárak manipulálásával vádolják a bankokat 

A Deutsche Bank, a JPMorgan és a Barclays ellen indított eljárást Amerikában egy energiaügyi ügynökség, mely nagyobb bírságot tud kiszabni, mint a bankszektor ellenőrző szervei.

Fogyasztóváltás: tíz százalékkal olcsóbb áramszámla 

Némi utánajárással akár 8-10 százalékkal is csökkenthetik az áramkiadásaikat a kis- és közepes vállalkozások. Ehhez nem kell mást tenniük, csak megversenyeztetni a kereskedőket. Az energiaárak szorításában egyre több hazai KKV él versenyképességük növelésének ezen eszközével, sokuk már a 4-5 százalékos spórolás kedvéért is belevág a folyamatba. A siker érdekében azonban figyelni kell a részletekre – hívja fel a figyelmet Kis Gergely, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. kereskedelmi igazgatója.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo