Imádják a cégek az olcsó megújuló energiát

Éveken át a technológiai óriáscégek voltak a legfőbb felhasználók, de újabban az ipari vállalatok is beléptek a sorba, mert a szél- és napenergiás áramtermelés ennyire olcsó lett. Árambeszerzési szerződéseikben akár 10-20 évre is lekötik az energiatermelő kapacitásokat.

Az USA megújuló energiás kapacitásai bő 20-25 éve folyamatos bővülnek, de az elmúlt 2 évben ugrásszerű volt a fejlődés. Az Egyesült Államok 120 gigawattos szél- és napenergiás kapacitásának mintegy egyharmadát 2015-2016-ban létesítették. Összehasonlításképpen: Európában 918,8 GW a teljes energiatermelő kapacitás, ebből 153,7 GW szélenergiás infrastruktúra. A globális napenergia kapacitás 305 GW, ebből Európáé 104 GW. Az ezredfordulón ez még szinte nulla volt, de még 2010-ben is csak 50 GW.

Olcsóbb lesz a sima tetőnél a napelemes és örökgarancia jár hozzá
Ha tényleg betartja Elon Musk, a Tesla vezére az ígéretét, egy év múlva már tényleg “hülye lesz”, aki nem napelemes tetőt vesz a házára.
Beszerzi, de nem beruház

Tavaly a szélenergiás energiabeszerzési szerződések 40 százalékát céges ügyfelek kötötték Amerikában, nemcsak nagyvállalatok, hanem egyetemek és a hadsereg különféle egységei. A vállalatok úgynevezett PPA-kat, vagyis energiabeszerzési szerződéseket kötnek a szélenergiás és szolárparkok tulajdonosaival. Ez kettős biztonságot ad a cégeknek.

Egyfelől befektetés nélkül jutnak hozzá a tiszta energiákhoz, nem kell beruházniuk, hogy megépítsék a megújuló energiás erőműveket. Másrészt a megújuló energiát nem közvetlenül kapják, hanem a kapacitás tulajdonosa az áramhálózatba táplálja be, s a cégek abból szerzik. Ez azért fontos, mert ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél, az áramhálózatból fosszilis eredetű energiához is hozzájuthatnak. Így nem kell a megújuló energiák szórványosságából eredő problémákkal bajlódniuk. Ez a PPA-k általában 10-20 éves szerződések és az erőmű tulajdonosa rendszerint a hagyományos energiaszolgáltató cégek árszabásánál kedvezményesebb áron adja az áramot.

fotó: freeimages.com/Patrick Moore

Árambeszerzés tekintetében a ritka kivételek közé tartozik az IKEA, melynek az a stratégiája, hogy mindent birtokolni akar: a telket, melyen az áruháza áll, az épületet magát, s a megújuló energiás erőművet is, ami ellátja a létesítményeit. Amerikai áruházai tetejére napelemeket szereltek, s a vállalat két szélenergiás telep építésébe is befektetett Texas-ban és Illinois-ban, hogy cégen belül oldja meg az áramellátását.

Trump nem bántja a megújulókat

A technológiai innovációk és a túltermelés miatt folytatódik a szél- és szoláreszközök áresése. Ezt megfejelve a különféle állami támogatásokkal és adókedvezményekkel, a megújulók versenyképesek, a világ egyes pontjain már a legolcsóbb megoldások, ha új építésű erőművekről van szó.

Önmaguktól nem múlnak ki a fosszilis üzemanyagok
Az olajvállalatok körüli érdekkörök továbbra is keményen őrzik a fosszilis energiák pozícióit és a kormányoknál az ártámogatásokat. A valódi változáshoz nem elég behozni a megújulókat, tudatosan ki kell vonni a piacról a nem megújulókat.
Ehhez persze kellenek az állami támogatások, s valami csodaszerű módon Trump nem adta jelét, hogy megtorpedózná ezeket. Ez annak köszönhető, hogy a republikánus pártnak szép számban vannak olyan politikusai, szenátorai, akik az USA olyan tagállamait képviselik, ahol már előrehaladott a megújuló energiás szektor fejlettsége, s a szél- és napenergia tekintélyes százalékot képvisel az energiamixben (pl. Texas, Oklahoma, Iowa). A demokrata és a republikánus pártban tehát konszenzus van arról, hogy a megújulók támogatása szükséges.

Olcsó & zöld: ellenállhatatlan kombináció

A 2000-es években elsősorban az energiafaló technológiai cégek -a hatalmas szerverközpontokat üzemeltető Google vagy az Apple- vitték a prímet a megújuló energiákra való átállásban. Nekik persze hatalmas pénztartalékaik voltak rá, hogy az akkor még kevésbé versenyképes árú energiaforrást is beszerezzék.

Ma már a megengedhető ára miatt (is) terjed a megújulók használata. 2009 óta a szélenergia ára 66 %-kal csökkent az USA-ban, állítja az American Wind Energy Association, míg a szoláreszközökbe való beruházás (megvásárlásuk és üzembe helyezésük) 2010 óta 70 %-kal lett olcsóbb, állítja a Solar Energy Industries Association.

Kép:sxc

Ezért állt elő az a helyzet, hogy Home Depot áruházlánc, a T-Mobile US, a Goldman Sachs vagy az élelmiszergyártó General Mills egyaránt nagy mértékben növelték energiaellátásukban a megújulók arányát a közelmúltban.

A Wal-Mart áruházlánc 2025-re azt a célt tűzte ki, hogy energiaigénye 50 %-át megújulókból fedezi, s nagyjából félúton tart ennek megvalósításában, holott több száz áruháza tetejére már felszerelték a napkollektorokat.

GM & Wal-Mart: sokat spórolnak vele

Amerikában tavaly a Wal-Mart és a General Motors használta a legtöbb megújuló energiát. Előbbinek egy számjegyű százalékértékkel sikerült csökkentenie az áramköltségeit, a GM pedig éves szinten 5 millió dollárt spórol meg azzal, hogy megújulókból oldja meg üzemegységei áramellátását. A vállalat nemrég két texasi szélenergiaparkkal kötött szerződést, melyek tucatnyi GM-gyárat fognak ellátni energiával.

A GM is tagja annak a szövetségnek, melynek tagjai vállalták, hogy 2050-re teljes mértékben átállnak a megújuló energiákra. A The Climate Group közel száz tagot tömörít, köztük van a GM, a Johnson & Johnson, a Procter & Gamble, a Nike, s havonta átlagosan két nagyvállalat csatlakozik hozzájuk.

Egy újabb iparág fordul fel fenekestül
Több kiemelt jelentőségű, az energetikai vállalatok működését alapvetően átalakító trend zajlik jelenleg a világban, amelyek már a közeljövőben jelentős kihívás elé állíthatják az energiaszektort. Ezen jelenségek közül négy fő trendre hívja fel a figyelmet a Deloitte szakértője: a villamosenergia termelés decentralizációjára, új piaci belépők megjelenésére, ügyféligények megváltozására, valamint a digitalizációra.
Az elmúlt 4 évben a megújuló energiából eredő céges árambeszerzések elérték a 7 gigawattot Amerikában. Ez az energiamennyiség 2025-ra várhatóan 60 GW-ra emelkedik, szól a washingtoni Edison Foundation Institute for Electric Innovation becslése.

Kimaradnak a KKV-k

És bár a tőkeerős nagy cégeknek könnyű beszerezniük a szél- és napenergiát, az amerikai KKV-knak ez már bajosabban megy. Az ő méretüknél a nagybani, hosszútávú árambeszerzésnek (PPA) nincs értelme, mert nem rendelkeznek akkora felvásárlóerővel, hogy kedvezményes árat tudjanak kialkudni. Ezért nekik jobban megéri saját kapacitást kiépíteni (pl. a cég telephelyének udvarán vagy az épületeik tetején), ehhez azonban tőke kell. Tagállamonként változóak az adókedvezmények, a legjobb helyeken akár a beruházás 30 %-át is kiteheti, de ezek a feltételek gyakran változnak a városvezetés vagy az állam képviselőtestületének kényétől-kedvétől.

A huzamos árcsökkenés és az ebből következő céges éhség a megújulók iránt ráébresztette a Wall Streetet is, hogy ez egy dübörgő szektor. A világ legnagyobb befektetési alapja, az 5000 milliárd dollárnyi eszközt kezelő BlackRock munkatársa, David Giordano a Reuters-nek elmondta, öt-hat éve, az évtized elején a befektetési alapok még egyáltan nem foglalkoztak a megújulókkal, ma mindegyiknek külön részlege van rá és nagy mértékben áramoltatják a tőkét az új kapacitások építésébe. A BlackRock 2012-ben vetette meg magát a megújulók szférájában, s most 4 milliárd dollárnyi eszközt kezel e téren.

3 éven belül a megújuló energiák lesznek a legolcsóbbak
Már most számos kulcsfontosságú piacon a megújuló energiákból a leggazdaságosabb új erőművet építeni. A trend folytatódik, egyre több országban ez lesz a legolcsóbb módja az áramtermelésnek. A bank kalkulációja szerint az USA emiatt képes lesz teljesíteni emissziócsökkentését annak dacára, hogy Trump kilépteti az országot a párizsi klímaegyezményből.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo