Tiszta energia cikkek


Tisztul az Apple

Tisztul az Apple 

Egyre több beszállítója alkalmaz „tiszta”, a környezetet nem károsító energiát termékei, köztük a csipek előállításához, jelentette be az Apple.
Új uniós energiacsomag: megéri napelemet venni

Új uniós energiacsomag: megéri napelemet venni 

Az EU 4. energiacsomagjával foglalkozó cikkünk második részében a lakossági fogyasztás és termelés átalakulásáról, új jogcímekről és piaci szereplők megjelenéséről lesz szó. A csomag vonatkozó rendelkezéseinek elsősorban azok örülhetnek, akik saját napelemet használnak, ők hamarosan könnyebben kereshetnek pénzt a fel nem használt energia eladásával.
A rezsicsökkentésnek is véget vet az új energiacsomag

A rezsicsökkentésnek is véget vet az új energiacsomag 

Gyökeresen átalakul az energiaszektor az új EU-s energiacsomag bevezetésével. Kétrészes cikkünkben bemutatjuk, hogyan változik az energia-elosztók rendszere, milyen új szereplők jelenhetnek meg a piacon és milyen változásokra érdemes figyelnie a végfogyasztónak.
101 város fedezi áramfogyasztása nagy részét megújulókból

101 város fedezi áramfogyasztása nagy részét megújulókból 

2015-2017 között megduplázódott azon városok száma, melyek energiaigényük több mint 70 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezik.
Hamarabb zölddé válhat az európai energiahálózat, mint gondolták

Hamarabb zölddé válhat az európai energiahálózat, mint gondolták 

A 3500 tagot tömörítő Eurelectric energiaipari szervezet szerint felgyorsult az átállás a megújuló energiákra Európában. Hamarabb lehet az öreg kontinens energiatermelése karbonsemleges, mint ahogy előző jelentésükben 2009-ben jósolták.
A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek

A megújuló szektorban vannak az új álláslehetőségek 

Amerikában a legnagyobb sebességgel növekvő munkakör a szélturbina-szakembereké. Míg a földgáz- és olajiparban csökkent az állások száma, a megújuló energiák ágazatában tizenkétszer gyorsabban nőtt, mint a gazdaság egészében. Pont ezt a jól teljesítő szektort ignorálja Donald Trump fosszilis-párti energiapolitikája - és a magyar törvényhozás.
Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia

Már olcsóbbak a megújulók, mint a fosszilis energia 

Az új energiatermelő infrastruktúrák építésénél már olcsóbb a napenergia, mint a fosszilis energiahordozók – állítja a Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a különböző energiafajták költségszintjét. Fontos fordulóponthoz érkezett ezzel a tiszta energia.
3000 otthonban már a szemét világít

3000 otthonban már a szemét világít 

Ausztrália első ételhulladék generátora, mely anaerob komposztáló technológiával működik, 3600 otthont lát el elektromos árammal. Feldolgozzák az élelmiszerhulladékok mindenféle változatát.
Mesterséges fotoszintézis működtetheti a világot?

Mesterséges fotoszintézis működtetheti a világot? 

Megoldást jelenthet a világ energiaproblémáira egy új kutatás eredménye. A Melbourne-i Monash egyetem kutatói szerint a tiszta energiát termelő mesterséges fotoszintézis technológia működtethetik majd a világot.
Bebikázott a Tesla aksija

Bebikázott a Tesla aksija 

Kevesebb mint egy hónap alatt mintegy egymilliárd dollárnyi rendelés érkezett a Tesla szuperakkumulátorára. Nemcsak a lakossági, hanem a nagyobb teljesítményű, cégeknek is alkalmas egységekért is tülekednek a fogyasztók.

Bünteti a megújulókat a kormány 

Három a magyar igazság tartja a közmondás, ám törvényalkotónak sikerült ezt is túlszárnyalnia. Az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt – állítja egy szakmai szervezet.

A kazánokra is rácsapták a termékdíjat 

A kormányzat nem csak a napelemekre, hanem a modern kazánokra is termékdíjat vetett ki. Ezzel az adó nem csak a megújuló energiaforrásokat sújtja, hanem azokat is, akik energiahatékonysági beruházást hajtanának végre.

Energiatermelő sétányok egy biomasszamezőn 

Német fejlesztők olyan piezoelektromos sétányt terveztek egy biomasszatelepre, mely energiát termel, miközben sétálnak rajta az emberek. A Golden Roots mező elsősorban biomassza-technológiával állít elő energiát. A piezoelektromos sétányok pedig mozgás által termelnek plusz energiát.

Csak egy újabb értelmetlen sarc 

A napelemekre vonatkozó környezetvédelmi termékdíj jelenlegi formájában több kárt okoz, mint hasznot, hiszen így jelentősen emelkedik a napelemes rendszerek ára, hátrányba kerülnek a magyar vállalkozások, miközben húsz éven belül nemigen kell foglalkozni a napelemek újrahasznosításával.

Megújuló energiát termel a „Nagy alma” 

A 70 méter magas Tudás Fája elnevezésű óriási fa megújuló energiát termel piezoelektromos kristályszálakkal és mikro-szélturbinákkal. Egyetlen ilyen „almafa” száznál több otthont láthat el megújuló energiával.

Zenélő szélturbinák termelik az áramot 

A megújuló energiát termelő zenélő szélturbinákat Laura Mesa Arango és Rafael Sanchez Herrera tervezte a 2014-es Land Art Generator Initiative pályázatra. A kürt formájú szélerőmű összesen 12 turbinából áll, melyek éves kapacitása 117 MWh.

Atomerőmű egy kocsiban? Ez a jövő! 

A Lockheed Martin Corp. repülés- és haditechnológiai óriáscég bejelentette, hogy olyan áttörést értek el a fúziós energia használatában, melynek köszönhetően lehetséges lesz a teherautó-méretű atomerőművek létrehozása. Ráadásul a módszer nem termel radioaktív mellékterméket.

Nap, szél és mozgás termel energiát a művészi hurkokban 

A különböző technológiákkal működő eMotions hurokrendszer napelemmel, mikro szélturbinák és mozgás által termeli az áramot. Az eMotions (energiamozgások) elnevezésű hurokrendszer két olasz tervező, Antonio Maccà és Flavio Masi alkotása.

Túl szép, hogy igaz legyen – sci-fibe illő fúziós reaktor tíz éven belül? 

A Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó óriás állítása szerint forradalmian új fúziós generátort dolgozott ki, amelyet tíz év múlva már kereskedelmi mennyiségben gyártanának is. Ha a bejelentés valós, az egész világgazdaság forradalmi változások előtt áll.

Olcsó, tiszta akkumulátor készül 

Hosszú élettartamú, olcsó és tisztán előállítható akkumulátort fejlesztett ki egy amerikai kutatócsoport. Az áttörés megoldást jelenthet a megújuló energiaforrásokból származó energia tárolására.

Lehet 100 százalék megújuló? 

Egyre többen gondolják úgy, hogy magától értetődő, hogy az energiatermelés 100 százalékban megújuló energiaforrások felhasználásából származik majd a jövőben.

Ürülékből lehet tiszta víz és áram 

Az új megoldás a csatornázott vízhálózattal nem rendelkező szegény országok számára készül. Több millió dollárt adományozott feltalálóknak, akik olyan környezetkímélő vécéket építenek, melyek újrahasznosítják a szennyvizet és napenergiával működnek.

Napelemek az őserdőben 

Ecuador őserdeiben az indián lakosság hamarosan lámpát gyújthat az esti sötétség beálltakor. Morona Santiago tartományban egy mérnökcsoport megállapodott a shuara törzs főnökeivel, hogy megengedik a napelemek építését területükön, miután meggyőződtek annak hasznosságáról.

A hullámok termelnek energiát 

A néhány éve nagy csinnadrattával beharangozott bólyagenerátor - amely a hullámok erejét használja energiatermelésre – nem sokkal a beüzemelést követően elsüllyedt. A kudarc után a telepítő vállalat nagy reményekkel újra próbálkozik.

A vártnál lassabban terjed az elektromos autózás 

A német kormány nyolc év múlva már egymillió elektromos autót akar látni az utakon, a német energiacégek nem hisznek ebben a koncepcióban. Magyarországon még lassabb a fejlődés.

A harmadik ipari forradalom kezdetét éljük 

Egyedi igényekre szabott, bárhol előállítható termékek, leginkább a YouTube-hoz hasonlóan működő energiaellátási hálózatok - ez lehet a harmadik ipari forradalom.

Legyen Ön is tudatos fogyasztó! 

Legyen Ön is tudatos energiafogyasztó! névvel indított kampányt a hat nagy gáz és villamosenergia szolgáltató az energiahatékonyság növelése érdekében, a Magyar Energia Hivatal szakmai támogatása mellett. Az összefogás eddig példa nélküli: Magyarországon először készítenek közös kampányt a piacon egymás versenytársaiként fellépő szolgáltatók.  A kampány célja a fogyasztói magatartás megváltoztatása.

A klímaberendezések is felelősek a klímaváltozásért 

 A folyamatos hideg- és melegrekordokat elegyítő, szélsőséges időjárási viszonyok bizonyítják, a klímaváltozás mára realitássá vált, amiért a túlzott energiafogyasztás, köztük nyáron elsősorban a légkondicionálók használata tehető felelőssé, a megemelkedő energiafogyasztás okozta túlzott CO2 kibocsátás miatt. 2011-ben a globális energiafogyasztás 2,5%-kal emelkedett, Magyarországon összesen 267,5 TWh villamosenergiát fogyasztottunk, aminek hátterében az áll, hogy az extrém időjárás miatt télen jobban fűtjük, nyáron jobban hűtjük otthonainkat.

Zöldáram – Kinek kell és mennyiért? 

A 20. század az atomenergia és az olaj évszázadaként vonul majd be a történelembe, míg a 21 század globális környezeti kihívásaira egyértelműen a fenntartható, kisebb környezeti terheléssel járó energiaforrások használatának bővítése lehet a válasz. A villamos energia ellátásban a minimális szén-dioxid kibocsátással járó, fenntartható forrásból származó zöldáram lehetne a megoldás a környezetvédelmi problémákra. Magyarországon azonban egyelőre még gyermekcipőben jár ez a kezdeményezés.

Több lábon kell állnia a hazai energiaellátásnak 

Áttekintés Magyarország energiastratégiájáról címmel kedden mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Stratégiai Programok kiadványsorozatának legújabb kötetét. A hosszú távú energiapolitikai koncepció megalapozása céljából összeállított stratégiai kiadvány szerzői az energiatermelés és -fogyasztás technológiai, közgazdasági és ökológiai vonatkozásainak vizsgálata nyomán az energiaforrások sokféleségének biztosítására hívják fel a figyelmet.

Megújulók: szemben a globális trendekkel 

A KPMG idei felmérésből kiderül, hogy a gazdasági visszaesés ellenére a magántőke és infrastrukturális alapok az üzletkötési aktivitások fellendítésére készülnek a következő másfél évben a megújuló energiaszektorban.

Piszkos energiával működnek az adatközpontok 

A Greenpeace új tanulmánya tizennégy vezető számítástechnikai céget osztályoz energiahasználatuk alapján és rámutat arra, hogy a számítástechnikai ipar az egyre növekvő energiaigényeit piszkos energiaforrásokból, szén- és atomerőművek áramával látja el. A „Clean Our Cloud" (magyarul „Maszatos adatok") című jelentésből az is kiderül, hogy a Yahoo!, a Google és a Facebook mellett mely nagy informatikai vállalatok kötelezték már el magukat a tiszta energiaforrások mellett.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.

Adózás

Itt vannak a nyári adóváltozások

Itt vannak a nyári adóváltozások 

Múlt héten megjelentek a Magyar Közlönyben az adótörvényeket érintő évközi változások, ennek apropóján a PwC összefoglalta a legfőbb pontokat. 

Jogi kisokos

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.

Gazdaság

Itt vannak a nyári adóváltozások

Itt vannak a nyári adóváltozások 

Múlt héten megjelentek a Magyar Közlönyben az adótörvényeket érintő évközi változások, ennek apropóján a PwC összefoglalta a legfőbb pontokat. 

Társadalom

Merénylet Trump ellen: megszólaltak az oroszok

Merénylet Trump ellen: megszólaltak az oroszok  

Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo